Γκρίζα ζώνη και πάλι η Θράκη

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται για μια ακόμα φορά το πολύ λεπτό ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και του ρόλου του Τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, με τα κόμματα να σηκώνουν κατά πολύ τους τόνους, δίνοντας έτσι μια πρόγευση για την τελική σύγκρουση ενόψει της ευρωκάλπης σε περίπου 30 μέρες.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται για ακόμη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζεται να

υποπίπτει σε αλυσιδωτά λάθη κατά τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου αλλά και των συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τελευταίο κρούσμα, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Αχμέτ Κουρτ, ο οποίος εμφανίστηκε να έχει επαφές με τον πρόεδρο του εθνικιστικού τουρκικού κόμματος των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr, επιτελείς της Κουμουνδούρου, αντιλαμβανόμενοι τον σάλο που επρόκειτο να δημιουργηθεί, επικοινώνησαν με τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο, ο οποίος τους επιβεβαίωσε τις επαφές που είχε και στη συνέχεια έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του κόμματος, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Πάντως, στα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου υπήρχε χθες έντονη ενόχληση για τους χειρισμούς των τοπικών οργανώσεων στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, καθώς το «σκανάρισμα» των υποψηφίων έχει αποδειχθεί ελλιπές.

Φυσικά, από τις βολές στελεχών του κόμματος δεν ξεφεύγει και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τις τελευταίες μέρες έχει ρόλο παρατηρητή και για τη σύγκρουση Δημήτρη Χριστόπουλου - Σουλεϊμάν Σαμπιχά αλλά και για τις θέσεις που έχει εκφράσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για τις τελευταίες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έβραζαν, λέγοντας πως δεν μπορεί να τίθεται ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» σε τόσο κρίσιμο σημείο και ενώ το κόμμα προσπαθεί να αναπτύξει δυναμική νίκης ενόψει των Ευρωεκλογών.

Μάλιστα, κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Ξάνθης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, παραδέχονταν πως θα υπάρξει πολιτικό κόστος από το αλαλούμ των προηγούμενων ημερών.

«Σίγουρα θα υπάρχει ένα πολιτικό κόστος, αυτό είναι δεδομένο και κατανοητό. Όταν σε βομβαρδίζουνε τα μέσα ενημέρωσης τόσο πολύ λογικό είναι να υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος τελικά δεν θα ενημερωθεί για το τι ακριβώς συμβολίζει για εμάς αυτή η υποψηφιότητα και τι είναι αυτό που θέλαμε εμείς» δήλωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντεπιθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε τελικά με σταυρωμένα χέρια και εξαπέλυσε επικοινωνιακό μπαράζ, με ανακοίνωση αλλά και non paper. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου αναφέρει τα εξής:

«Επαναλαμβάνουμε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη και δεν υπακούει σε πρόσκαιρες μικροπολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες. Είναι μια στάση ευθύνης, που απορρέει από την αξιακή αρχή του σεβασμού όλων των πολιτών της περιοχής, και της θέσης ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να είναι ίσοι και να απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων και εναντιώνεται σε ακραίες εθνικιστικές επιδιώξεις, που υπονομεύουν την αρμονική συνύπαρξη της μειονότητας με την πλειονότητα, και σε σχεδιασμούς κύκλων του τουρκικού προξενείου όπως εκδηλώνονται με την προσπάθεια διαμόρφωσης μειονοτικού συνδυασμού στις ευρωεκλογές.

Υπό αυτό το πρίσμα, η οργάνωση Ξάνθης είχε βγάλει ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη Ντεβλέτ Μπαχτσελί και έκανε λόγο για προσπάθεια πυροδότησης κλίματος δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην ειρηνική συμβίωση των κατοίκων της Θράκης.

Υπό αυτή την έννοια και μετά τη γνωστοποίηση των δηλώσεων του Αχμέτ Κουρτ ζητήθηκε η παραίτηση του, κάτι που ο ίδιος έπραξε και παραιτήθηκε από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο.

Δεν μπορεί να αποκρύπτεται από τα ΜΜΕ ότι σε αυτή την παρουσία του Μπαχτσελί παρέστησαν βουλευτές, πολιτευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όπως οι Φαίκογλου Αχμέτ και Μάντατζη Τσετίν του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτευτές, της ΝΔ, Αδνάν Πετσενίκ και Μεχμέτ Εμίνογλου και του ΠΑΣΟΚ, Μπαράν Μπουρχάν».

Το ίδιο κάνουν όλοι

Επίσης, σε non-paper του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείκνυε την συνάντηση του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με την παράταξη της Φελίνας Καζάκου (ΝΔ) στην Κομοτηνή, Χασάν Χασάν, με τον πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος DEB, οπότε και εξέφρασε τη στήριξή του στο εγχείρημα.

Ακόμα, με τον πρόεδρο του DEB συναντήθηκε και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Γιώργο Παυλίδη (ΝΔ), Οντέρ Μουμίν, ο οποίος επίσης εξέφρασε τη στήριξή του στο κόμμα.

Όπως είναι φυσικό, γεννάται ζήτημα και για τους δυο αυτούς υποψηφίους, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ υπήρχε σιγή ασυρμάτου από τη ΝΔ, χωρίς πάντως να αποκλείεται τελικά η απόσυρσή τους από τα ψηφοδέλτια που συμμετέχουν.

Φυσικά, η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση φέρνει πάλι στο επίκεντρο τις κινήσεις κύκλων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης αλλά και τον σκιώδη ρόλο του Προξενείου, το οποίο αποτελεί πλήρως ρυθμιστικό παράγοντα στην περιοχή, όπως παραδέχεται κομματικό στέλεχος που γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα της Θράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα