Ισόβια στους εκτελεστές του Σαχζάτ Λουκμάν

Ένοχοι κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας οι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος για την δολοφονία του Πακιστανού, Σαχζάτ Λούκμαν που συνέβη στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013.

Η απόφαση του δικαστηρίου και των ενόρκων ήταν ομόφωνη και συμφώνησαν απόλυτα ενώ δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορουμένους παρόλο που η υπεράσπιση ζήτησε αναφορικά με την ποινή που θα τους επιβληθεί. Ωστόσο η απόφαση είναι ισόβια κάθειρξη.

Νωρίτερα, ο συνήγορος υπεράσπισης

του Διονύση Λιακόπουλου είχε ζητήσει ο πελάτης του να κριθεί ένοχος για σωματική βλάβη από την οποία επήλθε ο θάνατος. Μάλιστα, ζήτησε από τους ενόρκους να μην επιβάλλουν ισόβια λόγω των αγίων ημερών του Πάσχα για να μην έχουν βάρος στη συνείδηση τους.

Ο συνήγορος του Χρήστου Στεργιόπουλου κατά την αγόρευση του ανέφερε ότι τα τραύματα που προκάλεσε ο πελάτης του δεν προκάλεσαν τον θάνατο του μετανάστη καθώς ήταν ελάσσονος σημασίας. Επίσης ανέφερε ότι ο πελάτης του κατέβηκε από το αυτοκίνητο για να βοηθήσει τον Λιακόπουλο επειδή θεώρησε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει.

Ο δικηγόρος του Στεργιόπουλου ανέφερε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει ο πελάτης του και δεν είχε αποφασίσει κάτι τέτοιο εκ των προτέρων, σε αντίθεση με τον Λιακόπουλο που είχε πρόθεση να σκοτώσει. Για να ενισχύσει το επιχείρημα του ο συνήγορος τόνισε πως ο Στεργιόπουλος δεν γνώριζε καν την πρόθεση του Διονύση Λιακόπουλου. Τέλος, ζήτησε από το δικαστήριο να κρίνει τον πελάτη του ένοχο για την πρόκληση σωματικής βλάβης ή ότι ήταν παραυτουργός και όχι συναυτουργός, άρα ένοχος για απόπειρα φόνου και όχι για φόνο.

Ένας εκ των συνηγόρων κλείνοντας την αγόρευση του υποστήριξε ότι πάνω από το προεδρείο είναι κρεμασμένη η εικόνα του Χριστού και ότι εκείνος σταυρώθηκε εξ αιτίας μίας δικαστικής πλάνης. Κάλεσε λοιπόν, το σώμα να μην πλανηθεί και κάνει το ίδιο και για τους Λιακόπουλο και Στεργιόπουλο τις Άγιες αυτές ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως στις 10 Απριλίου η εισαγγελέας ήταν καταπέλτης στην αγόρευση της χαρακτηρίζοντας την δολοφονία του Σαχζάτ Λούκμαν ως ένα έγκλημα με μοναδικό κίνητρο την διαφορετικότητα και ζήτησε να κριθούν ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι.

Επίσης ζήτησε από τους ενόρκους να καταδικάσουν την πράξη όπως «η κοινωνία στην Ελλάδα, με τις αξίες που έχουν γαλουχηθεί τα παιδιά και οι νέοι θα καταδικάζει κάθε έγκλημα που έχει σαν κίνητρο τη διαφορετικότητα».

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε αποφασισμένους για το έγκλημα τους δύο κατηγορούμενους επισημαίνοντας: «Οι κατηγορούμενοι τέλεσαν ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και έπληξαν το θύμα με 7 μαχαιριές. Συναποφάσισαν να αφαιρέσουν τη ζωή ενός αθώου αλλοδαπού άνδρα και δη πακιστανικής καταγωγής. Το ποιο πλήγμα ήταν θανατηφόρο δεν έχει σημασία. Από την αρχή ήταν αποφασισμένοι».

Οι ισχυρισμοί των δύο κατηγορουμένων πως όλα έγιναν επειδή είχε προηγηθεί διένεξη με το θύμα δεν έπεισαν την εισαγγελέα η οποία τόνισε πως «δεν αντέχουν στη λογική». Η εισαγγελική λειτουργός δεν παρατήρησε ενδείξεις μεταμέλειας από τους κατηγορούμενους μετά από τον φόνο του Πακιστανού:

«Μετά την πράξη τους απομακρύνθηκαν από τον τόπο του εγκλήματος ατάραχοι, χωρίς να είναι ταραγμένοι ή συγκλονισμένοι. Δεν πήγαν προς τα σπίτια τους αλλά κατευθύνθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για να κάνουν τον γύρο του θριάμβου. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η ηρεμία και η ψυχραιμία που αντιμετώπισαν το συμβάν και αναρωτιέμαι: αυτή η πράξη τους δεν τους άγγιξε καθόλου; Δεν τους δημιούργησε καμία ταραχή; Δεν υπολόγισαν την ανθρώπινη ζωή και την αξία του άλλου ανθρώπου».

Keywords
Τυχαία Θέματα