Η αγροτιά από την επιδότηση της κονσομασιόν στην ελεύθερη αγορά

Η καθημερινότητα από το Ταίναρο έως τον Έβρο και από τα ελληνοαλβανικά σύνορα μέχρι την Κρήτη δεν διέφερε πολύ για τους αγρότες εδώ και δεκαετίες. Οι επιδοτήσεις έρχονταν, η δουλειά στο χωράφι γινόταν από ξένους, και τα 4Χ4 ήταν παρκαρισμένα έξω από νυχτερινά κέντρα και μπαρ.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Κάθε τόσο κόχλαζε το αναβράζον αίμα τους που είχαν κληρονομήσει από τα «ακτιβιστικά» πρώτα χρόνια εξουσίας του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και κατέβαιναν

στους δρόμους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Την εξαίρεσή τους δηλαδή από την πλειονότητα των υποχρεώσεων που έχει κάθε επαγγελματίας στην Ελλάδα. Και το πετύχαιναν. Ας είναι καλά οι ψήφοι, καμμία ηγεσία δεν είχε τολμήσει να τους αγγίξει πραγματικά.

Οι μέρες στα μπλόκα περνούσαν με δηλώσεις στα κανάλια για αγώνα μέχρι τελικής πτώσεως, ενώ τα βράδια με Καρρά, Τερζή, Πάολα (στις μέρες μας), σουβλάκια, χορούς και ιστορίες για γκόμενες γύρω από τις φωτιές...

Τους αγρότες φυσικά μπορείς να τους κατηγορήσεις για πολλά. Για επιδοτήσεις που ήταν αφορολόγητες, επιδοτήσεις που για ορισμένους έγιναν Porsche Cayenne, επιδοτήσεις που έγιναν ροδάκινα θαμμένα στο έδαφος, επιδοτήσεις που έγιναν κονσομασιόν και άλλα πολλά. Τα τελευταία χρόνια οι επιδοτήσεις και οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώθηκαν, ωστόσο η κληρονομιά των 90ς ήταν βαριά.

Ας μην είμαστε όμως εμμονικοί. Οι αγρότες δεν έφταιγαν επειδή έψαχναν απεγνωσμένα τα βράδια μία Ρωσίδα να την κεράσουν ένα ποτό (κονσομασιόν) και να πουν σε αυτές τον πόνο τους μακρυά από την γκρίνια τής γυναίκας και το κλάμα των παιδιών. Φταίνε γιατί δεν σκέφτηκαν το μέλλον. Και φυσικά δεν φταίνε όλοι. Όπως υπάρχουν αγρότες με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και εκατοντάδες Πακιστανούς όπως αυτούς της Μανωλάδας, υπάρχουν και αυτοί που όντως τα βγάζουν πέρα με το ζόρι. Οι αγρότες στην πλειοψηφία τους λοιπόν, δεν αξιοποίησαν τις δραχμές και τα ευρώ που πέρασαν από τα χέρια τους.

Δεν εκσυγχρονίστηκαν, δεν επένδυσαν αλλά επαναπαύθηκαν. Με αποτέλεσμα να καταλήξουν ένα καχεκτικό κομμάτι τής ελληνικής οικονομίας με βαρύ παρελθόν. Το παρελθόν όμως όπως και η... φανέλα, λεφτά και τίτλους δεν φέρνουν. Και τώρα καλούνται να πληρώσουν όχι μόνο τα λάθη του παρελθόντος αλλά και να βιώσουν στο πετσί τους την πραγματική οικονομική κρίση και κατ επέκταση τα Μνημόνια που μέχρι τώρα άγγιζαν τα αστικά κέντρα.

Μα πώς ζουν;

Τα στοιχεία είναι κατά κάποιον τρόπο σοκαριστικά. Αυτήν την στιγμή ο μέσος αγρότης φορολογείται για εισόδημα 2.518 ευρώ και καταβάλει φόρο περίπου 350 ευρώ. Μόνο για το 2014 οι αγρότες (οι οποίοι αριθμούνται περί το μισό εκατομμύριο) σε ποσοστό 87,5% δήλωσαν εισόδημα 5.000 ευρώ, ενώ το 74,38% εμφάνισε εισόδημα 2.000 ευρώ. Επαναλαμβάνω 2.000 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή 166,6 ευρώ τον μήνα, που σημαίνει πως το ημερομήσθιό τους (εάν υπολογίσουμε πως εργάζονται 7ήμερο γιατί το χωράφι δεν κοιτάει Σαββατοκύριακο), δεν ξεπερνάει τα 5,5 ευρώ την ημέρα.

Εντάξει, η ζωή στην επαρχία δεν είναι τόσο ακριβή, τα έξοδα πολύ λιγότερα, το χωράφι δύσκολο, αλλά με 2.000 ευρώ πώς ζούσαν; Και εάν ζούσαν αξίζουν τόσα μπλόκα για 2.000 ευρώ;

Τώρα το Μνημόνιο έφτασε και στα χωριά. Και ο λογαριασμός είναι βαρύς το αναγνωρίζουμε, όπως αναγνωρίζουμε επίσης πως η αγροτιά έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Οι ιδιαιτερότητες όμως όλα αυτά τα χρόνια έγιναν ανοχή και τώρα ο συντελεστής φορολόγησης αυξάνεται από το 13% στο 26%.

Η προκαταβολή φόρου πάει από το 27,5% στο 55%. Καταργείται η απαλλαγή από τον φόρο τών επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ. Έρχεται τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης. Α, και τέλος τριπλασιάζονται οι εισφορές του ΟΓΑ. Πάνω-κάτω δηλαδή οι αγρότες θα είναι για το Κράτος απλοί ελεύθεροι επαγγελματίες. Ναι, βαρύ, αλλά και οι εξαιρέσεις των προηγούμενων ετών ήταν επίσης βαρείς για όλους τους άλλους.

Και τώρα έρχεται ο λογαριασμός και δεν μπορείς να τον αποφύγεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό όλοι οι Cayennάτοι αγρότες των προηγούμενων δεκαετιών έφτασαν τον κλάδο εκεί που τον έφτασαν και παίρνουν στον λαιμό τους την νέα γενιά αγροτών και κτηνοτρόφων. Αυτούς που καινοτομούν, αυτούς που ψάχνουν την εξωστρέφεια, αυτούς που εκσυγχρονίζουν τον παραγωγικό τομέα της χώρας απέναντι σε ένα πλήρως εχθρικό περιβάλλον.

The post Η αγροτιά από την επιδότηση της κονσομασιόν στην ελεύθερη αγορά appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα