Η Γαλλία πιέζει το Ιράν: Να αποδεχθείτε την μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας για να συμμετάσχετε στην «Γενεύη 2»

Εάν το Ιράν θέλει να έλθει στην Ελβετία για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία, οφείλει να αποδεχθεί απερίφραστα τον σχηματισμό με την ευκαιρία αυτή μίας μεταβατικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

συμμετοχή στη διάσκεψη Γενεύη 2 προϋποθέτει την απερίφραστη αποδοχή" του στόχου που περιλαμβάνεται στην πρόσκληση του γενικού

γραμματέα του ΟΗΕ, δηλαδή του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία η οποία θα διαθέτει πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

"Είναι προφανές ότι καμία χώρα δεν μπορεί να συμμετάσχει στη διάσκεψη εάν δεν αποδεχθεί απερίφραστα την εντολή αυτήν", καταλήγει. Οι συνομιλίες της διάσκεψης Γενεύη 2 θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στο Μοντρέ της Ελβετίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι το Ιράν, ο κύριος περιφερειακός σύμμαχος της Δαμασκού, θα συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη Γενεύη 2 , εξηγώντας ότι η Τεχεράνη δεσμεύθηκε να διαδραματίσει "θετικό και επικοδομητικό ρόλο" κατά τη διάρκεια εντατικών συνομιλιών με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία είχαν μέχρι σήμερα αρνηθεί τη συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες Γενεύη 2 εξαιτίας της μη αποδοχής εκ μέρους της Τεχεράνης των όρων της πρώτης συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στη Γενεύη τον Ιούνιο 2012, η οποία προβλέπει τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία. Η συριακή αντιπολίτευση απείλησε με μη συμμετοχή στις συνομιλίες, εάν το Ιράν συμμετάσχει στη διάσκεψη Γενεύη 2.

Keywords
Τυχαία Θέματα