Η «γκάφα» της Άνγκελα Μέρκελ: Aποκάλεσε τον Ολάντ… Μιτεράν!

Με ένα απρόοπτο έκλεισε η συνάντηση μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ! Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Παρίσι, αποκάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο… «Μιτεράν».

Η «γκάφα» της Άνγκελα Μέρκελ , άφησε «κάγκελο» τον κ. Ολάντ και προκάλεσε δεκάδες ειρωνικά και χιουμοριστικά σχόλια στο Twitter.

Στην ουσία της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο, η Μέρκελ

δήλωσε ότι «απαιτείται μεγαλύτερος οικονομικός συντονισμός μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «η Γερμανία δεν αλλάζει πορεία».

Παράλληλα, η κυρία Μέρκελ ανέφερε ότι η Γαλλία έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μία ημέρα μετά τη διετή παράταση που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Παρίσι για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, οι οποίες έχουν θέσει σε εφαρμογή δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, περικόπτοντας παράλληλα τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους, χωρίς να συμπεριλάβει σε αυτές τη Γαλλία.

«Συμφωνήσαμε να δώσουμε στη Γαλλία δύο χρόνια για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3,0% (του ΑΕΠ), σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν. Αυτά πάνε χέρι-χέρι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν πως τα κράτη – μέλη της ΕΕ και ιδίως όσο πλήττονται περισσότερο από την κρίση, πρέπει να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και για την ανάπτυξη, μειώνοντας τα δημοσιονομικά ελλείμματα και προωθώντας αναπτυξιακές πολιτικές.

Ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για τη διάσκεψη των 27 υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, που θα λάβει χώρα στο Βερολίνο στις 3 Ιουλίου, με βασικό σκοπό να βρεθούν λύσεις για τη μείωση της ανεργίας των νέων, επανέλαβαν πως η ΕΕ πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες, ώστε οι νέοι Ευρωπαίοι να μπορούν να αναζητούν ευκολότερα εργασία σε κάποια άλλη χώρα της Ένωσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος εξέτασαν, κατά τη συνάντησή τους, ιδέες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τη διακυβέρνηση στην ευρωζώνη. Μεταξύ άλλων, κατέληξαν σε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα της τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη, ενώ συμφώνησαν ότι επιθυμούν την ταχεία εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Μάλιστα, οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν να προκρίνουν την ιδέα ενός «full time» προέδρου του Eurogroup, με ενισχυμένες εξουσίες, στον οποίο θα μπορούσε να δοθεί η εντολή να προωθήσει δράσεις για την απασχόληση. Η δήλωση των δύο για τη μόνιμη προεδρία του Eurogroup ερμηνεύεται από κάποιους σχολιαστές σαν μια ένδειξη της δυσαρέσκειάς τους απέναντι στον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα