Η κυβέρνηση δεν «φοβάται» την Moody’s – Στις 8 Απριλίου η Ελλάδα στις αγορές

10:48 5/4/2014 - Πηγή: KoolNews

Με αγωνία ανέμενε η κυβέρνηση την αξιολόγηση της Moody's η οποία θα έδινε μία χείρα βοηθείας στην ρητορική της καθώς όπως όλα έδειχναν ο οίκος θα αναβάθμιζε την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ήρθε γιατί η Moody's ανέβαλε την ακιολόγηση λόγω πολιτικών ανωμαλιών (υπόθεση Μπαλτάκου).

Ωστόσο λίγες μέρες προτού η Ελλάδα βγει επισήμως μετά από τέσσερα χρόνια στις αγορές, η Moody's, προτίμησε να κρατήσει μία μάλλον αινιγματική στάση. Τελευταία φορά που άλλαξε την αξιολόγησή της για την Ελλάδα

ήταν στις 2 Μαρτίου 2012. Τώρα, δύο χρόνια μετά και ενώ η κατάσταση από πλευράς δημοσιονομικών είναι σαφώς καλύτερη, η Moody’s δεν μεταβάλλει την αξιολόγησή της, παρά το γεγονός ότι μόλις προχθές έδωσε στη δημοσιότητα θετική έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η Moody’s ανέφερε ότι η εκταμίευση των δόσεων βελτιώνει τη ρευστότητα της κυβέρνησης ενόψει της λήξης κρατικών ομολόγων εντός του Μαΐου. Το μοναδικό ρίσκο που επισήμαινε ήταν ο πολιτικός κίνδυνος, δεδομένης της μικρής πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βουλή.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η Μoody’s δεν ήταν υποχρεωμένη να αλλάξει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα. Σημείωναν, δε, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ότι η επόμενη ημερομηνία που αναμένεται ανακοίνωση της Moody’s είναι η 1η Αυγούστου και η μεθεπόμενη η 28η Νοεμβρίου 2014, ενώ ανέφεραν ότι με την ανακοίνωση της Πέμπτης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καλύπτεται και δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε κάποια «δράση αξιολόγησης» (rating action).

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επάνοδο της χώρας στις αγορές. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ως προς την έκδοση νέου ομολόγου παραμένει και εκτός απροόπτου η δημοπρασία του νέου τίτλου αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα