Γιατί ο (υπόγειος) τάφος της Αμφίπολης είναι ασύλητος – Πώς εξηγείται κάθε εύρημα

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ώρες σχετικά με τον τοίχο που βρήκαν μπροστά τους οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή του τάφου της Αμφίπολης, ο οποίος στέκεται εμπόδιο προς την συνέχεια του τάφου, πυροδοτώντας σενάρια που θέλουν τον τάφο να τελειώνει εκεί. Ωστόσο όλα είναι εικασίες.

Σύμφωνα με τον έγκυρο blogger empedotimos.blogspot.com ο τάφος δεν τελειώνει στον τρίτο θάλαμο. Εν αντιθέσει, συνεχίζει αλλά κάτω από το έδαφος. Γίνεται μάλιστα η

υπόθεση πως τα σκαλιά που θα βρεθούν όσο σκάβουν οι αρχαιολόγοι θα είναι 13 όσα και τα σκαλιά πριν από την είσοδο των σφιγγών. Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να κάνουμε και εμείς την υπόθεση πως όλα τα δωμάτια που έχουμε βρει μέχρι τώρα δεν αποτελούν κομμάτι του τάφου, αλλά έναν μεγάλο ταφικό προθάλαμο.

Γιατί ο τάφος της Αμφίπολης είναι ασύλητος

Ο τάφος της Αμφίπολης έχει προκαλέσει από την πρώτη στιγμή πολλά ερωτηματικά. Ωστόσο εξετάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα με μόνο γνώμονα την λογική μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Το μνημείο είναι ασύλητο.

Ένα από τα στοιχεία που έδωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη κατά τις ανακοινώσεις που έγιναν την 28η Οκτωβρίου, είναι πως «υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση». [διαβάστε σχετικά ΕΔΩ] Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως η ανθρώπινη παρέμβαση ήταν τυμβωρυχία. Αντιθέτως μάλιστα όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, κάποιο τελετουργικό μπορεί να ευθύνονται για τις παρεμβάσεις που έχουμε εντοπίσει.

Πρώτο και βασικότερο στοιχείο που συνηγορεί στο γεγονός πως ο τάφος δεν έχει συληθεί είναι πως έχουν βρεθεί κομμάτια των σφιγγών. Οποιοσδήποτε τυμβωρύχος δεν θα έκοβε τα κεφάλια των αγαλμάτων αν τα βάλει πιο βαθειά στον τάφο. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Όταν ο τάφος ξεκίνησε να μας αποκαλύπτεται, λίγο προτού τον επισκεφτεί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μπροστά από τις σφίγγες ορθωνόταν ένας μεγαλοπρεπής τοίχος ο οποίος έφραζε την είσοδο στο μνημείο όπως φαίνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες. Ακριβώς πίσω από τις σφίγγες υπήρχε άλλος ένας, χωμάτινος ο οποίος επίσης δεν άφηνε περιθώρια εισόδου στον τάφο.

Από το μικροσκοπικό άνοιγμα που εμφανίζεται πάνω δεξιά είναι σχεδόν αδύνατο να έχει περάσει άνθρωπος. Πόσω μάλλον να περάσει και να φύγει έχοντας μαζί του λάφυρα.

Συνεχίζοντας στο εσωτερικό του τάφου είδαμε τις φωτογραφίες που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας να δείχνουν ένα μικρό άνοιγμα στα αριστερά του τοίχου που έκρυβε τις Καρυάτιδες στο τέλος του πρώτου θαλάμου. Ένας από τους λίθους που αποτελούσαν τον εν λόγω τοίχο ήταν απών. Αμέσως οργίασαν οι θεωρίες πως ο τάφος έχει συληθεί και όντως, το άνοιγμα θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί από τυμβωρύχους. Ωστόσο ήταν πολύ μικρό προκειμένου να χωρέσει -μεγάλα- αντικείμενα από το εσωτερικό του τάφου.

Στην συνέχεια είδαμε τον δεύτερο θάλαμο στο τέλος του οποίου βρέθηκε η μαρμάρινη θύρα. Κομμάτια της οποίας βρέθηκαν στον δεύτερο θάλαμο γεγονός που αποτελεί σε μεγάλο πως οι το σπάσιμό της δεν αποτελεί έργο τυμβωρύχων καθώς ήθελαν να την διαπεράσουν θα βρίσκαμε τα κομμάτια της στον τρίτο θάλαμο. Ή πιο απλά «προς τα μέσα».

Τις επόμενες ημέρες της ανασκαφής οι αρχαιολόγοι βρήκαν κάτι που τους άφησε εκστατικούς. Το μαρμάρινο κεφάλι της μίας σφίγγας. Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού [διαβάστε σχετικά ΕΔΩ] μας έγινε γνωστό πως βρέθηκαν κι άλλα κομμάτια των σφιγγών, όπως φτερά. Και στο σημείο αυτό πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα.

Ποιος τυμβωρύχος θα απέκοπτε τα κεφάλια των σφιγγών (το δεύτερο δεν έχει βρεθεί προς το παρόν αλλά δεν αποκλείεται) και την ίδια ώρα θα τα μετέφερε, μαζί με τα φτερά τους, στο εσωτερικό του τύμβου μέσα από μικρές τρύπες. Κανείς. Είναι ίσως η πιο λογική εξήγηση το ότι οι σφίγγες είναι ακρωτηριασμένες εσκεμμένα είτε από τους ίδιους τους κατασκευαστές είτε από μεταγενέστερους οι οποίοι θέλησαν να διαφυλάξουν σημαντικά κομμάτια του μνημείου, γι' αυτό και τα έκοψαν τα μετέφεραν στο εσωτερικό του και στην συνέχεια σφράγισαν τον τάφο. Έτσι η θεωρία του τελετουργικού όχι μόνο δεν αποκλείεται αλλά ενισχύεται.

Μία θεωρία η οποία ενισχύεται και από την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Έτσι, τα ευρήματα αυτά καθ΄ εαυτά αποδεικνύουν ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί και ότι έχουν τοποθετηθεί εσκεμμένα για ειδικούς λόγους συμβολικούς ή/και αποτροπιακούς.

The post Γιατί ο (υπόγειος) τάφος της Αμφίπολης είναι ασύλητος – Πώς εξηγείται κάθε εύρημα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα