Η Ρωσία σώζει προς στιγμήν τη Συρία- Οι ΗΠΑ δίνουν μια εβδομάδα στον Άσαντ

Νέα τροπή λαμβάνουν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις μετά την γκάφα του Τζόν Κέρι όσον αφορά την επέμβαση στην Δαμασκό.

Εκμεταλλευόμενος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τις δηλώσεις του Κέρι περί «παράδοσης των χημικών όπλων», ο Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τον Άσαντ με επίσημη πρότασή του, να το πράξει. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μάλιστα μεταξύ Κέρι και Λαβρόφ χθες το βράδυ της Δευτέρας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε λόγιο για «ρητορικό σχόλιο» και όχι για συγκεκριμένη πρόταση, σχολιάζοντας την δήλωσή του.

ΗΠΑ: Έχεις μία εβδομάδα - Άσαντ:

Να περιμένετε τα πάντα

Η πρόταση του Σεργκέι Λαβρόφ, Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, έφτασε λίγη ώρα μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ. Ο Αλ Μουάλεμ φαίνεται να συμφώνησε με την συγκεκριμένη πρόταση γεγονός που υποδηλώνει την μεγάλη πιθανότητα αποφυγής μιας στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στην Συρία.

Μάλιστα ο Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ δήλωσε ότι «η Συρία, δέχεται την πρόταση της Ρωσίας βασιζόμενη στην αρχή της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και για την ασφάλεια της χώρας». Συμπλήρωσε δε, ότι «εμπιστευόμαστε την σοφία της ρωσικής ηγεσίας, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει μια αμερικανική επέμβαση ενάντια στον λαό μας».

«Ναι» σε διάλογο από Ομπάμα - Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στο Κογκρέσο

Οι ΗΠΑ λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις αυτές, απάντησαν διαμηνύοντας ότι είναι έτοιμες από την πλευρά τους να συζητήσουν με την Ρωσία το ενδεχόμενο να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας. Ξεκαθάρισαν παράλληλα ότι οι προσπάθειες να πειστεί το Κογκρέσο για στρατιωτική επέμβαση στο καθεστώς, θα συνεχίζονται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δέχονται σαν προσωρινή λύση.

«Πολύ θετικό σημάδι» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Aμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, την πρωτοβουλία της Ρωσίας να συνεργαστεί με την Δ αμασκό για να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Μέσης Ανατολής υπό διεθνή έλεγχο, ωστόσο επεσήμανε την επιφυλακτικότητά του.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά με σκεπτικισμό», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Αυτό ίσως να αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη», συμπλήρωσε αναφέροντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα εξετάσει διεξοδικά με τη Ρωσία κατά πόσο είναι σοβαρή η εν λόγω πρόταση.

Όσον αφορά την κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης στο Κογκρέσο, η οποία εξαιτίας των εξελίξεων αναβλήθηκε, ο Ομπάμα δήλωσε την ανασφάλειά του όσον αφορά το αποτέλεσμα λέγοντας, «δε μπορώ να πω ότι είμαι βέβαιος» για το αποτέλεσμά της. «Δεν έχω αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσω στρατιωτική βία στη Συρία αν το Κογκρέσο ψηφίσει «όχι», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ρωσία: Να θέσει υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα η Συρία

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι πλέον η επέμβαση είναι αρκετά δύσκολο να ανακοπεί, καθώς πέραν των άλλων, θα τίθεντο υπό διεθνή αμφισβήτηση η αξιοπιστία του αμερικανού προέδρου αν και συμπληρώνουν ότι μια «έγκριση» από πλευράς Κογκρέσου θα έθετε έναν επιπρόσθετο μοχλό πίεσης στο καθεστώς το Άσαντ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να απευθυνθεί σήμερα στον αμερικανικό λαό, έχει επιδοθεί σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία για να πείσει Κογκρέσο αλλά ακόμα και τους ίδιους τους πολίτες τους για την αναγκαιότητα επέμβασης στρατιωτικά στην «εύφλεκτη» περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι τα στοιχεία της πιο πρόσφατης δημοσκόπησης στις ΗΠΑ δείχνουν ότι μόλις τέσσερις στους δέκα πολίτες είναι υπέρ με την επιθυμία του προέδρου.

Διστακτικές εμφανίζονται οι ΗΠΑ στο να εμπιστευτούν το καθεστώς της Συρίας για την παράδοση των χημικών όπλων υπό διεθνή έλεγχο, γεγονός που έγινε σαφές και από τις δηλώσεις του ίδιου του Αμερικανού προέδρου. Ο Μπέν Ρόουντς σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου προειδοποίησε εξάλλου σε συνέντευξή του ότι η Ουάσιγκτον δεν ενδέχεται να «μειώσει» τις πιέσεις που ασκεί στην Δαμασκό. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαφή με τη Ρωσία και με άλλες χώρες για να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα αυτής της πρότασης» αλλά ταυτοχρόνως, είναι πολύ σημαντικό να μην χαλαρώσουμε τις πιέσεις». Υπογράμμισε δε, ότι οι ΗΠΑ είναι ακόμα επιφυλακτικές στην Ρωσική πρωτοβουλία αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «αν πρόκειται για μια αξιόπιστη πρόταση και όχι μια νέα απόπειρα για την καθυστέρηση μιας στρατιωτικής επιχείρησης».

Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι - Λαβρόβ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του, Λοράν Φαμπιούς, καλωσόρισε την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί το Συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο υπό τρείς τουλάχιστον όρους.

Η πρόταση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ «αξίζει να μελετηθεί», σημείωσε ο Φαμπιούς ζητώντας από τον Άσαντ να δεσμευτεί χωρίς καθυστερήσεις ότι θα θέσει υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα και θα επιτρέψει να καταστραφούν στο σύνολό τους. Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνεται επίσης και μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, που να προβλέπει κυρώσεις εφόσον η Δαμασκός δεν συμμορφωθεί πλήρως.

Από πλευράς των ανταρτών στην Συρία η αντίδραση ήταν έντονη. Μέσω του επικεφαλής τους κατηγορούν το καθεστώς ότι ψεύδεται ενώ ξεκαθαρίζουν ότι δεν πιστεύουν ότι θα τεθούν τα χημικά όπλα υπό διεθνή έλεγχο. Παράλληλα, υπέβαλαν έκκληση για πλήγματα και προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα ότι το καθεστώς λέει ψέματα και ότι δάσκαλός του είναι ο ψεύτης Πούτιν». «Κάνουμε έκκληση, τόνισε ο Σελίμ Ιντρίς, ο ηγέτης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει για το θέμα της Συρίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε ότι ενδέχεται να ζητήσει να μεταφερθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ σε συριακές πόλεις, όπου θα είναι εφικτό να αποθηκευτούν με ασφάλεια και να καταστραφούν.

Ο Μπαν Γκι Μουν δήλωσε ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από τη Συρία να υπογράψει τη Σύμβαση για τα χημικά όπλα η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων.

Άσαντ: «Δεν είμαι σφαγέας, είμαι γιατρός»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CBS ο Μπασάρ Αλ Άσαντ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ψύχραιμος, ενώ δήλωσε ότι «θα πρέπει να περιμένετε τα πάντα, σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Συρίας». «Η συριακή κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος παράγοντας στην περιοχή. Υπάρχουν διάφορες πλευρές, διάφορες θρησκευτικές ομάδες, διάφορες ιδεολογίες», συμπλήρωσε.

Ο Σύρος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι σφαγέας αλλά ο γιατρός της χώρας του. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά «Όταν έχεις έναν γιατρό, ο οποίος κόβει το πόδι ενός ασθενή για να μην πάθει γάγγραινα, τον αποκαλείς γιατρό και όχι σφαγέα». Όταν υπάρχει τρομοκρατία, υπάρχει και πόλεμος και στον πόλεμο υπάρχουν και αθώα θύματα», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα