«Η Εβραία υποψήφια» Άνγκελα Μέρκελ

Κάποιοι Γερμανοί νεοναζί έρχονται τακτικά στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν «επιχειρησιακά σεμινάρια»της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο στο πλαίσιου ενός ιδιότυπου «τουρισμού της βίας». Το αποκάλυψε στην Deutsche Welle ο Αντρέας Σπάιτ, συγγραφέας από το Αμβούργο, με ειδίκευση στο φαινόμενο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Γράφει ο Γιάννης

Παπαδάτος

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο γερμανικός Τύπος άρχισε να βλέπει με άλλο μάτι τους εγχώριους νεοναζί, που δεν έχουν μεν πολιτική επιρροή, αλλά αποτελούν τεράστιο κοινωνικό καρκίνωμα. Ιδιώς στην οικονομικήα καθημαγμένη πρώην Ανατολική Γερμανία.

Η Χρυσή Αυγή έχει συμμάχους σε όλη την Ευρώπη. Το 2004 εντάχθηκε στο Ευρωπαικό Εθνικό Μέτωπο, μαζί με το γερμανικό NDP και την ισπανική Φάλαγγα. Μετά τους πρόσφατους φόνους δέκα Τούρκων και ενός Έλληνα μετανάστη από τη νεοναζιστική ομάδα NSU, βγήκε στο φως ένα εκτεταμένο διεθνές δίκτυο εξτρεμιστών, που «άρχισε να εξυφαίνεται ακόμη και πριν από το 1990», πρόσθεσε τη δική του μαρτυρία ο Βερολινέζος πολιτικός επιστήμονας, Χαγιο Φούνκε.

Ο γερμανικός λαός δεν πολυασχολείται με το νεοναζισνό, αφού έκανε με το παραπάνω την αυτοκριτική του για το Ολοκαύτωμα και θεωρεί ότι τα αυτομαστίγωμα αρκεί. Αυτό όμως είναι πολύ μεγάλο λάθος, κατά τον Άγγλο συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρόσλαντ, μεγαλωμένοστη Γερμανία.

«Η Γερμανία δεν έχει καταλάβει το μεγαθος της νεοναζιστικήςαπειλής και πρέπει να ξυπνήσει», τονίζει ο Γκρόσλαντ, που ταρακούνησε την προεκλογική καμπάνια με το προβοκατόρικο μυθιστόρημά του «Η Εβραία υποψήφια». Η φανταστική ηρωίδα ονομάζεται Άνγκελα Μέρκελ (διόλου τυχαία) και προσπαθεί να γίνει η πρώτη καγκελάριος εβραϊκής καταγωγής σε μια χώρα όπου το νεοναζιστικό κόμμα έχει 11%. Τελικά δολοφονείται από ακροδεξιούς εξτρεμιστές που ρίχνουν την ευθύνη σε μουσουλμάνους. «Δεν έμπλεξα τυχαία το όνομα της ηρωίδας», εξήγησε ο Γκρόσλαντ. «Θεωρώ πως η Μέρκελ έκανε ελάχιστα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του νεοναζισμού κι εν μέρει το καταλαβαίνω. Δεν είναι ζήτημα που φέρνει ψήφους. Ως γνωστόν, η καγκελάριος ασχολείται μόνο με θέματα που αβγατίζουν τα ποσοστά της».

Το διαβάσαμε στον Ελεύθερο Τύπο

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα