Καταιγιστικές εξελίξεις στην Κριμαία – Οι πρώτες φωτογραφίες από την ρωσική εισβολή

11:58 1/3/2014 - Πηγή: KoolNews

Κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία μετά και από την χθεσινή εισβολή 2.000 Ρώσων στρατιωτών και ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ απεύθυνε έκκληση στον Πούτιν για να αποχωρήσουν τα στρατεύματα.

Σήμερα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από τις κάμερες ασφαλείας στη Βουλή της Κριμαίας. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν ένοπλους Ρώσους που έχουν υπό τον έλεγχο τους το κτήριο να παρακολουθούν τους υπαλλήλους που αποχωρούν. Επίσης διακρίνεται και ο βαρύς οπλισμός τους ενώ είναι προφανές ότι είναι ντυμένοι

με στρατιωτικές στολές χωρίς όμως διακριτικά.

Ο εναέριος χώρος της Συμφερόπολης έκλεισε μετά την εισβολή το βράδυ της Παρασκευής ενώ τα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες στην χερσόνησο. Τα Ρωσικά ΜΜΕ έκαναν επίσης λόγο για μία αιφνιδιαστική απόφαση.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατιωτικών οχημάτων στο δρόμο που συνδέει τη Σεβαστούπολη με τη Συμφερόπολη ενώ υποστήριξαν ότι προσγειώθηκαν πολλά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Συμφερόπολη.

«Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού (. . .). Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων», είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Κιέβου είπε ότι «η κατάσταση στη Συμφερόπολη δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση πτήσεων, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων». Τελικά το αεροδρόμιο της Κριμαίας άνοιξε και οι πτήσεις πραγματοποιούνται κανονικά.

Ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ υποστήριξε ότι πρόκειται για «ρωσική εισβολή» διότι οι μυστηριώδεις ένοπλοι «δεν έκρυβαν ότι ανήκουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Από την άλλη πλευρά, ένας ένστολος δήλωσε στο Euronews: «Θέλουμε οι κάτοικοι της Κριμαίας να καταλάβουν ότι θα μείνουμε εδώ για πολύ καιρό και ότι αυτός ο τόπος δεν είναι μόνο για Ρώσους, αλλά και για Ουκρανούς, Γερμανούς, Εβραίους, οι οποίοι θέλουν να ζήσουν εδώ ειρηνικά».

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία

Ο Σεργκέι Ασκένοφ που διορίστηκε μετά την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης ύστερα από ψηφοφορία στην τοπική βουλή ζήτησε την βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας».

«Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη που για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας».

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τον Πούτιν «να αποσύρει τους στρατιώτες του από την Κριμαία».

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ απεύθυνε προσωπική έκκληση στον Πούτιν να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κριμαία».

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια προβοκάτσια στη χώρα του: «Προκαλούν μια σύγκρουση και κατόπιν προσαρτούν τα εδάφη», υποστήριξε.

Ο Τουρτσίνοφ παραλλήλισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κριμαία με την επέμβαση της Ρωσίας στην Γεωργία με αφορμή τα γεγονότα στην Αμπχαζία, μια περιοχή με μεγάλο ποσοστό κατοίκων ρωσικής καταγωγής. «Η Ρωσία έστειλε δυνάμεις στην Κριμαία (. ..) επεξεργάζονται σενάρια ανάλογα με αυτά της Αμπχαζίας, όταν αφού ξεκίνησαν μια στρατιωτική σύγκρουση, άρχισαν να προσαρτούν τα εδάφη», είπε ο πρόεδρος και συμπλήρωσε:

«Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Κριμαία και όχι μόνο κατέλαβε το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της τα μέσα επικοινωνίας (. . .). Πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτήν την πρόκληση και να ανακαλέσει τους στρατιώτες στην Κριμαία και να εργαστεί αποκλειστικά εντός του πλαισίου των συμφωνιών» που έχει υπογράψει με την Ουκρανία.

O Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ αναφερόταν στη συμφωνία του 1997 μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που έθετε όρους με βάση τους οποίους ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας σταθμεύει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Νέα ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ

Οι αναφορές για την παρουσία στρατιωτών στην Κριμαία, προκαλούν νέα ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ . Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, έκανε δηλώσεις στις οποίες ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα εξετάσει το θέμα της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8 στο Σότσι της Ρωσίας το προσεχές καλοκαίρι, εάν η Μόσχα επέμβει στρατιωτικά στην Κριμαία.

Επίσης συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους τους σχετικά με τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στην Ρωσία αν τελικά επέμβει στη Κριμαία. Αναφέρθηκε και στην αντίδραση των ΗΠΑ που εξετάζουν το ενδεχόμενο του παγώματος των εμπορικών διαπραγματεύσεων για τους δασμούς, ένα θέμα που ακόμα εκκρεμεί, όπως επίσης και αλλαγή στην στάση εμπιστοσύνης προς το ρωσικό νόμισμα.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει ενδείξεις για κινήσεις στρατευμάτων από και προς την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, από την Παρασκευή, αλλά τόσο ο αριθμός των στρατευμάτων όσο και οι προθέσεις αυτών των στρατιωτικών κινήσεων, παραμένουν ασαφείς. Μάλιστα, ο ίδιος ο Ομπάμα είχε προειδοποιήσει την Ρωσία ότι σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση θα έχει «κόστος».

Η ξεχασμένη συμφωνία που μπορεί να βάλει σε πόλεμο ΗΠΑ - Μεγάλη Βρετανία για την Ουκρανία

Η συγκεκριμένη συμφωνία έχει υπογραφτεί στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας το 1994 από τον Μπίλ Κλίντον, Τζον Μέιορ, Μπόρις Γιέλτσιν και Λεονίντ Κούτσμα. Οι συγκεκριμένοι αρχηγοί κρατών – ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία και Ουκρανία – δεσμεύτηκαν για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σε αντάλλαγμα το Κίεβο να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα μετά από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μετά και από την απόβαση των 2.000 στρατιωτών στην Κριμαία, είναι πολύ δύσκολο για την Βρετανία και τις ΗΠΑ να αποφύγουν τον πόλεμο σε περίπτωση που η Ρωσία συνεχίσει να προελαύνει στα ουκρανικά εδάφη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει ήδη στα σύνορα 150.000 στρατιώτες και σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Mail, υπάρχει πιθανότητα πολλοί από αυτούς να μπούνε στην Ουκρανία.

Μετά και τις τελευταίες χθεσινοβραδινές εξελίξεις, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τήρηση της παραπάνω συμφωνίας.

Η θέση της Κομισιόν

«Για την ευρωπαϊκή επιτροπή η κατάσταση στην Κριμαία απαιτεί πρώτα απ' όλα μια πολιτική λύση» δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί και συμπλήρωσε: «Απευθύνουμε έκκληση για διάλογο ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές της Ουκρανίας. Καλούμε τους πάντες να σεβαστούν ο ένας τον άλλο».

Επίσης ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουν και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να λυθεί η κρίση με πολιτικό διάλογο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Πούτιν

Η καγκελάριος της Γερμανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και οι δυο τους συζήτησαν το θέμα της Κριμαίας ενώ η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την έντινη ανησυχία της για μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας.

Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Η καγκελάριος τόνισε επίσης στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι προτάσεις που έχουν γίνει από διεθνείς οργανισμούς για παροχή βοήθειας ώστε να διευθετηθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα