Η Τρόικα φτάνει με άγριες διαθέσεις- Φέρνει mini jobs και αμοιβές μέχρι 350 ευρώ

Μπορεί ο Γιάννης Βρούτσης να επανέλαβε το Σάββατο ότι δεν θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός, ωστόσο η Τρόικα φαίνεται πως έχει... διαφορετική άποψη καθώς προωθεί την εισαγωγή του θεσμού των mini jobs, δηλαδή της μικροεργασίας που περιλαμβάνει αμοιβές μέχρι 350 ευρώ.

Σύμφωνα με την Real News, στόχος της Τρόικας

είναι να υιοθετηθεί ένα μοντέλο ελαστικής εργασίας που θα περιλαμβάνει χαμηλές αμοιβές, μηδενική απόδοση φόρου και πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι δανειστές έρχονται με άγριες διαθέσεις στην Αθήνα και θα ζητήσουν την άμεση υλοποίηση του μέτρου προκειμένου να μειωθεί άμεσα η ανεργία από 2 ως 4%.

Το μοντέλο της μικροεργασίας εφαρμόζεται ευρέως στη Γερμανία με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα εισαχθεί και το lock out, που δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους των εργαζομένων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε απεργία.

Το κλιμάκιο φτάνει αύριο στην ελληνική πρωτεύουσα και θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να καθοριστεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας και η κινητικότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που αποτελούν και τα μεγάλα «αγκάθια» για την έγκριση και εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Ήδη οι δανειστές έτοιμάζουν ρήτρες νέων μέτρων σε περίπτωση μη είσπραξης των αναμενώμενων ποσών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, πληρωμή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων του 2013 σε τέσσερις δόσεις, αντί πέντε που προβλέπονταν αρχικά, αλλά και φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων, και προσλήψεις στο Δημόσιο.

Το «πετράδι του Στέμματος» αναμένεται να είναι και αυτή τη φορά η διαθεσιμότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων με την Τρόικα να ποντάρει στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου η Αθήνα να εφαρμόσεις το μέτρο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Από την Τρόικα θεωρούν δεν αποκλείουν να βρεθεί συμβιβαστική λύση που θα προβλέπει ναι μεν την παροχή παράτασης, αλλά αυτή θα συνδέεται με την εκταμίευση μέρους των 8,1 δισ. ευρώ όταν θα υλοποιηθεί το σχέδιο διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Σημαντικό «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης θα είναι φυσικά και το δημοσιονομικό κενό που έχει ανακύψει από το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ και τον τρόπο εφαρμογής του ΕΕΤΑ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Φέτος το ποσό αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ κάτι που θα ισχύσει και για το 2014.

Σε ότι αφορά τον ΕΟΠΥΥ ο Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται ότι προτείνει το μέτρο του claw back και ένα πακέτο περίπου 20 διαρθρωτικών παρεμβάσεων, που θα αποδώσουν κυρίως το επόμενο έτος ενώ σε ότι αφορά τα χρέη αναμένεται να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση την επόμενη εβδομάδα. Η Τρόικα θεωρεί ότι εάν καταβληθεί σε πέντε δόσεις θα διευρυνθεί το δημοσιονομικό κενό κατά 400 εκατ. ευρώ, γιατί η τελευταία υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί μετά τον Φεβρουάριο του 2014 ενώ το υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμεί την «κατάργηση» της πέμπτης δόσης, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές φορολογικές υποχρεώσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στα θετικά του προσχεδίου που ετοιμάζεται μεταξύ των δύο πλευρών περιλαμβάνονται η παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις και η προώθηση του προγράμματος προσλήψεων στο Δημόσιο. Οι δανειστές μας επιθυμούν κατάργηση των διάσπαρτων φορολογικών απαλλαγών που υπάρχουν σήμερα με «σταθερές» απαλλαγές προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις, όπως έκπτωση της επενδυτικής δαπάνης από το φορολογητέο εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχει καθορίσει τις λεπτομέρειες για το σχέδιο προσλήψεων του 2013 και φαίνεται πως πρώτη προτεραιότητα είναι η πρόσληψη ελεγκτών στο υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει συμφωνία πως για τις 4.000 απολύσεις που πρέπει να γίνουν φέτος και τις 11.000 του 2014, θα υπάρξουν και αντίστοιχες προσλήψεις.

Keywords
τροικα, mini, jobs, steve jobs, αμοιβες, ευρω, φτανει, jobs, mini, real news, τελος ακινητων, αδωνις γεωργιαδης, real, news, αθηνα, απεργια, στουρναρας, λύση, εοπυυ, μετρο, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, παραταση φορολογικων δηλωσεων, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, απεργια 26 σεπτεμβριου, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, ληξιπροθεσμες οφειλες, γερμανια, υπουργειο οικονομικων, news, real, αδωνις, ανεργια, ασφαλιστικα ταμεια, δευτερο, δημοσιο, υπαρχει, εβδομαδα, επενδυσεις, ερχονται, ετος, εφοριες, κυβερνηση, λεπτομερειες, λύση, μισθος, προσληψεις, σαββατο, σχεδιο, υλοποιηση, φυσικα, φορα, δικαιωμα, υπουργειο, πακετο, πληροφοριες, θετικα
Τυχαία Θέματα