Η «επιστήμη» των selfies τώρα και στην Οξφόρδη

Οι «αυτοφωτογραφίες» ή οι λεγόμενες selfies, έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο και τα social media σε τέτοιο βαθμό ώστε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα συμπεριλάβει τη λέξη αυτή αλλά και τον ορισμό της στην επόμενη έκδοση του πασίγνωστου λεξικού της.

Για την ακρίβεια, η συχνότητα χρήσης της συγκεκριμένης λέξης εκτοξεύτηκε κατά 17.000% τον τελευταίο χρόνο, τραβώντας έτσι την προσοχή των ακαδημαϊκών της Οξφόρδης.

Η selfie είναι η φωτογραφία που τραβάει κάποιος τον εαυτό του από το κινητό, σουφρώνοντας μάλιστα πολλές φορές και

τα χείλη. Η εφεύρεση της λέξης στον κόσμο του διαδικτύου έγινε το 2002, όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε σε φόρουμ διαλόγου του αυστραλιανού δικτύου ABC.

Η πρώτη selfie, εμφανίστηκε επίσης το 2002, όταν ένας άνδρας έδειξε τα μωλωπισμένα χείλη του μετά από πτώση, τραβώντας ο ίδιος φωτογραφία τον εαυτό του.

Η τάση αυτή στα social media, έχει προβληματίσει πολλούς επιστήμονες και ψυχολόγους καθώς όπως σημειώνει ο ψυχολόγος Γκάβιν Φιλντς, «η ναρκισσιστική υπερβολή μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης κρύβει πολλές φορές και ανασφαλείς προσωπικότητες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που προκαλεί και αρνητικά συναισθήματα σε εκείνους που τις βλέπουν».

Όπως προσθέτει ο ίδιος, «πολλοί νέοι δεν σκέφτονται τις επιπτώσεις της ανάρτησης τέτοιων φωτογραφιών, καθώς πολλές έχουν τραβηχτεί μετά από μια βραδιά κατανάλωσης αλκοόλ ή αποκαλύπτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα».

Στο ίδιο πλαίσιο η Κάθριν Σίγκλεϊ, από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον αναφέρει ότι «δεν θα πρέπει να ομαδοποιούμε εκείνους που αναρτούν περιστασιακά τέτοιες φωτογραφίες στο Διαδίκτυο με όσους το κάνουν συστηματικά. Πέρα από τη προφανή τάση αυτοπροβολής που σηματοδοτεί είναι ίσως μια ένδειξη πιθανής διαταραχής που οφείλεται σε βαθύτερα αίτια.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Αναζητήσεις
οξφορδη γουιτνει.
Τυχαία Θέματα