Η νέα ΝΔ του Κυριάκου- Νέα πρόσωπα και στρατηγική με στόχο την οργανωτική αναδιάταξη

Με ατζέντα ανανέωσης, αλλά και ανάγκη εξεύρεσης των απαραίτητων ισορροπιών, πορεύεται ήδη από τη Δευτέρα μετά την εκλογή του ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μήνυμα που εκπορεύεται από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αλλαγές σε όλα τα μέτωπα του κόμματος, η ενότητα θα διαφυλαχθεί στην πράξη, ενώ άμεση θα είναι και η εκκίνηση της προσπάθειας για αναδιάταξη της ΝΔ,

προκειμένου να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας, ώστε να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, όπως το έθεσε ο ίδιος ο νέος πρόεδρος του κόμματος «η μεγαλύτερη και η πρώτη πρόκληση για μένα είναι η οργανωτική αναδιάταξη της ΝΔ».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία της ΝΔ και βρέθηκε στο γραφείο του στον τρίτο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Συγγρού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν σε διαρκείς συσκέψεις με την ομάδα των συνεργατών του, προκειμένου να σχεδιάσουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους. Άλλωστε, το αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, τόσο για τη νέα ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ, όσο και για τις πολιτικές κινήσεις αναβίωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι «άνθρωποί του» και οι κρίσιμες επιλογές

Το βασικό που έπρεπε να γίνει, εν αρχή, ήταν να αποκρυσταλλωθούν οι ρόλοι στο στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη. Σε αυτό θα βρίσκονται ο νέος διευθυντής του γραφείου του, στενός προσωπικός του φίλος, πρώην βουλευτής και υφυπουργός, Μιχάλης Μπεκίρης, ο νέος διευθυντής του γραφειου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, ο Θανάσης Νέζης, ο νέος γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος Νίκος Γεωργιάδης, ενώ ρόλο, ενδεχομένως στο digital, θα έχει και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα στελέχη της ομάδας του κ. Μητσοτάκη, όπως ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, η Κύρα Κάπη, ο Νίκος Κωστόπουλος, ο Χρήστος Βαλταδώρος κ.α., για τους οποίους δεν έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς τι θα συμβεί, ενώ βολιδοσκοπούνται και πρόσωπα εκτός στενού κύκλου για συγκεκριμένες θέσεις.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και τι θα συμβεί με άλλες κρίσιμες θέσεις, όπως αυτή του εκπροσώπου Τύπου (ακούγονται ονόματα, αλλά δεν έχει κλειδώσει τίποτα), του γραμματέα της ΚΟ και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, όπου μεταξύ άλλων ακούγονται τα ονόματα του Κωστή Χατζηδάκη, του Μάκη Βορίδη και άλλων βουλευτών. Μένει να φανει, επίσης, τι θα γίνει με τους συντονιστές τομέων πολιτικής και τους αρμόδιους τομεάρχες, οι οποίοι έχουν εκλεγεί από εσωτερική διαδικασία στην ΚΟ και δεν μπορούν να αλλάξουν με απλή απόφαση του προέδρου. Φυσικά, δεν θα πρέπει να αποκλείονται στο άμεσο μέλλον και αλλαγές στις γραμματείες του κόμματος, ενώ στη θέση του θα παραμείνει ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, τουλάχιστον μέχρι το τακτικό συνέδριο του κόμματος. Ήδη, πάντως, στελέχη, όπως ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, ακούγονται για τη θέση.

Το μεγάλο στοίχημα, πάντως, του κ. Μητσοτάκη είναι στο νέο οργανόγραμμα του κόμματος να μοιράσει ρόλους και σε στελέχη και βουλευτές που μπορεί να μην τον υποστήριξαν στην προεκλογική εκστρατεία και για τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών εντός της ΝΔ.

Το συνέδριο και το στοίχημα της παραγωγής πολιτικής

Όσον αφορά το συνέδριο, στο σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβανόταν έκτακτο συνέδριο στο τέλος Φεβρουαρίου, για την επανεκκίνηση της ΝΔ. Στις πρώτες του συσκέψεις, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την εκ νέου «δύσκολη» οικονομική κατάσταση του κόμματος, ενώ και η αναγκαιότητα για διενέργεια τακτικού συνεδρίου τον Ιούνιο, καθιστά «παράλογη» τη διενέργεια και ενός εκτάκτου πιο πριν. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται πως το τακτικό συνέδριο θα έρθει πιο μπροστά. Ούτως ή άλλως, από τη στιγμή που προκηρύσσεται μέχρι να διεξαχθεί απαιτούνται, βάσει καταστατικού, δύο μήνες προσυνεδριακής διαδικασίας, όπου θα πρέπει να αναδειχθούν οι σύνεδροι, ενώ θα πρέπει να λάβει χώρα και το τακτικό συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Με αυτά τα δεδομένα, στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη το προσδιορίζουν περί το τέλος Φεβρουαρίου-Μάρτιο.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί, μάλλον την Πέμπτη, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, στην παρθενική του παρουσία εκεί με τη νέα του ιδιότητα.

Τέλος, κλειδί στον πολιτικό σχεδιασμό του νέου προέδρου είναι η επανενεργοποίηση της διαδικασίας παραγωγής πολιτικής εντός του κόμματος. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρόλος του νέου γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Νίκου Γεωργιάδη είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, ενώ το έργο των αρμόδιων παραγόντων θα υποστηρίζεται και από εθελοντές που ήδη προέρχονται από την καμπάνια του κ. Μητσοτάκη και ομάδες που είχαν ήδη δημιουργηθεί από την εποχή που ο κ. Μητσοτάκης ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Άλλωστε, η παραγωγή πολιτικού λόγου είναι και το μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ, η οποία τα τελευταία χρόνια μονίμως έπεται του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διαμορφώνει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης.

Τα ραντεβού με τους «πρώην»

Ενδιαφέρουσες θα είναι και οι συναντήσεις που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Τον μεν κ. Καραμανλή θα συναντήσει στις 12:30 στο γραφείο του στη Βουλή, ενώ τον Αντώνη Σαμαρά στις 13:30 ομοίως. Οι εν λόγω συναντήσεις δεν χαρακτηρίζονται κρίσιμες, πλην όμως έχουν ιδιαίτερη σημειολογία, πέραν της προφανούς εθιμοτυπίας, μιας και μεν κ. Καραμανλής είχε ταχθεί σαφώς υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, χωρίς ποτέ να τοποθετηθεί δημόσια, ήταν διακριτικά θετικά διακείμενος για την υποψηφιότητα Μητσοτάκη. Πλην όμως, το βασικό μήνυμα που αναμένεται να εξαχθεί από αυτές τις συναντήσεις είναι αυτό της ενότητας, καθώς η προσέλευση των νεοδημοκρατών στη διαδικασία θεωρείται η πιο ισχυρή παρακαταθήκη του νέου προέδρου.

Επαφή με το ΕΛΚ και ικανοποίηση σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε τα συγχαρητήρια τόσο του προέδρου του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ όσο και του επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός με κύρος στους κόλπους του ΕΛΚ, ενώ πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου φλέρταρε με τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΛΚ, κάτι που δεν προχώρησε λόγω της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της ΝΔ. Όπως και να έχει, η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον προεδρικό θώκο της ΝΔ προκάλεσε ικανοποίηση σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του KoolNews.gr, καθώς πλέον υπάρχει μια «αξιόπιστη εναλλακτική» και μάλιστα «πιο φιλική», όπως το θέτουν ευρωπαϊκές πηγές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, κάτι που θα φανεί άμεσα, με αφορμή το αίτημα των εταίρων για υπερψήφιση και από την αντιπολίτευση του ασφαλιστικού

The post Η νέα ΝΔ του Κυριάκου- Νέα πρόσωπα και στρατηγική με στόχο την οργανωτική αναδιάταξη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα