Η Κριμαία προσαρτάται στην Ρωσία και οι εθνικιστές «αγκιστρώνονται» στην ουκρανική εξουσία

14:53 9/3/2014 - Πηγή: KoolNews

Την ώρα που η πλουσιότερη περιοχή της Ουκρανίας, η Κριμαία, ετοιμάζεται να αποσχιστεί και να προσαρτηθεί στη Ρωσία, οι Ουκρανοί εθνικιστές εδραιώνονται όλο και περισσότερο σε υψηλά κλιμάκια των πολιτειακών δομών, οι οποίοι έχουν και την στήριξη του απλού λαού.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και αναλυτές από τη Δύση καταγγέλλουν ότι τα εξτρεμιστικά στοιχεία έχουν «γαντζωθεί» από τα κρατικά αξιώματα, με δύο πολιτικές ακροδεξιές δυνάμεις να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Το κόμμα Σβόμποντα (Ελευθερία)

που έχει πέντε μέλη στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου, και το Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας), του οποίου ηγείται ο Ντμίτρο Γιάρος, αναπληρωτής Γραμματέας της Εθνικής Ασφάλειας.

Το πρώτο προήλθε από το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Ουκρανίας (SNPU), που ιδρύθηκε το 1991 και ως σύμβολό του είχε Wolfsangel, ένα ρουνιτικό σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Σβόμποντα, η ιδεολογία του προέρχεται από τον Γιάροσλαβ Στέτσκο, πρώην ηγέτη της Οργάνωσης των Ουκρανών Εθνικιστών (OUΝ).

Το 2004 πήρε την τελική του μορφή και μάλιστα στην ομιλία του τότε, ο εδώ και χρόνια ηγέτης του Τιάγκνιμποκ εξήρε την πολιτοφυλακή της εποχής του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου που πολέμησε κατά των Ρώσων, των Γερμανών, των Εβραίων και «άλλων αποβλήτων».

Οι άντρες του Πράβι Σέκτορ είναι αυτοί με τις μαύρες μάσκες του σκι, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και τις στρατιωτικές στολές καταλαμβάνουν ένα προς ένα κτήρια στην πλατεία Ανεξαρτησίας και τηρούν σιγή ασυρμάτου ενώπιον των δημοσιογράφων. Μάλιστα, θέλουν να περάσουν το προφίλ ενός πατριωτικού συνδέσμου και μέσω του ρώσικου Facebook, του Vkontakte, κάλεσαν τη Wikipedia να τους αλλάξει τον ορισμό: «Καλούμε τους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν αλλαγές στη Wikipedia. Στην αγγλική έκδοσή της ο Δεξιός Τομέας εμφανίζεται ως μια οργάνωση που έχει φασιστικές και νεοναζιστικές απόψεις, με τις ανάλογες επιπτώσεις. Αν έχετε την ευκαιρία, διορθώστε αυτή την παρανόηση».

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ πάντως δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του μήνα η Κριμαία θα έχει γίνει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων Itar-Tass: «Η διαδικασία μετάβασης σε μια νέα νομική δομή είναι περίπλοκη. Αλλά υποθέτουμε ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο».

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες η ηγεσία της Κριμαίας ανακοίνωσε δημοψήφισμα για τις 16 Μαρτίου για το αν η περιοχή πρέπει να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, το οποίο η νέα ουκρανική κυβέρνηση στηλίτευσε ως παράνομο, ενώ η Ρωσία το υποδέχτηκε λαμβάνοντας επίσημα μέτρα για την προσάρτηση. Ο Κονσταντίνοφ λέγεται ότι μοιράζει υποσχέσεις για τετραπλασιασμό εισοδήματος σε δασκάλους, γιατρούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα