Η Αργεντινή ξανά στις αγορές, 15 χρόνια μετά τη χρεοκοπία της

Το 2001 βρέθηκε βυθισμένη στο χάος. Δεκαπέντε χρόνια μετά, η Αργεντινή είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές και να συγκεντρώσει 15 δισ. δολάρια, για να αποπληρώσει τους ομολογιούχους που είχε αφήσει τότε στον άσο.

Η απόφαση που ήρθε από το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης βάζει τέλος στη μακρόχρονη δικαστική διαμάχη της χώρας με κατόχους ομολόγων. Αυτή, όμως, δεν επέτρεπε στην κυβέρνηση της Αργεντινής να εκδώσει νέα χρεόγραφα και επιπλέον της απαγόρευε να αποπληρώσει κατόχους υπαρχόντων

ομολόγων μετά την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η έκδοση των νέων ομολόγων αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα και ήδη έχουν γίνει τα απαραίτητα roadshow σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Το σχέδιο είναι να ληφθούν οι προσφορές για τα νέα χρεόγραφα τη Δευτέρα, η πώληση να πραγματοποιηθεί την Τρίτη και η αποπληρωμή των τόκων για το παλαιό χρέος που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι να γίνει ως την Παρασκευή.

Ήδη, οι Financial Times υποστηρίζουν ότι μεγάλο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από πελάτες των Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan και Banco Santander. Οι ίδιοι αναμένουν μάλιστα η προσφορά να είναι ακόμη και τριπλάσια του αρχικού ποσού - να φτάσει δηλαδή στα 45 δισ. δολάρια!

Τα νέα χρεόγραφα θα έχουν ορίζοντα ωρίμανσης το 2021, το 2026 και το 2046 και το επιτόκιο θα οριστεί ανάμεσα στο 8% και 8,25% για το δεκαετές.

Για να συμβεί αυτό, η Αργεντινή χρειάστηκε να περάσει από σαράντα κύματα, αλλά και από μία πολιτική αλλαγή: μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, ο νέος πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι δήλωσε ότι θα αλλάξει την οικονομική πολιτική της χώρας, καθώς η προκάτοχός του Κριστίνα Κίρχνερ είχε αρνηθεί πεισματικά να συνεργαστεί με τους πιστωτές και να πληρώσει τα ομόλογα που είχαν λήξει.

Το χρέος της Αργεντινής από το 2001 ήταν 95 δισ. δολάρια, ωστόσο αναδιαρθρώθηκε το 2005 και το 2010, με το 90% των πιστωτών να συναινεί σε κούρεμα έως και 70%. Οι υπόλοιποι πιστωτές, ωστόσο, είχαν προσφύγει δικαστικά και είχαν μπλοκάρει τη διαδικασία επιστροφής της χώρας στις αγορές, από τις οποίες παρέμενε αποκλεισμένη και οικονομικά απομονωμένη έως σήμερα.

The post Η Αργεντινή ξανά στις αγορές, 15 χρόνια μετά τη χρεοκοπία της appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα