Κλέβουν και τρώνε τα φαγητά μέσα στα σούπερ μάρκετ! – Ραγδαία αύξηση στις κλοπές

Μια εξέλιξη, που ίσως όλοι να φοβόμασταν αλλά κανείς να μην πίστευε, έχει πάρει η οικονική κρίση στην Ελλάδα. Οι κλοπές πάντα ήταν μέσα στον "προϋπολογισμό" μιας επιχείρησης, όμως πλέον τα πράγματα ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο και η πράξη αλλάζει χαρακτήρα. Ενώ στο παρελθόν οι πελάτες ενός καταστήματος προτιμούσαν κυρίως καλλυντικά, ποτά ή είδη υγιεινής - προφανώς λόγω του υψηλού κόστους τους - πλέον ο στόχος τους είναι γάλατα, γιαούρτια και μπισκότα. Ενώ το εντυπωσιακό είναι πως τον τελευταίο χρόνο η αύξηση κλοπών τροφίμων

μέσα σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα ειδών διατροφής να καταγράφεται ραγδαία.

Υπεύθυνος καταστήματος αλυσίδας μεγάλου σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας μιλάει στην Καθημερινή για τις μικροκλοπές στα καταστήματα αλλά και την αύξηση κατανάλωσης τροφίμων μέσα στο ίδιο το κατάστημα. «Αν ο άλλος πεινάει, εμείς τι να του πούμε; Το τρώει και φεύγει», αναφέρει.

Αντίστοιχη κατάσταση επικραττεί και στα περισσότερα σούπερ μάρκετ της Αθήνας με τους πελάτες των καταστημάτων να αναζητούν την βασική τροφή . «Ενας είχε ανοίξει μια συσκευασία τυρί για τοστ και το έτρωγε βιαστικά. Τον είδα, αλλά δεν ήθελα να τον φέρω σε δύσκολη θέση», αναφέρει ένας άνδρας της υπηρεσίας σεκιούριτι ενός καταστήματος. «Ενώ σε μια άλλη περίπτωση, μια γυναίκα συνελήφθη να αρπάζει ένα μπουκάλι λάδι από το ειδικό καλάθι όπου συγκεντρώνονταν τρόφιμα στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΣΚΑΪ «Ολοι μαζί μπορούμε»», λένε. Φυσικά τα κρούσματα αφορούν εξίσου Ελληνες και αλλοδαπούς, άλλωστε δεν υπάρχει διαχωρισμός στη φτώχεια, στις δύσκολες καταστάσεις, στην ανεργεία, στην πείνα.

Τέλος σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ECR Hellas, το συνολικό ποσοστό των απωλειών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο, αγγίζοντας το 10% φτάνοντας το κόστος των επιχειρήσεων πάνω από 95 εκατ. ευρώ ετησίως.

Συγκεκριμένα, οι απώλειες στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης είναι στο 2,1% των πωλήσεων, ενώ τα αγαθά με τα μεγαλύτερα ποσοστά κλοπών είναι το λάδι, το μέλι, ο καφές, τα αλκοολούχα ποτά, τα προϊόντα στοματικής υγιεινής, τα ξυριστικά, τα ζαχαρώδη (όπως τσίχλες, σοκολάτες κ.λπ.), τα καλλυντικά, οι μπαταρίες και τα τρόφιμα (όπως τυριά κ.λπ).

Keywords
Τυχαία Θέματα