Η μείωση του ΦΠΑ ανακουφίζει τους επιχειρηματίες

Με θετικό μάτι είδαν οι επιχειρηματίες την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν προβλέπουν μείωση από 23% στο 13% (και 9% για τη Δωδεκάνησο και τις Κυκλάδες από 16%) από 1ης Αυγούστου, τονίζοντας πως παρ' ότι το μέτρο είναι προς το παρόν θα τονώσει τη ζήτηση και αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.

Επαγγελματίες της εστίασης μιλώντας στην «Η» αναφέρουν ότι θα προβούν σε άμεση μείωση των τιμών χωρίς όμως να υπόσχονται θεαματικές αλλαγές καθώς τα

περιθώριά τους είναι περιορισμένα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Καββαθάς μίλησε σε δηλώσεις του «για κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση που θα δώσει βαθιά ανάσα σε χιλιάδες επιχειρηματίες και ικανοποιεί πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών της εστίασης». Προτρέπει δε τους επιχειρηματίες να ακολουθήσουν την μείωση στους τιμοκαταλόγους τους ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) και επικεφαλής των Goody's-Everest, Θανάσης Παπανικολάου τηρώντας τη δέσμευση που έχει αναλάβει ενώπιον του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο ίδιος, δεσμεύτηκε πως η εταιρεία του θα ρίξει σημαντικά τις τιμές της, κάτι που θα γίνει άμεσα αντιληπτό από τους καταναλωτές.

Ανάλογα σχεδιάζουν να κινηθούν και οι αλυσίδες Γρηγόρης Μικρογεύματα και Food Plus, η οποία διαχειρίζεται τις αλυσίδες Pizza Hut και KFC, και όπως δηλώνουν οι επικεφαλής τους, Βλάσσης Γεωργάτος και Παναγιώτης Τραϊφόρος, αντίστοιχα, θα εξετάσουν το επόμενο διάστημα σε ποιες κατηγορίες θα μειώσουν τις τιμές τους.

Φοροδιαφυγή

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Ημερησίας, η μείωση των τιμοκαταλόγων δεν είναι εύκολη καθώς ήδη οι τιμές έχουν μειωθεί αρκετά ενώ καταστηματάρχες υποστηρίζουν λέγοντας πως τους δέκα τελευταίους μήνες οι τιμές στα τρόφιμα έχουν υποχωρήσει κατά 22% και κατά 32% στα ροφήματα λόγω της προσπάθειας που καταβάλλουν να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των καταναλωτών

Το ζήτημα είναι πως προκειμένου να μειωθεί το ΦΠΑ και να ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους πρέπει να περιορισθεί η φοροδιαφυγή στην εστίαση που ειδικά στην περιφέρεια και στα νησιά οργιάζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα