Η φρίκη της Αιγύπτου – Όχι άλλοι βιασμοί και κακοποιήσεις γυναικών [βίντεο]

Μα πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση; Εάν θέλαμε να καταγράψουμε τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τους βιασμούς μέχρι και τους λιθοβολισμούς γυναικών στην Αίγυπτο τα τελευταία δύο χρόνια δεν θα γράφαμε άρθρο αλλά βιβλίο. Αυτό πρέπει να σταματήσει... χθες.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Όχι δεν μας ήρθε εδώ στο koolnews.gr η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, απλώς πέσαμε μπροστά σε ένα φρικιαστικό βίντεο το οποίο δείχνει μία γυμνή και γεμάτη αίματα γυναίκα να την περιφέρουν αφιονισμένοι άνδρες στην Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ως λάβαρο μετά την κακοποίησή της. Το συγκεκριμένο βίντεο είναι προς το παρόν άγνωστο ποιος το τράβηξε ενώ όπως αναφέρει το BBC είναι άγνωστο και το πότε ακριβώς τραβήχτηκε, ωστόσο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου προκειμένου οι αιγυπτιακές αρχές να κάνουν κάτι για αυτήν την κατάσταση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα επτά άντρες συνελήφθησαν ως ύποπτοι για σεξουαλική επίθεση κατά γυναικών, την ημέρα των εορτασμών για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Έχουμε δηλαδή μία κατάσταση όπου μέρος της κοινωνίας της Αιγύπτου βγαίνει στους δρόμους για να πανηγυρίσει και βρίσκει έτσι την ευκαιρία να κακοποιήσει σεξουαλικά περαστικές γυναίκες. Αν δεν είναι αυτό φρίκη τότε τι είναι;

Η κυβέρνηση πάντως αποφάσισε να ασχοληθεί επί της ουσίας με αυτό το θέμα που έχει κάνει την Αίγυπτο δαχτυλοδεικτούμενη σε όλη την διεθνή κοινότητα. Άλλωστε ποιος δεν θυμάται την άτυχη Ολλανδέζα δημοσιογράφο η οποία πριν από περίπου έναν χρόνο βιάστηκε στην μέση του δρόμου από δεκάδες δήθεν επαναστάτες που την αντιμετώπισαν ως «κρέας» για να εκτονώσουν τα σεξουαλικά τους ένστικτα;

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει πλέον την σεξουαλική παρενόχληση ως έγκλημα. Ο νέος νόμος ορίζει ότι οι ένοχοι θα αντιμετωπίζουν φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή που θα αγγίζει το ποσό των 50.000 αυγυπτιακών λιρών (5.100 ευρώ).

Ο συγκεκριμένος νόμος είναι ένα βήμα προς την εξασφάλιση της ακεραιότητας των γυναικών και χαιρετίστηκε και από τους ακτιβιστές ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα. Πώς και κατά πόσο θα εφαρμοστεί από την Αστυνομία, η οποία είναι σάρκα από την σάρκα του αιγυπτιακού λαού.

Μόνο για την Κυριακή, μια οργάνωση η οποία αγωνίζεται κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης δήλωσε στο BBC ότι οι εθελοντές της έχουν βοηθήσει τουλάχιστον πέντε θύματα που δέχτηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια εορτασμών στην πλατεία Ταχρίρ μετά την ορκωμοσία του προέδρου Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι. Τέσσερα από τα θύματα χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου και μιας μητέρας μαζί με την κόρη της.

Μπορεί η επανάσταση στην Αίγυπτο να υποκινήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που έδειξε πως ο αιγυπτιακός λαός θέλει να προοδεύσει και να υιοθετήσει αρχές και κανόνες της Δύσης όπως η Δημοκρατία. Όμως η Δημοκρατία πάει χέρι-χέρι με την Ισότητα. Χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία. Και όσο οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που βλέπουμε, καλό είναι να καταλάβουν στην Αίγυπτο πως η απόσταση που τους χωρίζει από το γίγνεσθαι της Ευρώπης είναι τελικά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της λεκάνης της Μεσογείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα