Η εισήγηση Στουρνάρα σε ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για το ενιαίο τέλος ακινητών – Τι προβλέπει

16:39 5/6/2013 - Πηγή: KoolNews

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, παρουσίασε στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, ο υπουργός Οικονομικών δεν ρίχνει το βάρος στις εξαιρέσεις. Το αντίθετο, μάλιστα. Σχεδιάζει την είσπραξη λίγων από τους πολλούς, αφού ο φόρος

είναι χαμηλός για όλα τα ακίνητα, ενώ η επιβάρυνση μεγαλώνει για τα προνομιούχα ακίνητα.

Επίσης, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες θα πληρώνουν τελικά φόρο, που θα είναι λιγότερος του 1 τοις χιλίοις της συνολικής αξίας των εκτάσεων που καλλιεργούν. Ο φόρος προβλέπεται να είναι 1 ευρώ το στρέμμα, ετησίως.

Στο ποσό αυτό θα υπάρχουν προσαυξήσεις, από 33 κριτήρια υπολογισμού της αξίας της έκτασης, όπως το αν είναι χέρσο, αν καλλιεργείται ή είναι μισθωμένο, τη γεωγραφική του θέση, η απόσταση από τη θάλασσα. Τα αγροτεμάχια με οικοπεδική αξία, δηλαδή εκείνα που είναι προνομιούχα θα εκτινάσσουν στα ύψη το τελικό ποσό, δηλαδή παραθαλάσσια οικόπεδα σε “πλούσιες” τουριστικές περιοχές.

Στα αστικά ακίνητα ο φόρος τοποθετείται από 1 ευρώ το τετραγωνικό, αλλά με τις προσαυξήσεις από τα κριτήρια (εμπορικότητα, όροφος, οικοδομικό τετράγωνο, θάλασσα), μπορεί να αυξάνεται και στα 3 ευρώ το τετραγωνικό.

Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού συνολικής επιφάνειας 90 τ.μ, ο φόρος θα ξεκινά από τα 90 ευρώ και ανάλογα με τα κριτήρια θα πληρώσει από 180 ευρώ έως και 340 ευρώ.

Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών διήρκησε 3 ώρες και δεν πάρθηκαν οριστικές αποφάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα