Η πόλη που γλίτωσε την χρεοκοπία με τον πιο απλό τρόπο στον κόσμο!

Πριν λίγο καιρό η πόλη του Vallejo στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ βρέθηκε αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο σενάριο οι τοπικές αρχές αποφάσισαν κάτι πραγματικά καινοτόμο: να δημιουργήσουν ένα συμμετοχικό προϋπολογισμό σε όλη την πόλη δίνοντας στους πολίτες την επιλογή για το πως θα κατανεμηθούν οι διαθέσιμοι πόροι.

«Η πρωτοβουλία αυτή δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να αισθανθεί πιο κοντά στις πολιτικές διαδικασίες, να προτείνει, να

διαλέξει και να συναποφασίσει για το πως θα κατανέμονται οι πόροι που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ζωή τους», τονίζει η Marti Brown δημοτική σύμβουλος της πόλης.

Τον Απρίλιο του 2012 η Brown έκανε την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης το οποίο την υπερψήφισε με 4-3 ψήφους – με τον δήμαρχο να ψηφίζει κατά.

«Κι άλλες περιοχές στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη εφαρμόζουν το πρωτοποριακό αυτό σύστημα αλλά όχι σε κλίμακα πόλης όπως στο Vallejo, υποστηρίζει ο Josh Lerner», ένας από τους πρωτεργάτες της κίνησης.

Κι όμως πριν από 4 χρόνια το Vallejo ήταν από τις πρώτες πόλεις που κήρυξαν στάση πληρωμών, όταν όλη η πολιτεία της Καλιφόρνια βρέθηκε σε δεινή δημοσιονομική θέση.

Μέσω ειδική επιτροπής που συστάθηκε από εθελοντές, εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων αλλά και των ομάδων πολιτών της πόλης, αποφασίστηκε ο τρόπος λειτουργίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού με ανοικτές διαδικασίες.

Τον Μάιο του 2013 η επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις στους πολίτες οι οποίοι και θα αποφασίσουν πως θα κατανεμηθούν οι πόροι ύψους 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ιδέα του συμμετοχικού προϋπολογισμού εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Porto Alegre της Βραζιλίας προκειμένου να καταπολεμηθούν οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες της πόλης. Έκτοτε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο εφαρμόζουν το πρωτοποριακό σύστημα που ενισχύει την συμμετοχική δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο.

The People’s Budget from MarinTV on Vimeo.

Keywords
Τυχαία Θέματα