Κινούμενη άμμος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Ψηφίστε τα μέτρα για να διαπραγματευτούμε με Τρόικα

Μια είναι γραμμή της κυβέρνησης προς τους διαφωνούντες βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, «ψηφίστε τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε σκληρά με την Τρόικα».

Όπως φαίνεται όμως και από τα δυο μέτωπα, με «κινούμενη άμμο» μοιάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων και ενώ ο ενιαίος φόρος ακινήτων αναμένεται να φτάσει στην Βουλή

μια δήλωση του Βύρωνα Πολύδωρα ήταν αρκετή για να προκαλέσει θύελλα ενώ Προκόπης Παυλόπουλος δεν δίστασε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Real Fm 97,8 να χαρακτηρίσει τον φόρο αντισυνταγματικό.

Ακόμη και τα μέτρα που δεν θα χρειαστεί να περάσουν από τη Βουλή εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν ένα ασταθές και ρευστό πολιτικό περιβάλλον που πιθανότατα θα καταστήσουν «αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία» τις διαρροές του προηγούμενου διαστήματος περί σύγκρουσης της κυβέρνησης με την Τρόικα, ακόμα και περί πρόωρης κάλπης αν οι δανειστές επιμείνουν σε νέα μέτρα.

Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να υψώσει λίγο τους τόνους το προηγούμενο διάστημα, σηκώνοντας ανάστημα στην Τρόικα με την αδιάλλακτη στάση της σε πιθανότητα νέων μέτρων, αλλά και το συγκρουσιακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την Τρόικα, μάλλον ευνοεί το κλίμα για τους βουλευτές που αντιδρούν, αφού στα μάτια του κόσμου δεν θέλουν να εμφανίζονται πίσω από την κυβέρνηση.

Μεταξύ των μέτρων που θα εφαρμοστούν και που αναμένεται να δοκιμάσουν την αντοχή, αλλά και την αξιοπιστία της κυβέρνησης ως προς τη δέσμευσή της ότι δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα, είναι:

• Το κλείσιμο των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, όπως επιμένει η τρόικα ή όχι.

• Η αναθεώρηση προς τα κάτω των επικουρικών συντάξεων, όπως ήδη έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, αλλά και η μείωση των εφάπαξ.

• Η ολοκλήρωση των διαθεσιμοτήτων και η εύρεση της δεξαμενής των νέων 12.500.

• Η υλοποίηση των 2000 απολύσεων, εφόσον η Τρόικα δεχθεί τις απολύσεις στην ΕΡΤ, γιατί διαφορετικά θα είναι μεγαλύτερες.

Τα νέα μέτρα φαίνεται ότι θα εντείνουν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των δύο κομμάτων. Μάλιστα στους βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναζητά τρόπους προκειμένου να μην υπάρξει «ατύχημα», έστω και για προσωρινό χρονικό διάστημα.

Προβληματισμός για τον Βύρωνα

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, επικρατεί έντονος προβληματισμός για το «πού το πάει ο Βύρωνας Πολύδωρας». Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής εξέδωσε χθες σκληρή ανακοίνωση για την πολιτική της κυβέρνησης με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, κάνοντας λόγο για «δήμευση περιουσιών». Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες ο Βύρων Πολύδωρας ειρωνεύτηκε «τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τη σθεναρή απόκρουση νέων οριζοντίων μέτρων» αναφέροντας στην ανακοίνωσή του: «Να προσέχουν μη στεναχωρήσουν τους δανειστές μας και θυμώσουν.

Δηλαδή, αν δεν είναι οριζόντια τα πρόσθετα μέτρα (για μισθούς και συντάξεις) και είναι κάθετα (για «κούρεμα» καταθέσεων και για δημεύσεις περιουσιών), θα είναι καλά; Ηθικόν επιμύθιον: «Μπορούμε να παίζουμε με τις λέξεις όσο θέλουμε, με τους ηλίθιους που κυβερνάμε και με τον πόνο τους». Αίσχος!».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής να επεδίωξε με την δήλωσή του να εκφράσει το χώρο της συντηρητικής ΝΔ, ωστόσο δεν συζητούν το ενδεχόμενο πειθαρχικών μέτρων εναντίον του.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα