Η υγεία του Πρωθυπουργού

14:55 4/7/2013 - Πηγή: KoolNews

Του Άγγελου Μόσχοβα

Χέρφιλντ 1988, Γενικό Κρατικό 1989, Ωνάσειο 1995. Τρία νοσοκομεία, τρεις σταθμοί για τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Ορόσημα και για τον ίδιο και για την πολιτική ζωή της χώρας.

Στο Χέρφινλτ έκανε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς από τον Μαγκντί Γιακούμπ.

Στο Γενικό κρατικό μπήκε από… πείσμα: Είχε πυρετό αλλά μπροστά του και διερευνητικές εντολές στις εκλογές του ’89. Τον είχαν προειδοποιήσει

να μην πάρει ασπιρίνες. Προφανώς από πείσμα, έστειλε την γραμματέα του (κρυφά από όλους) να του αγοράσει ένα κουτί, πήρε μερικές για να πέσει ο πυρετός και έπαθε… γαστροραγία. Έτσι μπήκε εκών-άκων στο νοσοκομείο.

Στο Ωνάσειο, παίχτηκε το τελευταίο μέρος του δράματος της υγείας του. Μπήκε με πνευμονία ως Πρωθυπουργός το Νοέμβριο του 1995, βγήκε φάντασμα του εαυτού του το Μάρτιο του 1996 έχοντας παραιτηθεί από το Γενάρη. Τον Ιούνιο, πέρασε στην αθανασία.

Προσωπικά έζησα ως δημοσιογράφος μόνο το Ωνάσειο και την περίφημη «τέντα» της. Είδα ανθρώπινες στιγμές, αλλά και απάνθρωπες. Αθλιότητες δημοσιογραφικές και πολιτικές. Συμφωνίες και αγυρτείες. Πολιτικές, μικροπολιτικές, «κιτρινίλες» του Τύπου.

Ευτελισμό αξιών, ανθρώπων και θεσμών. Αλλά και μεγαλείο ψυχής.

Έχω διαβάσει τι έγινε και στα άλλα δύο νοσοκομεία, έχω μιλήσει με πρωταγωνιστές της εποχής. Πάνω – κάτω τα ίδια. Όλες οι περιπτώσεις είχαν έναν κοινό καμβά: Την υγεία του Πρωθυπουργού. Όχι του Ανδρέα Παπανδρέου. Του Πρωθυπουργού της χώρας. Επάνω εκεί παίχθηκαν πολιτικά, εσωκομματικά, ίσως και άλλου είδους παιχνίδια.

Υπήρχε και άλλο ένα κοινό σημείο: Η κοινή γνώμη ενημερώνονταν – έστω με μισές αλήθειες, έστω με μισά ψέματα, έστω καθ’ υπερβολήν (ακόμη θυμάμαι την ανακοίνωση στο Λονδίνο ότι «ο πρόεδρος έφαγε μπανάνα και ήπιε χυμό») από τους εκπροσώπους του Πρωθυπουργού. Και υπήρχαν ιατρικά ανακοινωθέντα από τους θεράποντες ιατρούς.

Εκείνο που είχε κρατήσει μυστικό ο Ανδρέας και οι συν αυτώ ήταν το Βισμπάντεν… Το 1988, μπήκε κρυφά για εξετάσεις στο γερμανικό ιατρικό κέντρο με το ψευδώνυμο Μάρτιν Λασκαρέζι. Ο τότε διευθυντής του Εθνους, Αλ. Φιλιππόπουλος τον είδε και άρχισαν τα δημοσιεύματα για την υγεία του, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε άτυπο πράσινο φως για τις διεργασίες διαδοχής του.

Στην παρούσα φάση τι έχουμε; Μια δημόσια αδιαθεσία του Πρωθυπουργού, on camera. Κάποια ψελλίσματα από τους συνεργάτες του περί γαστρεντερίτιδας. Κατόπιν ήρθε μια ανάρτηση στο τουίτερ από έναν ψευδώνυμο λογαριασμό @ypopto_mousi σύμφωνα με τον οποίο: Ο Α. Σαμαράς πήγε στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκαν πολύ υψηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και διεγνώσθη... λευχαιμία. Ακολούθησε χαμός, ο διευθυντής Τύπου του Πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης προανήγγειλε δίωξη εναντίον του συγκεκριμένου λογαριασμού τον οποίο συνέδεσε με το site που απηχεί τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, το left.gr.

Αμέσως μετά, το blog dexiextrem που απηχεί απόψεις της Νέας Δημοκρατίας, παραδέχθηκε τα υψηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και ότι ο Α. Σαμαράς μπήκε στο νοσοκομείο, αν και διέψευσε φυσικά τα περί λευχαιμίας.

Και εδώ μπαίνουν τα ερωτήματα:

- Αν ο Σαμαράς μπήκε όντως στο νοσοκομείο, τότε γιατί δεν εξεδόθη ανακοίνωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού να εξηγεί το λόγο και να αναφέρει σε ποιό νοσηλευτικό ίδρυμα εξετάστηκε; Δεν επρόκειτο για κρατικό μυστικό εθνικής ασφάλειας – πολλώ μάλλον όταν ο Πρωθυπουργός είχε καταρρεύσει μπροστά στις κάμερες και σε χιλιάδες ανθρώπους στο Συνέδριο της ΝΔ.

- Γιατί το ίδιο το νοσοκομείο και οι θεράποντες ιατροί δεν έβγαλαν μια ανακοίνωση με το τι διαπίστωσαν, ώστε να μην κυκλοφορούν φήμες; Θα ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένο και πολιτικά ορθό.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς κρατά μυστικό θέμα της υγείας του. Προεκλογικά δεν ενημέρωσε – ως όφειλε, εφόσον διεκδικούσε την πρωθυπουργία – την κοινή γνώμη για το πρόβλημα με το μάτι του. Ένα μήνα μετά τον ορισμό του, ως Πρωθυπουργού, μαθεύτηκε.

Η υγεία ενός δημοσίου προσώπου, ιδίως ενός Πρωθυπουργού, δεν είναι αντικείμενο κλειδαρότρυπας. Δεν πρέπει να γίνει χαρτοπόλεμος σε πολιτικές σκοπιμότητες. Ούτε λόγος αντιπαράθεσης.

Είναι θέμα δημοκρατίας. Ο πολίτης, δικαιούται κρυστάλλινη και διάφανη ενημέρωση. Και αν δεν το αντιλαμβάνονται οι κάθε λογής υποστηρικτές ή πολέμιοι του – και κυρίως ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς – τότε ας λουστούν την παραπληροφόρηση.

Περαστικά του, σε κάθε περίπτωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα