Γκρίνιες και πίεση από τα δεξιά της ΝΔ για τη «συγκατοίκηση» με το ΠΑΣΟΚ

Έντονες εσωκομματικές διεργασίες πυροδότησε στο εσωτερικό της ΝΔ η κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος.

Τα μηνύματα από την κομματική βάση της ΝΔ, ενόψει και συνεδρίου, δεν είναι θετικά καθώς υπάρχουν αρκετές γκρίνιες

για τη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι έχουν ταυτίσει τον νυν αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών με τη διακυβέρνηση Παπανδρέου και την είσοδό μας στο Μνημόνιο αλλά και τα δύσκολα οικονομικά μέτρα όπως πχ. το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και την περίοδο Παπαδήμου που άφησε πίσω της το περίφημο κούρεμα για χιλιάδες μικρο-ομολογιούχους.

Ο κ. Σαμαράς έχει μπροστά του ένα σημαντικό συνέδριο στο οποίο σκόπευε να βάλει τη δική του σφραγίδα προκρίνοντας κυρίως τη διεύρυνση της ΝΔ προς τα δεξιά. Ωστόσο η πρόσφατη κυβερνητική αναταραχή και εν τέλει η δημιουργία δικομματικής κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως αλλοιώνει το αρχικά καθαρό ιδεολογικό του μήνυμα.

Στο Μεγάρου Μαξίμου εκτιμάται ότι μακροπρόθεσμα η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει στο ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου αφού στις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, ο κ. Σαμαράς θα έχει απέναντί του μόνον τον κ. Τσίπρα να αντιπαρατεθεί με το δίλημμα για την κατεύθυνση της χώρας να εκφράζεται πλέον ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς το ΠΑΣΟΚ θα έχει σε έναν μεγάλο βαθμό «αφομοιωθεί» στο κυβερνητικό σχήμα.

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η αναφορά του κ. Σαμαρά χθες στο υπουργικό για τα «πολλά και σημαντικά που ενώνουν» τα δυο κόμματα έναντι των «μικρών» που τα χωρίζουν παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αναγνώρισε τις ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στις δυο παρατάξεις. Στο συνέδριο της ΝΔ - που ανοίγει τις εργασίες του την Παρασκευή- περιμένουν γκρίνιες από στελέχη τόσο για τη σύνθεση της κυβέρνησης και τον υπερβολικά μεγάλο ρόλο του ΠΑΣΟΚ δεδομένων των ποσοστών του. Ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιος που ευθέως θα αμφισβητήσει τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του κ. Σαμαρά.

Άλλωστε οι πάντες στη Συγγρού αναγνωρίζουν ότι τα προβλήματα της ΝΔ βρίσκονται πλέον στα δεξιά της. Ήδη ο Πάνος Καμμένος που γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, έχει κάνει σημαία τη «συνεργασία του Σαμαρά με το ΠΑΣΟΚ και τους ανθρώπους που έβριζαν τον Καραμανλή…» ξυπνώντας τα αντιπασοκικά αντανακλαστικά της βάσης.

Έτσι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να κάνει τον ρόλο του εξισορροπιστή μεταξύ της κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και της γνώμης που έχει η κομματική του βάση για τον μέχρι χθες «αιώνιο» αντίπαλο. Συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούν πως κρίσιμο ρόλο σε αυτές τις «ασκήσεις ισορροπίας» θα παίξει αφενός η νέα προγραμματική συμφωνία και αφετέρου η «δυναμική» που θα αναπτύξουν οι υπουργοί της ΝΔ σε υπουργεία όπως το Δικαιοσύνης, το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Εσωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα