Γιάννης Ταμουρίδης: Ο Έλληνας του Giro di Italia κάνει πρεμιέρα το Μ. Σάββατο

13:49 4/5/2013 - Πηγή: KoolNews

Ο Έλληνας Pro Tour ποδηλάτης Ταμουρίδης Γιάννης θα αγωνιστεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ποδηλατικά δρώμενα παγκοσμίως, σε εκείνο του Γύρου Ιταλίας, με την ομάδα του Euskaltel Euskadi. Ο Ταμουρίδης που φέτος έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης που αγωνίζεται σε ομάδα Pro Tour, θα στηρίξει την προσπάθεια της ομάδας του να διεκδικήσει την ροζ φανέλα

με τον Samuel Sanchez σε μία από τις τρεις Grand Tour διοργανώσεις. Η ικανότητα του Έλληνα πρωταθλητή στα χρονόμετρα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την ομάδα του καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομαδική χρονομέτρηση στο 2ο ετάπ του Giro di Italia.

Ο 96ος Γύρος Ιταλίας θα καλύψει 3.405 χιλιόμετρα ξεκινώντας από την Νάπολι με έναν αγώνα 156χλμ το Σάββατο της 4ης Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 26 Μαΐου στην πόλη της Μπρέσια μετά από 21 αγωνιστικές ημέρες, περιλαμβάνοντας τις παραδοσιακές αναβάσεις και 88,9 χιλιόμετρα ατομικής και ομαδικής χρονομέτρησης.

Ο Giro d’Italia περιλαμβάνει 7 τερματισμούς σε ανηφόρα αλλά και ένα ομαδικό χρονόμετρο 17,4χλμ στο νησί Ischia στο 2ο ετάπ και δύο ατομικές χρονομετρήσεις, όπου η μία είναι στο 8ο ετάπ συνολικής απόστασης 55,5χλμ και η άλλη είναι ανάβαση στο 18ο ετάπ 19,4 χιλιομέτρων.

Φέτος εκτός από την “εισβολή” ενός από τα ετάπ στην Γαλλία για το Galibier, η διαδρομή είναι εντελώς Made in Italy. Οι διοργανωτές εξαρχής σκέφτηκαν να οδηγήσουν τον αγώνα πιο μακριά και να επισκεφτούν το Alp d’Huez. Επέλεξαν ως τερματισμό στο 15ο ετάπ το Galibier για πρώτη φορά στην ιστορία του αγώνα όπου είναι εξίσου υψηλά σε υψόμετρο, στα 2.645 μέτρα.

Το ενδιαφέρον του κόσμου θα επικεντρωθεί στα ετάπ 18, 19 και 20 τα οποία περιλαμβάνουν μεγάλες και σκληρές αναβάσεις πριν οι ποδηλάτες φτάσουν να αγωνιστούν στο τελευταίο ετάπ που η διαδρομή είναι επίπεδη. Πιο συγκεκριμένα το 18ο ετάπ αποτελείται από μία ατομική χρονομέτρηση 19,4χλμ με μέση κλίση 5,4%, το 19ο ετάπ από τρεις μεγάλες αναβάσεις σε υψομετρικά 2.618μ., 2.758μ. και με τερματισμό 2051μ. με το σύνολο του αγώνα να είναι 138 χιλιόμετρα και τέλος στο προτελευταίο ετάπ του Γύρου οι ποδηλάτες θα ανηφορίσουν σε τέσσερα βουνά για να τερματίσουν στο Tre Cime di Lavaredo σε υψόμετρο 2.304μ. μετά από 202 χιλιόμετρα αγώνα.

Το Giro di Italia μπορεί να κριθεί σε αυτά τα τρία ετάπ αλλά πιο πριν οι ποδηλάτες θα αγωνιστούν σε εξίσου δύσκολους αγώνες όπως το 10ο, το 14ο και το 15ο ετάπ που περιλαμβάνουν αναβάσεις στο Montasio, στη Bardonecchia και επί γαλλικού εδάφους στο Col du Galibier.

Ομάδες Giro di Italia 2013:

Ag2r-La Mondiale

Androni Giocattoli-Venezuela*

Argos-Shimano

Astana

Bardiani Valvole-CSF Inox*

Blanco Pro Cycling

BMC Racing Team

Cannondale

Colombia*

Euskaltel-Euskadi

FDJ

Garmin-Sharp

Lampre-Merida

Lotto-Belisol

Movistar Team

Omega Pharma-Quick Step

Orica-GreenEDGE

RadioShack-Leopard

Team Katusha

Team Saxo-Tinkoff

Team Sky

Vacansoleil-DCM

Vini Fantini-Selle Italia*

Τα φαβορί του Giro di Italia 2013:

Τα τρία μεγάλα φαβορί είναι ο Bradley Wiggins, νικητής του Tour de France 2012, ο ο ποίος έχει επιβεβαιώσει ότι έχει ως στόχο το Giro του 2013, επίσης ο περσινός νικητής Ryder Hesjedal είναι πολύ πιθανόν να υπερασπιστεί τον τίτλο του και ο Vincenzo Nibali έχει δηλώσει ότι προτίθεται να διεκδικήσει τον Γύρο Ιταλίας. Καθώς πιθανοί διεκδικητές είναι και οι Samuel Sánchez, Franco Pellizotti, Domenico Pozzovivo, Michele Scarponi, Ivan Basso, Cadel Evans και Robert Gesink.

Πηγή: procycling.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα