Γιώργο Παπανδρέου, δεν άφησες τίποτα όρθιο. Ούτε το ΠΑΣΟΚ…

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Στα πρόθυρα «εγκεφαλικού» βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μόλις διάβασε το κόστος του ταξιδιού του Γιώργου Παπανδρέου στην Κόστα Ρίκα. 10.000.000 Έλληνες δηλαδή στα τρία χρόνια του Μνημονίου τι έπρεπε

να έχουν πάθει;

Αναμφίβολα ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (ΓΑΠ) είναι μία προσωπικότητα που θα κριθεί από την Ιστορία για τις πράξεις του. Προς το παρόν έχουμε όλοι μας το δικαίωμα να τον κρίνουμε ως απλοί πολίτες στο μέτρο που μπορούμε.

Ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2004 σε μία εποχή όπου το Κίνημα γυρνούσε σελίδα στην μετά-Σημίτη εποχή. Από τότε και για αρκετά χρόνια μέχρι και το 2009 έβλεπε την πλάτη του Κώστα Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας. Κάποια στιγμή όμως το πλήρωμα του χρόνου τον έφερε να κουβαλά τις τύχες της χώρας στις πλάτες του.

Στις Εθνικές Εκλογές του 2009 πήρε την εξουσία εξαπατώντας τους Έλληνες με την περίφημη φράση «λεφτά υπάρχουν». Ακόμη όμως κι αν κάποιος επιχειρήσει να δώσει ελαφρυντικά στον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας πως δεν πρέπει καταδικάζεται μία ολόκληρη προεκλογική εκστρατεία από μία φράση, αρκεί να δούμε την ρητορική του ΠΑΣΟΚ την εποχή εκείνη.

«Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά», έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2009.

Στην ίδια ομιλία ακούσαμε επίσης:

«Αν αυξήσουμε τους φόρους στην μεσαία τάξη θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης».«Στήριξη του εισοδήματος, με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό».«Δέσμευσή μας, κανένα νέο φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα»

Αρκέστηκε μόνο σε αυτά; Όχι φυσικά.

Το ίδιο τροπάρι συνεχίστηκε και μετά την ανάληψη της εξουσίας, εάν εξαιρέσει κανείς κάποιες στιγμές ειλικρίνειας όπου και ο ίδιος παραδέχθηκε πως έπρεπε να έχει ακολουθήσει άλλη ρητορική πριν τις εκλογές. Η αγορά ωστόσο νέκρωνε μέρα με την ημέρα. Ο ΓΑΠ μιλούσε για ανάπτυξη (ενίοτε πράσινη) την ώρα που οι υπουργοί του παρομοίαζαν την χώρα με Τιτανικό (Γιώργος Παπακωνσταντίνου) και διατυμπάνιζαν πως στα ταμεία δεν υπάρχει σάλιο (Ανδρέας Λοβέρδος)

Ακόμη κι αν προσπαθήσουμε να «αθωώσουμε» τον πρώην πρωθυπουργό για την πολιτική αυτή καθώς τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας την περίοδο εκείνη ήταν τέτοια που δεν επέτρεπαν άλλη πολιτική εκτός από την μνημονιακή, είδαμε την κυβέρνησή του να μην κάνει απολύτως τίποτα προκειμένου να ελαφρύνει έστω και ελάχιστα τα βάρη που έπεφταν στους πολίτες.

Πόσες επενδύσεις ήρθαν στη χώρα μας την περίοδο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ; Πόσες αποκρατικοποιήσεις έγιναν; Πού πήγε η σημαία της «πράσινης ανάπτυξης» και των… πράσινων ίππων; Τέλος, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως για την αποτυχία των πρώτων προγραμμάτων τα οποία έφεραν την χώρα σε δεινή –οικονομική και διαπραγματευτική θέση- μόνος υπεύθυνος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Το έχει άλλωστε η μοίρα των ηγετών να επωμίζονται αυτοί την επιτυχία ή την αποτυχία των κυβερνήσεών τους. Είναι μία από τις παραχωρήσεις που κάνει όποιος θέλει να ηγείται.

«Ο άνθρωπος πράττει κακό από άγνοια», είχε πει φιλόσοφος Σωκράτης και στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου δεν πέφτει έξω. Άλλωστε ο ίδιος είχε πει πως δεν γνώριζε την κατάσταση της οικονομίας προτού αναλάβει την κυβέρνηση. Ποιος τον πιστεύει…. Πάντως ας αναρωτηθούμε, πώς μπορεί ένας πολιτικός να «νοικοκυρέψει» όπως ο ΓΑΠ έλεγε, τα οικονομικά του κράτους, όταν δεν μπορεί να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του κόμματός του;

Τι εννοούμε; Όχι (μόνο) τα δεδουλευμένα μηνών που οφείλει το ΠΑΣΟΚ στους εργαζομένους του, αλλά την μαύρη τρύπα 110 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, και αφορά την περίοδο από το 2004 μέχρι σήμερα. Όταν δηλαδή ανέλαβε την ηγεσία ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτήν την στιγμή έξι διαφορετικές ελεγκτικές εταιρείες είναι υπεύθυνες για «ξεσκόνισμα» των βιβλίων του κόμματος με απώτερο στόχο την διαφάνεια στα οικονομικά. Μία διαφάνεια και μία διαύγεια που διατυμπάνιζε και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός.

Το πώς το ποσό έφτασε σε αυτά τα δυσθεώρητα ύψη φαίνεται ίσως από ένα και μόνο περιστατικό που δημοσιεύουν τα ΝΕΑ. Τον Μάρτιο του 2012 ο πρώην πρωθυπουργός μετέβη στην Κόστα Ρίκα για την ετήσια Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο λογαριασμός που έφτασε στην Ιπποκράτους ανήλθε στα 200.000 ευρώ! 200.000 ευρώ για το ταξίδι ενός ατόμου!

Και τι απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν άκουσε τα παράπονα του Ευάγγελου Βενιζέλου; «Είναι προς τιμήν του ΠΑΣΟΚ ότι εκλέχθηκα και πάλι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς», φέρεται να είπε, όπως γράφει και ο Γιώργος Παπαχρήστος στα Νέα.

Οι λεγόμενοι Παπανδρεϊκοί εξαπέλυσαν τα πυρά τους αμέσως αντιδρώντας στην στοχοποίηση του ΓΑΠ. Έκαναν λόγο μάλιστα για σκοπιμότητες. Ένας από αυτούς ήταν και ο πρώην γενικός διευθυντής του κόμματος και υπεύθυνος για τα οικονομικά επί προεδρίας Παπανδρέου, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος απαντώντας σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, τόνισε ότι: «Τα οικονομικά όλων των κομμάτων ελέγχονται κάθε χρόνο από την αρμόδια ειδική Επιτροπή της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας έχουν ελεγχθεί και τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα. Οτιδήποτε άλλο διακινείται δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα».

Αρκεί να περιμένουμε μερικές ημέρες ακόμη καθώς μετά το Πάσχα αναμένεται το πόρισμα των ελεγκτικών εταιρειών. Τότε ίσως φανούν πολλά σχετικά με την περίοδο 2004-2012. Σκοπιμότητες, λάθη, διαφάνεια και πολλά άλλα θα βγουν στην φόρα και αναλόγως τις εξελίξεις μπορεί να σκεφτούμε «Βρε μπας και τον αδικήσαμε τον Γιώργο Παπανδρέου;», ή αλλιώς θα αναφωνήσουμε: «Δεν άφησες τίποτα όρθιο, ούτε το ΠΑΣΟΚ»…

Keywords
Τυχαία Θέματα