Ιερή συμμαχία Βαλς, Ρέντσι και Ντράγκι, απειλεί τη Μέρκελ – Δηλώνουν «τέρμα στη λιτότητα»

Αντιμέτωπη πλέον με έναν γαλλοιταλικό άξονα φαίνεται πως είναι η Γερμανία αφού μετά τη Γαλλική κυβέρνηση η οποία με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την λιτότητα, ήρθε η σειρά της Ιταλίας της οποίας ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είπε ανοιχτά και φωναχτά προς την Μέρκελ πως οι «χώρες δεν είναι μαθητούδια».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός στα πλαίσια της συνάντησης του με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο.

«Συμπαρατάσσομαι με την Γαλλία,

οι χώρες δεν μπορούν να τυχαίνουν ίδιας μεταχείρισης με τα μαθητούδια», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Σέβομαι την απόφαση μιας φίλης και ελεύθερης χώρας όπως είναι η Γαλλία, κανείς δεν πρέπει να μεταχειρίζεται τις άλλες χώρες σαν να είναι μαθητές», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Εγώ είμαι με το μέρος του Φρανσουά Ολάντ και του Μανουέλ Βαλς», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα του πρόκειται να τηρήσει το 2014 το όριο 3% στον λόγο δημοσίου ελλείμματος προς ΑΕΠ, που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα και ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως: «Χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει πλέον να γίνει πιο ευέλικτη»

Το Γαλλικό «αντάρτικο» στη Μέρκελ

Όλα δείχνουν πως Ιταλία και Γαλλία βρίσκονται σε μια παρασκηνιακή συμφωνία να σηκώσουν ανάστημα και να αντιπαρατεθούν με την επώδυνη πολιτική της αυστηρής λιτότητας που έχει επιβάλλει στην Ευρώπη η γερμανίδα καγκελάριος.

Αμέσως μετά την γνωστοποίηση από την πλευρά της Ιταλικής κυβέρνησης πως σχεδιάζει να χαλαρώσει το ρυθμό των επώδυνων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, η Γαλλία έσπευσε με τη σειρά της να ρίξει το γάντι στους ευρωπαίους εταίρους της ανακοινώνοντας έναν προϋπολογισμό για το 2015, στον οποίο περιγράφει πως θα επαναφέρει το χρέος της εντός των πλαισίων της ΕΕ δύο χρόνια αργότερα απ' ό,τι είχε υποσχεθεί, μια οπισθοχώρηση την οποία απέδωσε στην εύθραυστη οικονομία.

«Λάβαμε την απόφαση να προσαρμόσουμε το ρυθμό της μείωσης του ελλείμματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Η οικονομική πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί πιο αργά απ' ό,τι σχεδιαζόταν λόγω των οικονομικών συνθηκών – πολύ ασθενής ανάπτυξη και πολύ ασθενής πληθωρισμός».

Η Γαλλία είχε υποσχεθεί προηγουμένως στους εταίρους της στην ΕΕ πως θα κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι τον ερχόμενο χρόνο, μια προθεσμία που είχε ήδη παραταθεί από το 2013. Ωστόσο η γαλλική ανεξάρτητη αρχή που επιβλέπει τα δημόσια οικονομικά εξέφρασε αμφιβολίες για την επίτευξη ακόμη και των νέων στόχων.

Κι όλα αυτά μόλις ένα μήνα μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Γάλλος πρωθυπουργός μετά από πιέσεις του Ολάντ για να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ο αντιμερκελικός υπουργός Οικονομίας, Αρνό Μοντεμπούρ.

Φαίνεται όμως ότι ούτε ο Μανουέλ Βαλς είναι θιασώτης της πολιτικής Μέρκελ. Προχώρησε μεν στον ανασχηματισμό αλλά δεν δείχνει διάθεση να θυσιάσει ακόμη έναν χρόνο ύφεσης της οικονομίας της χώρας του στις επιταγές της καγκελάριου. Κι όπως όλα δείχνουν στη σθεναρή του στάση παίζει πλέον ρόλο και η μεγάλη πτώση της δημοτικότητας του Ολάντ που καθημερινά «βυθίζεται» στις δημοσκοπήσεις.

Η αντίδραση της Μέρκελ

Προς το παρόν στις σημερινές δηλώσεις Ρέντσι δεν υπάρχει αντίδραση εκ μέρους της γερμανίδας καγκελάριου αλλά στην γαλλική κίνηση η κ. Μέρκελ ανέφερε πως:

«Έγκειται σε καθεμιά ευρωπαϊκή χώρα να τιμήσει την υπόσχεσή της για υγιή δημοσιονομική πολιτική», προειδοποιώντας πως «αυτό που διακυβεύεται είναι η αξιοπιστία ολόκληρου του συνασπισμού».

The post Ιερή συμμαχία Βαλς, Ρέντσι και Ντράγκι, απειλεί τη Μέρκελ – Δηλώνουν «τέρμα στη λιτότητα» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα