Η Τρόικα σκληραίνει την στάση της – Τι απαιτεί για τα δάνεια των πολιτών και το χαράτσι

Στην τελική ευθεία οδεύουν σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών της κυβέρνησης οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, με τα περισσότερα θέματα-αγκάθια να έχουν πλέον κλείσει.

Η χθεσινοβραδυνή πολύωρη σύσκεψη αφιερώθηκε κατά κύριο λόγο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σε αυτήν συμμετείχαν ο άμεσα εμπλεκόμενος Αντώνης Μανιτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,. Χρήστος

Σταϊκούρας.

Οι εκτιμήσεις επέμεναν ότι η συμφωνία αναμένεται να κλείσει την επόμενη εβδομάδα, παρότι αυτό προϋποθέτει ότι θα έχουν εκλείψει και οι τελευταίες εστίες διαφωνιών καθώς «τίποτα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα μαζί», όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου. Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα και το ραντεβού έχει δοθεί για τις τρεις το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών.

Η τρόικα πάντως φαίνεται να έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ φαντάζει απίθανο να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της και στις «παράλληλες» συσκέψεις που θα γίνονται στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών θα έχουν νέα σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης από το πρωί, ενώ έναν όροφο πιο κάτω στην Πλατεία Συντάγματος, οι επικεφαλής της Τρόικα θα δουν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στις 3 το μεσημέρι για όλα τα υπόλοιπα μέτρα (φόρους, δημόσιο κλπ), αφού θα έχει τελειώσει πρώτα και το άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο (ξεκινά 9.30 ώρα Ελλάδος) όπου συμμετέχει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η τρόικα έχει συμφωνήσει για την καθιέρωση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία για αποπληρωμή των χρεών σε έως και 48 δόσεις. «Πρόκειται για αυστηρή ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους πραγματικά θέλουν να πληρώσουν να διευκολυνθούν, αλλά έχει τέτοιες ασφαλιστικές δικλίδες και προϋποθέσεις οι οποίες αποκλείουν όσους έχουν στο μυαλό τους να πληρώσουν μια – δυο δόσεις μόνο και μόνο για να πάρουν ενημερότητα», αναφέρει η ίδια πηγή.

Στο μέτωπο του ΕΕΤΗΔΕ , η ελάφρυνση στην οποία μπορούν να προσδοκούν οι φορολογούμενοι φτάνει τα 320 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από οριζόντια μείωση των συντελεστών του ειδικού τέλους ακινήτων κατά 10% – 15%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που επωμίστηκαν το χαράτσι τα τελευταία δύο χρόνια θα πληρώσουν για ακόμη μία χρονιά μέσω της ΔΕΗ για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους, χαράτσι μειωμένο κατά 10% – 15%. Από το 2014 το χαράτσι θα αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Τη μείωση του ΕΕΤΗΔΕ προανήγγειλε χθες από τη Βουλή και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης,

Keywords
Τυχαία Θέματα