Η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα αλλά ανησυχεί για την πολιτική αστάθεια

Με αισιοδοξία αλλά και σκεπτικισμό υποδέχθηκαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες την έγκριση από το Eurogroup της έναρξης υλοποίησης της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου μετά την υπογραφή και ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του τρίτου Μνημονίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τονίζεται ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και ζητείται να ξεκινήσουν αμέσως οι μεταρρυθμίσεις

που έχει συνυπογράψει η ελληνική κυβέρνηση. Πάντως, σχεδόν όλοι, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο εκφράζουν την ανησυχία τους για την πολιτική αστάθεια που υπάρχει στη χώρα σε σχέση με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Τι δήλωσαν Γιούνκερ, Ντομπρόβσκις και ντε Γκίντος

«Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν δύσκολοι. Έθεσαν σε δοκιμασία την υπομονή των πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις και ακόμη περισσότερο εκείνη των πολιτών μας. Φθάσαμε πολύ κοντά στην άβυσσο», σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Αλλά σήμερα, είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι όλα τα μέρη τήρησαν τις δεσμεύσεις τους» και «το μήνυμα του Eurogroup είναι σαφές: σε αυτή τη βάση, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει με τρόπο αμετάκλητο μέλος της Ευρωζώνης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η συμφωνία η οποία συνήφθη στην Ευρωομάδα είναι «ουσιώδης για να αρθούν οι αβεβαιότητες οι οποίες έριχναν το βάρος τους στην Ελλάδα εδώ και έξι μήνες και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», έκρινε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις και πρόσθεσε ότι «αυτό που είναι το σημαντικό πλέον είναι να εφαρμοστεί πλήρως» το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε.

Από την άλλη πλευρά οι εταίροι της Αθήνας είναι ανήσυχοι, όπως το έθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίνδος, για τον «κίνδυνο πολιτικής αστάθειας» στην Ελλάδα.

Ικανοποίηση από Ολάντ

Για ένα επιτυχές «αποτέλεσμα για την Ελλάδα, η οποία έκανε τις προσπάθειες που αναμενόταν» και μια «απόδειξη ότι η Ευρώπη είναι ικανή να προχωρήσει στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αντιδρώντας στην συμφωνία στο Eurogroup για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε προτείνει την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στο Eurogroup χθες Παρασκευή.

«Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε», τόνισε ο Σόιμπλε. «Αυτή είναι μια ευκαιρία», σημείωσε, κρίνοντας ότι «θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να μην αξιοποιηθεί».

«Αυτό όμως που έχει αποφασιστική σημασία είναι η Ελλάδα να κάνει αυτό που λέει ότι θα κάνει», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εκτίμησε πάντως ότι επρόκειτο για «μια καλή ημέρα», παρά τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει αρχικά.

Ο Σόιμπλε ήταν ανάμεσα σε πολλούς υπουργούς Οικονομικών χωρών μελών της ευρωζώνης που τόνισαν ότι είναι ζωτικής σημασίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Σαπέν: Χάθηκε χρόνος, να μη χαθεί η ευκαιρία

Η Γαλλία εύχεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, ύψους έως και 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, να είναι «το καλό» και να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Χάθηκε πολύς χρόνος επί μακρόν», υποστήριξε ο Σαπέν. «Αλλά μέσα σε μερικές εβδομάδες, ο (πρωθυπουργός της Ελλάδας) Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνησή του και η Βουλή της Ελλάδας ανέλαβαν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τώρα επείγει να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας της Ελλάδας (...) και η χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες ώστε αυτές να λειτουργήσουν (ομαλά) ξανά», συνέχισε ο Σαπέν.

Ο Σαπέν επέμεινε στο ζήτημα της «αποκατάστασης της εμπιστοσύνης» ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης και στην ελληνική κυβέρνηση. «Αυτό ήταν απαραίτητο και εξηγεί την εμπιστοσύνη στην εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση», σύμφωνα με τον ίδιο.

Όμως «υπάρχουν προθεσμίες», επισήμανε ο Σαπέν. «Τον Οκτώβριο θα δούμε πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και το αντάλλαγμα θα είναι η εκταμίευση» μέρους του δανείου, εξήγησε.

«Ο Οκτώβριος θα έχουμε επίσης ένα σημαντικό ραντεβού για να μιλήσουμε για το ελληνικό χρέος και την αναδιάρθρωσή του ώστε να καταστεί βιώσιμο. Αυτό είναι τεχνικά εφικτό χωρίς να απομειωθεί η (ονομαστική) αξία του χρέους αυτού», πρόσθεσε ο Σαπέν.

Πολλές χώρες της ευρωζώνης -κυρίως η Γερμανία- προβάλλουν σθεναρή αντίσταση σε κάθε ενδεχόμενο διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους. Όμως οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εξετάσουν την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος ή των προθεσμιών αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα.

Ο Μισέλ Σαπέν απέρριψε τις επικρίσεις περί της εκ νέου υπαγωγής της Ελλάδας στην κηδεμονία των ευρωπαϊκών θεσμών. «Αυτό είναι κάτι συνοδευτικό», είπε. «Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε την κηδεμονία του παρελθόντος», υποστήριξε.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας απέκρουσε τις κατηγορίες εναντίον των θεσμών ότι προσθέτουν κι άλλη λιτότητα στα ήδη σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. «Οι επικρίσεις αυτές δεν είναι βάσιμες. Το σχέδιο αυτό είναι ισορροπημένο. Προβλέπει δημοσιονομικές προσπάθειες, εξοικονόμηση πόρων, φόρους, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι τα προηγούμενα προγράμματα», επέμεινε. «Αρχικά, το πρωτογενές πλεόνασμα προβλεπόταν να είναι 3% το 2015, τώρα θα είναι αρνητικό», σημείωσε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επεδείκνυε διά μακρών έντονες επιφυλάξεις έναντι ενός τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, «ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμος σήμερα και δεσμεύθηκε να παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα (στη Μπούντεσταγκ). Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι τα κοινοβούλια θα εγκρίνουν την εφαρμογή του», δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν.

Ντάισελμπλουμ: Μετά την πρώτη αξιολόγηση βλέπουμε το χρέος

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε σήμερα, λίγο μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, την επίτευξη τελικής συμφωνίας επί του νέου, τριετούς, προγράμματος για την ελληνική Οικονομία. Μιας συμφωνίας, που όπως είπε, μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα και που εγγυάται τη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς επίσης και τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Με βάση το νέο πρόγραμμα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να λάβει για την ερχόμενη τριετία χρηματικό ποσό που μπορεί να ανέλθει ως τα 86 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν σχεδόν άμεσα. Έξ αυτών, 10 δισ. θα αφορούν την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών τραπεζών. Άλλα 13 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας και θα αφορούν την απόσβεση χρεών του ελληνικού κράτους προς διεθνείς οργανισμούς. Τέλος υπό προϋποθέσεις θα εκταμιευτούν το ερχόμενο δίμηνο άλλα τρία δισ. Ευρω.

Ο πρόεδρος του Eurogroup χαιρέτισε την ομαλοποίηση του τρόπου εργασίας των ελληνικών αρχών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, αλλά και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή για το νέο πρόγραμμα. Πρόκειται για βήματα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ανέφερε.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών, ο Ντάισελμπλουμ αφού ανέφερε ότι θα ενισχυθούν άμεσα με 10 δισ. ευρώ σημείωσε ότι η πλήρης αξιολόγηση της πραγματικής τους κατάστασης θα γίνει το φθινόπωρο.

Ως τον Οκτώβριο, ανέφερε, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου οργανισμού που θα επιφορτιστεί με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στην ιδιοκτησία του θα περιέλθουν και οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, οι οποίες ενδέχεται να χρειαστούν άλλα 15 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό που τις αφορά ως τα 25 δισ. Ευρώ.

Σε γενικές γραμμές ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα θα είναι ενισχυμένο και ότι ένα τμήμα των εσόδων του θα κατευθυνθεί προς την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Ανέφερε επίσης ότι ως τον Οκτώβριο θα πρέπει να ληφθούν και σημαντικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους τόσο ο Ντάισελμπλουμ όσο και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις ανέφεραν πως θα επανεξεταστεί μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής του νέου προγράμματος από την Ελλάδα.

Σημείωσαν πάντως ότι τα δάνεια της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχουν ορίζοντα ωρίμανσης που υπερβαίνει τα 32 χρόνια και επιτόκιο της τάξεως του 1%. Ανέφεραν επίσης ότι το Δ.Ν.Τ είναι διατεθειμένο να συνεχίσει την αρωγή του προς την Ελλάδα, αλλά μετά τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωζώνη το φθινόπωρο για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Σημείωσαν ωστόσο ότι το ζήτημα της ονομαστικής μείωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι υπό συζήτηση, ενώ ανέφεραν ότι στη σημερινή σύνοδο έλαβε μέρος, έστω έξ αποστάσεως και η Κριστιν Λαγκάρντ.

Φωτογραφία: Eurokinissi

The post Η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα αλλά ανησυχεί για την πολιτική αστάθεια appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα