Η Τρόικα ζητάει λεφτά και όχι υποσχέσεις – Απάντησαν στο email της κυβέρνησης ζητώντας διευκρινίσεις

Λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών η απάντηση της Τρόικας στο email της Ελληνικής κυβέρνησης που περιελάμβανε προτάσεις και εισηγήσεις για να επέλθει συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις και κυρίως

ζητούνται πληροφορίες για τα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει η Ελληνική πλευρά.

Σχετική συζήτηση μεταξύ των δύο μερών αναμένεται –μέσω τηλεδιάσκεψης- εντός της ημέρας στην οποία θα μετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, αλλά και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου, Δημήτρης Πτωχός και Μιχάλης Πεγκλής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείεται η έλευση των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα περί τα τέλη της εβδομάδας.

«Η διαπραγμάτευση γίνεται και είναι σκληρή» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη μιλώντας στο Μέγκα ενώ, στον ίδιο σταθμό, ο Χρήστος Πρωτόπαπας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ξεκολλάει η συζήτηση».

Ζητούν διευκρινίσεις

Οι εκπρόσωποι από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την απόδοση κάποιων συγκεκριμένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων, όπως η αύξηση φορολογικής συμμόρφωσης στο σκέλος των αποδείξεων μέσω λαχειοφόρου αγοράς. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]. Για να περάσει κάτι τέτοιο απαιτούν να υπάρχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο ως ισοδύναμο μέτρο.

Πάντως, τα πλαίσια πλέον είναι ασφυκτικά και δύσκολα μπορεί να υπάρξει μια αποτυπωμένη σε κείμενο συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, για να ληφθούν αποφάσεις για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και την προληπτική γραμμή στήριξης στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ την προσεχή Δευτέρα θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Eurogroup η συμφωνία σε επίπεδο στελεχών κάτι που πλέον μοιάζει σχεδόν απίθανο.

Κοινοτικά στελέχη, όπως γράφει το in.gr, έχουν ήδη προειδοποιήσει πως η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας απομακρύνει το ενδεχόμενο της χορήγησης προληπτικής γραμμής στήριξης προς την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και φέρνει πιο κοντά την παράταση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος στήριξης.

Ένας αστάθμητος παράγοντας που ανησυχεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι και το εάν το νέο πακέτο μέτρων θα περάσει από τη Βουλή. Όπως ενδεικτικώς τονίζει στέλεχος της συγκυβέρνησης την Κυριακή η Βουλή τα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό 2015 και μέσα σε λίγες ημέρες αυτός θα αναθεωρηθεί σχεδόν πλήρως.

The post Η Τρόικα ζητάει λεφτά και όχι υποσχέσεις – Απάντησαν στο email της κυβέρνησης ζητώντας διευκρινίσεις appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα