Η Ελλάδα στο Νταβός: Μια πιο προσεκτική ανάγνωση

Η αλήθεια είναι ότι στην ετήσια «Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας» που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Νταβός, δεν σκίσαμε. Αλλά δεν είμαστε και τόσο πολύ χάλια όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Γράφει ο Γιάννης Τσαούσης

Ξεκινάμε με τα βασικά: Η συγκεκριμένη έκθεση βαθμολογεί 140 χώρες σε διάφορους τομείς, με τα ανάλογα κριτήρια. Η γενική μας θέση για το 2015-16 είναι η 81η, ακριβώς ίδια με την περσινή, αλλά αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με το 2013-14 οπότε ήμασταν 91οι και το 2012-13 οπότε ήμασταν 96οι.

Η εξέταση κάθε χώρας έχει τρεις πυλώνες:

α)

Τις «βασικές απαιτήσεις» (δηλ. θεσμοί, υποδομές, μακροοικονομικό περιβάλλον, υγεία και πρωτοβάθμια εκπαίδευση) που μετράνε για 20% στη συνολική βαθμολογία. Εκεί είμαστε στην 74η θέση.

β) Τους «ενισχυτές απόδοσης» (δηλ. μέγεθος αγοράς, τεχνολογική ετοιμότητα, ανώτερη εκπαίδευση, αποτελεσματικότητα αγοράς εμπορευμάτων, αποτελεσματικότητα αγοράς εργασίας και οικονομική ανάπτυξη αγοράς) που μετράνε για 50% στη συνολική βαθμολογία. Εκεί είμαστε στην 62η θέση.

γ) Το βαθμό καινοτομίας και επιχειρηματικής κουλτούρας στην αγορά εργασίας, που μετράει για 30% στη συνολική βαθμολογία. Εκεί είμαστε στην 77η θέση.

Κοιτάζοντας, τώρα, τους επιμέρους τομείς λίγο πιο αναλυτικά, μπορούμε να μιλήσουμε για τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της χώρας με μεγαλύτερη ακρίβεια.

-Θεσμοί

Η καλύτερη επίδοσή μας είναι στο κομμάτι «κόστη επιχειρήσεων που οφείλονται σε εγκληματικές ενέργειες» (52η θέση) και η χειρότερη στην «αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου για την επίλυση διαφορών» (132η θέση).

-Υποδομές

Στο κομμάτι «σταθερές τηλεφωνικές γραμμές επί του συνολικού πληθυσμού» είμαστε στην 12η θέση παγκοσμίως, ενώ γενικώς είμαστε ψηλά εκτός από τις συνδρομές κινητής τηλεφωνίας, όπου είμαστε 66οι (!).

-Μακροοικονομικό περιβάλλον

Η (αναμενόμενα) χειρότερη επίδοσή μας γενικώς, με αποκορύφωμα το κομμάτι «Εθνικό χρέος επί του ΑΕΠ» όπου βρισκόμαστε στην 139η θέση.

-Υγεία και πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Ο τομέας στον οποίον, συγκριτικά, έχουμε την υψηλότερη μέση βαθμολόγηση. Είμαστε νο1 στον κόσμο στην πρόληψη από τον ιο HIV, 4οι στα περιστατικά φυματίωσης ανά 100.000 ανθρώπους και 4οι επίσης σε αριθμό εγγραφομένων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στον αντίποδα, βρισκόμαστε στην 80η θέση στο κομμάτι της «ποιότητας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

-Ανώτερη εκπαίδευση

Ενώ είμαστε 1οι παγκοσμίως στον αριθμό εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (και 15οι αντίστοιχα στη δευτεροβάθμια), καταποντιζόμαστε στην 114η θέση στο θέμα «ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος», σημάδι λίαν ανησυχητικό.

-Αποτελεσματικότητα αγοράς εμπορευμάτων

Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε η 5η πιο οικονομική χώρα παγκοσμίως σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμπορικούς δασμούς. Τα κακά νέα είναι ότι είμαστε 136οι στον τομέα «φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις».

-Αποτελεσματικότητα αγοράς εργασίας

Εδώ δεν τα πάμε καλά, είμαστε παντού κάτω από τη μέση. Η «καλύτερή» μας επίδοση είναι στον τομέα του κόστος απολύσεων για τις επιχειρήσεις (που υπολογίζεται σε «βδομαδιάτικα»), όπου είμαστε 72οι. Στους επτά από τους 10 υπο-τομείς της συγκεκριμένης κατηγορίας βρισκόμαστε κάτω από την 100η θέση, με χειρότερη επίδοση τον τομέα της «ικανότητας της χώρας να προσελκύσει ταλέντα», όπου είμαστε 131οι.

-Οικονομική ανάπτυξη αγοράς

Πολύ χαμηλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς, με αποκορύφωμα τα κομμάτια της «τραπεζικής υγείας» και της «ευκολίας πρόσβασης σε δάνεια», όπoυ είμαστε 134οι και το κομμάτι της «διαθεσιμότητας επιχειρηματικών κεφαλαίων», όπου βρισκόμαστε στην 136η θέση.

-Τεχνολογική ετοιμότητα

Στις «ευρυζωνικές συνδέσεις σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό» είμαστε αρκετά ψηλά, στην 22η θέση. Αντιθέτως, χωλάινουμε στο θέμα «μεταφορά/εξαγωγή τεχνολογίας», όπυ βρισκόμαστε στην 96η θέση.

-Μέγεθος αγοράς

Βρισκόμαστε στην 49η θέση σε ό,τι αφορά τον «δείκτη μεγέθους εγχώριας αγοράς», αλλά 89οι στο κομμάτι «εξαγωγές, ως ποσοστό του ΑΕΠ».

-Επιχειρηματική κουλτούρα

Μέτριες επιδόσεις γενικά, με καλύτερη θέση την 44η στον τομέα «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» και χειρότερη την 125η στο κομμάτι «ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών».

-Καινοτομία

Εντυπωσιακή 6η θέση στον τομέα της «διαθεσιμότητας επιστημόνων και μηχανικών» και απογοητευτική 133η στον τομέα της «κυβερνητικής προμήθειας προχωρημένων τεχνολογικά προϊοντων».

Υ.Γ. Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ (http://www3.weforum.org/docs/gcr/2015-2016/Global_Competitiveness_Report_2015-2016.pdf)

The post Η Ελλάδα στο Νταβός: Μια πιο προσεκτική ανάγνωση appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα