Καφές σε αναμονή: Μία μεγάλη αλυσίδα αγάπης απλώνεται σε όλη τη χώρα

Ώρα 12 το μεσημέρι. Σε ένα παραδοσιακό καφενείο στον Κορυδαλλό. Μία όμορφη κοπέλα μπαίνει και παραγγέλνει έναν ζεστό καφέ. Όταν έρχεται η στιγμή να πληρώσει λέει στον υπάλληλο του καφενείου: Κράτησε και ένα τοστ σε αναμονή. Ο υπάλληλος κόβει δύο αποδείξεις.

Μία για τον καφέ που την δίνει στην κοπέλα και άλλη μια για το τοστ την οποία βάζει σε ένα κουτάκι.

Στη συνέχεια σημειώνει σε ένα πινακάκι που υπάρχει σε εμφανές σημείο ότι υπάρχει ένα τοστ σε αναμονή. Σε λίγη ώρα θα περάσει κάποιος που το έχει ανάγκη. Θα το πάρει και θα ξεγελάσει την πείνα του.

Γράφει η Ελένη Λαζάρου

Ο καφές σε αναμονή είναι μία πρωτοβουλία αλληλεγγύης που ξεκίνησε στην Ιταλία την δεκαετία του 40 και διαδόθηκε και σε άλλες χώρες. Στην χώρα μας η δράση ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το περιοδικό δρόμου Σχεδία, που υποστηρίζει έμπρακτα άστεγους και άπορους. Πριν από λίγο καιρό όμως έγινε ευρέως γνωστή και επεκτάθηκε σε όλη την χώρα χάρη στην πρωτοβουλία τριτοετών σπουδαστών της δραματικής σχολής Δήλος που γύρισαν ένα συγκινητικό βίντεο το οποίο έγινε viral. Στο βίντεο οι φοιτητές εξηγούν με πολύ απλό και παραστατικό τρόπο το πως λειτουργεί η ιδέα του καφέ που περιμένει και καλούν τους πολίτες να συμμετέχουν στην δράση και όχι μόνο για τον καφέ, αλλά και για είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν περισσότερο από θερμή. Μέσα σε δύο μήνες ιδρύθηκαν 20 ομάδες μέσω facebook από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη οι οποίες «τρέχουν» την ιδέα ενώ ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες αγκαλιάζουν την δράση και ζητούν να συμμετέχουν. Ιδιοκτήτες καφετεριών, μανάβικων, παντοπωλείων, φαρμακείων ακόμη και γιατροί.

Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό του 27χρονου Δημήτρη Πανέλη όταν διάβασε τυχαία ένα άρθρο στο διαδίκτυο για την ιδέα που εφαρμοζόταν στην Ιταλία. «Μόλις διάβασα το άρθρο η πρώτη μου σκέψη ήταν πόσο ωραίο θα’ ταν να εφαρμοστεί μαζικά και στην Ελλάδα», λέει στο KoolNews.gr. «Με κέφι και αγάπη και δίχως ένα ευρώ ως μπάτζετ δουλέψαμε όλοι μαζί και γυρίσαμε αυτό το βίντεο. Μετά ήρθε η σελίδα στο facebook. Και όλα πήραν το δρόμο τους. Κάθε μέρα η δράση μεγαλώνει. Ξεκινήσαμε με τον καφέ αλλά ο καφές είναι η αφορμή για να περάσουμε σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, γάλα, ψωμί, κρέας, φρούτα. Καλούμε να συμμετάσχουν κρεοπωλεία, παντοπωλεία, μπακάλικα, μίνι μάρκετ και όχι μόνο. Έχουν επικοινωνήσει μαζί μας ακόμη και καταστήματα με ρούχα, και κομμωτήρια. Εμείς ζητάμε από τις επιχειρήσεις να κάνουν μια έκπτωση στους πελάτες για να μοιράζεται το βάρος. Έτσι γίνεται αμοιβαίο και ο κόσμος ανταποκρίνεται ακόμα περισσότερο».

Ο Δημήτρης είναι ο διαχειριστής της σελίδας της δράσης στο Facebook και στις πληροφορίες έχει βάλει το κινητό του τηλέφωνο. Tους τελευταίους δύο μήνες το τηλέφωνό του δεν σταματά να χτυπάει. Και του τηλεφωνούν και του στέλνουν μηνύματα στο inbox. Το περίμενε ότι θα υπήρχε ανταπόκριση αλλά όχι τόσο μεγάλη... Είναι επιχειρηματίες που θέλουν να συμμετέχουν, αλλά και άνθρωποι που βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και θέλουν να μάθουν που θα βρουν προϊόντα σε αναμονή.

Ο 27χρονος δεν θα ξεχάσει έναν πατέρα από την Θεσσαλονίκη που τον πήρε κλαίγοντας και τον ρωτούσε πως μπορεί να βοηθηθεί ο άνεργος γιος του που έχει τρία παιδιά: «Δε μπορώ να ξεχάσω αυτό το τηλεφώνημα. Μου ράγισε την καρδιά. Μακάρι να μην ξανακούσω ποτέ κάτι τέτοιο. Μακάρι να μην υπάρχει λόγος να υπάρχει η δράση μας. Αλλά όσο η κατάσταση αυτή συνεχίζεται εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Ευχή μας είναι η αλληλεγγύη να γίνει μία απλή καθημερινή πράξη για όποιους μπορούν να την κάνουν», λέει.

Ο νεαρός που κατάγεται από την Καβάλα αλλά τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα ξέρει καλά τι είναι να ζεις με λίγα χρήματα αφού ανήκει στην γενιά των τετρακοσίων ευρώ και έχει δουλέψει σκληρά σε πολλά επαγγέλματα παίρνοντας λίγα χρήματα. Από σερβιτόρος μέχρι να μοιράζει κάρτες κινητής τηλεφωνίας έξω από μετρό. Η δράση στην οποία πρωτοστατεί δεν έχει στόχο να βοηθήσει μόνο τους άστεγους και τους άπορους αλλά όσους έχουν ανάγκη. Από τους φοιτητές μέχρι τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη δυσκολία που υπάρχει στην εφαρμογή της δράσης -κυρίως στην επαρχία-είναι ότι κάποιοι άνθρωποι που έχουν ανάγκη ντρέπονται να μπουν στα καταστήματα και να ζητήσουν τα προϊόντα. Γι’ αυτό μέσω των ομάδων της δράσης γίνεται επαφή με δομές αλληλεγγύης σε κάθε πόλη όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία ούτως ώστε τα προϊόντα που μένουν αδιάθετα να μοιράζονται σε αυτούς που είναι αποδεδειγμένο πως βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση.

O Δημήτρης τις τελευταίες μέρες μοιράζει τον χρόνο ανάμεσα στα μαθήματά του και τον συντονισμό της δράσης. Στόχος του: «Να υπάρχει ένα μαγαζί που συμμετέχει σε όλη την χώρα σε κάθε γειτονιά», λέει στο ΚoolΝews.gr. Tις επόμενες μέρες η δράση θα αλλάξει όνομα. Από «καφές σε αναμονή» θα ονομαστεί «σε αναμονή» αφού πλέον δεν θα αφορά μόνο τον καφέ αλλά όλα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Αν θέλετε κι εσείς να βοηθήσετε μπορείτε να μπείτε στην σελίδα στο Facebook, να ενημερωθείτε για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν και να πληρώσετε με την πρώτη ευκαιρία ένα προϊόν σε αναμονή....

The post Καφές σε αναμονή: Μία μεγάλη αλυσίδα αγάπης απλώνεται σε όλη τη χώρα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα