Γαλάζιες ίντριγκες και διαφωνίες χαμηλής έντασης στον δρόμο προς το συνέδριο

Η περίοδος πριν από τα συνέδρια των κομμάτων είναι κατά τεκμήριο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, μιας και είναι σε πλήρη εξέλιξη οι ζυμώσεις, οι ίντριγκες και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Στην περίπτωση του 10ου συνεδρίου της ΝΔ, όπως είναι φυσικό, οι εντάσεις δεν έλειψαν. Πλην όμως, μια μέρα πριν το συνέδριο, η κατάσταση δείχνει να είναι ελεγχόμενη για την ηγεσία, η οποία δεν αναμένει σοβαρά εμπόδια στις μεγάλες αλλαγές που προωθεί στη φυσιογνωμία του κόμματος.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η προηγούμενη περίοδος, εσωκομματικά, στη ΝΔ δεν ήταν εύκολη, παρά την ευφορία που προκαλεί

σε πολλούς η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή ή στις εν γένει πολιτικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης δεν διέθετε σοβαρό πάτημα στον κομματικό μηχανισμό, πράγμα που έπρεπε αφενός να αποκτήσει, αφετέρου όμως να μην δώσει στους μηχανισμούς το πάνω χέρι για τη διαχείριση του κόμματος. Πώς θα μπορούσε να το κάνει, άλλωστε, όταν ο ίδιος διατράνωνε το γεγονός πως εξελέγη κόντρα στους μηχανισμούς του κόμματος, οι οποίοι κατά τεκμήριο στήριζαν τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη;

Η «εγκύκλιος Σπανάκη» που τάραξε τα νερά

Από τον Μάρτιο, όταν εστάλη η περίφημη «εγκύκλιος Σπανάκη» από τον γραμματέα Οργανωτικού Βασίλη, με την οποία αυξάνονταν σημαντικά οι αιρετοί σύνεδροι που θα προέκυπταν, κυρίως με έμφαση στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις. Μάλιστα, τότε, μια ομάδα μελών της Π.Ε. είχε καταγγείλει την εν λόγω εγκύκλιο ως παράτυπη και αυθαίρετη και έκαναν λόγω για αλλοίωση του σώματος του συνεδρίου. Την επιστολή τότε υπέγραφαν οι Νικολαΐδης Νίκος, Ζωντανός Κώστας, Αγαλοπούλου-Πετράκου Ευαγγελία, Ινιωτάκης Πολυχρόνης, Μάταλας Θεόδωρος, Πάνου Ευάγγελος, Παρράς Χρήστος, Σαρούκου Παναγιώτα, Χονδρογιάννος Ιωάννης, Κόκκαλης Αλέκος και είχε προκαλέσεις συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Πλην όμως, η διαδικασία δεν άλλαξε, οι εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων και προέδρων τοπικών οργανώσεων έγινε και, εκείνη τη μέρα, έλαβε χώρα και η μεγάλη μάχη των μηχανισμών, με κεντρικούς παράγοντες και μεγάλα πολιτικά γραφεία να πέφτουν στη μάχη του ελέγχου των εσωκομματικών ισορροπιών.

Το κάζο της ΟΝΝΕΔ και οι εντάσεις στις ΝΟΔΕ

Στην πορεία προς το συνέδριο, τα πάθη καταλάγιασαν, ήρθε όμως το φιάσκο της ΟΝΝΕΔ και στη συνέχεια οι εκλογές για τους προέδρους των ΝΟΔΕ, ώστε να…αναμοχλεύσουν τα πάθη. Τα όσα έγιναν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ είναι πλέον γνωστά, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που είχαν σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο που έγιναν οι εκλογές των ΝΟΔΕ, όπου και πάλι συγκρούστηκαν ισχυροί παράγοντες, τοπικοί αλλά και ανώτεροι. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν εντάσεις, λόγω του αποκλεισμού των μελών της ΟΝΝΕΔ από τις εκλογές για τους προέδρους των ΝΟΔΕ, σε άλλες η διαδικασία κύλησε πιο ομαλά, ενώ στον Βορρά παρατηρήθηκε το φαινόμενο να κινητοποιείται ιδιαίτερα ο πρώην πλέον γραμματέας της Π.Ε. Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος διατηρούσε και διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, και να εκλέγονται άνθρωποι που εντάσσονται ευρύτερα στον πολιτικό τους κύκλο. Πλην όμως, ο κ. Παπαμιμίκος πλέον είναι εκτός ΝΔ, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν θα διαφοροποιηθεί από τις επιλογές της ηγεσίας.

Η παραίτηση Ταυρή και το φιάσκο της οδού Χάμιλτον

Τις μέρες πριν από το συνέδριο και με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην ΟΝΝΕΔ, όπως προαναφέρθηκε, εκδηλώθηκε και η τελευταία φάση των εσωκομματικών εντάσεων. Η θρυαλλίδα ήταν η παραίτηση του Φίλιππου Ταυρή, πολύπειρου κομματικού στελέχους από τη θέση του προέδρου της ΚΕΦΕ, η οποία και επικύρωσε τυπικά τα αποτελέσματα των εκλογών για τους συνέδρους και τους προέδρους των Τ.Ο. και των ΝΟΔΕ. Μάλιστα, ο κ. Ταυρής ήταν και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου της ΝΔ το 2013, κάτι που αποτελεί ενδιαφέρουσα αντίστιξη. Ο κ. Ταυρής αποχώρησε, καταγγέλλοντας στην ουσία τη διαδικασία και κάνοντας λόγο για αλλοίωση του σώματος του συνεδρίου. Το πολύπειρο κομματικό στέλεχος όμως δεν έμεινε εκεί.

Το απόγευμα της Τετάρτης έλαβε χώρα σε πολυχώρο έναντι της ΑΣΟΕΕ μια συγκέντρωση μεσαίων στελεχών της ΝΔ. Τις προηγούμενες ημέρες διακινείτο πως την εν λόγω συγκέντρωση οργάνωνε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα Νίκος Κιουτσιούκης, ο οποίος στο παρελθόν έχει συγκρουστεί σφοδρά με τον κ. Μητσοτάκη. Την Τετάρτη, προσκεκλημένοι ενημερώνονταν πως βασικός οργανωτής ήταν ο κ. Ταυρής. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσκληση, η οποία διακινήθηκε και σε ΜΜΕ, δεν υπογραφόταν ούτε από τον έναν ούτε από τον άλλο. Υπογραφόταν από τους κ.κ. Αποσκίτη Βιργινία, Γιαλαμά Μαρία, Γιαρέντη Γιάννη, Ινιωτάκη Χρόνη, Σελλιανάκη Αντώνη, Σινάπη Παναγιώτη, Τσίτουρα Βασίλη, Χονδρογιάννος Γιάννης. Μάλιστα, ορισμένοι υπογράφοντες, όπως ο κ. Ινιωτάκης και ο κ. Χονδρογιάννος, υπέγραφαν και την επιστολή της 28ης Μαρτίου για το ζήτημα της αλλοίωσης του σώματος του συνεδρίου με την «εγκύκλιο Σπανάκη».
Εν τέλει, οι διαφωνούντες με τις πρακτικές της ηγεσίας βρέθηκαν στον χώρο επί της οδού Χάμιλτον, απέτυχαν όμως να συμφωνήσουν στο πώς θα πρέπει να κινηθούν. Επομένως, οργανωμένη αντίδραση εκ μέρους τους δεν θα υπάρξει, ενώ οι τυχόν διαφωνίες τους θα εκφραστούν μόνο στις ομιλίες τους. Συνεπώς, με δεδομένο και το…φιάσκο της οδού Χάμιλτον-παρά το ότι συμμετέχοντες χαμήλωναν τον πήχυ και μιλούσαν απλά για ανταλλαγή απόψεων-ο κ. Μητσοτάκης δεν θα βρει απέναντί του οργανωμένη αντίσταση.

Η εξουσία ως συγκολλητική ουσία

Τούτων δοθέντων, μπορεί οι ίντριγκες, τα κομματικά πάθη και οι διελκυστίνδες να είναι ελκυστικά και σε κάθε περίπτωση να τονώνουν το ενδιαφέρον γύρω από ένα συνέδριο, πλην όμως οι διαφωνίες είναι…χαμηλής έντασης. «Η εξουσία και η προοπτική της είναι συγκολλητική ουσία, μην το ξεχνάτε», έλεγε, άλλωστε, με νόημα πολύπειρος κοινοβουλευτικός, εξηγώντας επί της ουσίας τι πρόκειται να συμβεί στο συνέδριο.

The post Γαλάζιες ίντριγκες και διαφωνίες χαμηλής έντασης στον δρόμο προς το συνέδριο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα