Η Τουρκία μπαίνει σφήνα στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

Η Τουρκία πιέζει για τη συμμετοχή της στην προωθούμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Το εμπόριο ήταν υψηλά στην ατζέντα κατά τη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς ο Τούρκος ηγέτης ανησυχεί ότι η συμφωνία μπορεί να πλήξει το εμπόριο της χώρας του με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο

Ερντογάν έστειλε νωρίτερα εφέτος επιστολή στον Ομπάμα εκφράζοντας ανησυχία για την επίπτωση που θα είχε μία τέτοια συμφωνία στην Τουρκία, ο μεγαλύτερος όγκος του εμπορίου της οποίας γίνεται με την Ευρώπη και κάλεσε την Ουάσιγκτον να επεξεργασθεί παράλληλα μία αντίστοιχη συμφωνία με την ‘Αγκυρα, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι.

«Καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν μία νέα εμπορική και επενδυτική συνεργασία με την ΕΕ, θέλω να κάνω σαφές ότι εμείς συνεχίζουμε επίσης να εμβαθύνουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς με την Τουρκία», δήλωσε ο Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ανέφερε ότι συζητείται κάποιας μορφής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία, αλλά δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και η ‘Αγκυρα έχουν δημιουργήσει μία «νέα υψηλού επιπέδου επιτροπή» με στόχο την αύξηση του αμοιβαίου εμπορίου και των αμοιβαίων επενδύσεων.

Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες αναμένεται να αρχίσουν συζητήσεις για την προταθείσα εμπορική συμφωνία τον Ιούλιο και ελπίζουν να έχουν καταλήξει σε ένα έως δύο χρόνια. Αν η προσπάθεια είναι επιτυχής, η τελική συμφωνία θα καλύπτει το 50% του παγκόσμιου οικονομικού προϊόντος και περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου.

Η Τουρκία έχει τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ, βάσει της οποίας όποια τρίτη χώρα υπογράφει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ αποκτά αυτόματα και πρόσβαση στις τουρκικές αγορές, αλλά η Τουρκία δεν έχει το ίδιο αμοιβαίο όφελος για τις εξαγωγές της. «Υποφέρουμε ήδη, επειδή σε κάθε εμπορική συμφωνία που υπογράφει η ΕΕ με τρίτες χώρες…καλούμαστε να δίνουμε ακριβώς τις ίδιες διευκολύνσεις. Μετά, βρισκόμαστε σε μία ανηφορική μάχη», δήλωσε ένας Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε έκκληση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ: Εάν πρόκειται να δημιουργήσετε έναν διατλαντικό οικονομικό χώρο, τότε η Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να είναι μέρος του».

Αρκετές είναι οι εναλλακτικές επιλογές που συζητούνται, δήλωσε ο αξιωματούχος, περιλαμβανομένης μίας διμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ ή της παραχώρησης μίας έδρας στην Τουρκία στο τραπέζι κατά τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ, αν και ένας διπλωμάτης δήλωσε ότι αυτό φαίνεται απίθανο.

Keywords
Τυχαία Θέματα