Η… κατάρα των δημοσκοπήσεων

12:44 6/5/2014 - Πηγή: KoolNews

Από τότε που ανακαλύφθηκαν οι δημοσκοπήσεις υπάρχει και η αμφισβήτησή τους. Αυτό ισχύει γενικώς αλλά κανείς δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί τις δημοσκοπήσεις όποτε τον βολεύουν και να τις καταγγέλλει όποτε εκτιμά ότι δεν τον εξυπηρετούν. Το εγχώριο πολιτικό σύστημα έχει επιδοθεί πολλές φορές σε άσκοπες διαμάχες για τις δημοσκοπήσεις

και κατά κανόνα όταν τα νούμερα δεν είναι βολικά φταίνε η διαβόητη διαπλοκή, οι Εβραίοι, οι Αμερικανοί και ο Πάπας της Ρώμης!

Γράφει ο Παναγιώτης Λαμψιάς

Για να ασχοληθούμε όμως με την ουσία του θέματος καλόν είναι να συμφωνήσουμε ότι υπάρχουν σοβαρές εταιρείες που κάνουν έρευνες με επιστημονικά άρτιο τρόπο και υπάρχουν και οι λαθρόβιοι, όπως συμβαίνει σε κάθε επαγγελματικό χώρο. Είναι επίσης απαραίτητο να αποδεχθούμε ότι οι δημοσκόποι δεν είναι προφήτες ή χαρτορίχτρες. Η διαχρονική παρακολούθηση ερευνών έχει τη σημασία της και η αξιοπιστία κάθε εταιρείας κρίνεται ακριβώς από τη μακρά παρουσία της στην αγορά. Αυτά ισχύουν γενικώς και αφορούν τους πάντες.

Τις τελευταίες ημέρες επανήλθε δημοσίως ο καβγάς περί των δημοσκοπήσεων και μάλιστα έφθασε στο σημείο ο κ. Αλέξης Τσίπρας να τις καταγγείλει. Την επομένη ο εκπρόσωπος του κόμματος ανακάλυψε ότι είναι αναξιόπιστες και ζήτησε περίπου να τεθούν υπό επιτροπεία οι εταιρείες που διεξάγουν έρευνες κοινής γνώμης. Είναι απορίας άξιον τι ακριβώς μύγα τσίμπησε αιφνιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ που τόσο καιρό και πάντως από το 2012 και μετά επικαλείτο τα γκάλοπ κάθε φορά που έθετε θέμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας ή ζητούσε εκλογές.

Οσοι κάνουν πολιτική στη βάση των δημοσκοπήσεων και μόνον, είναι μοιραίο κάποια στιγμή να υποστούν και τις συνέπειες όταν έλθει η... ανάποδη και τότε θα φταίει πάλι κάποια κατάρα.

Προκαλεί πάντως μεγάλες απορίες το γεγονός ότι δεν αντιλαμβάνονται πως είναι φαιδρό να επικαλούνται τις μετρήσεις μόνον όταν αυτές ικανοποιούν τις προσδοκίες τους και να τις αποδοκιμάζουν σε αντίθετη περίπτωση. Αλλωστε, οι πολιτικές έρευνες δεν είναι εκλογές, αν ήταν έτσι θα κάναμε μόνο δημοσκοπήσεις και δεν θα μπαίναμε στην... περιπέτεια με τις κάλπες.

Το παράδοξο με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά αναζητά εχθρούς και σκοτεινά κέντρα και τα στελέχη του δεν μπαίνουν στον κόπο να . αναρωτηθούν μήπως κάνουν και αυτοί κάποιο λάθος.

Το διαβάσαμε στο Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα