Φράουκε Πέτρι: Η 40άρα ακροδεξιά που απειλεί την παντοδυναμία της Μέρκελ

Πολιτικό σεισμό προκάλεσαν στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) οι εκλογές της Κυριακής με την Άνγκελα Μέρκελ να πληρώνει το «τίμημα» της πολιτικής της στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

Το φάντασμα της ακροδεξιάς επανέρχεται για πρώτη φορά μετά τις αρχές της δεκαετίας του '90 με το ξενοφοβικό κόμμα της λαϊκιστικής δεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) να σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο, κερδίζοντας μάλιστα τη δεύτερη θέση στο κρατίδια της Σαξονίας-Άνχλαντ, καταφέρνοντας να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια και την ανασφάλεια των Γερμανών ψηφοφόρων απέναντι στις όλο και αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Το πρόβλημα της Μέρκελ έχει όνομα: Φράουκε Πέτρι. Η επικεφαλής του ακροδεξιού ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ξεσηκώνει πλήθος αντιδράσεων από κυβέρνηση και κόμματα στη Γερμανία έχει όμως κερδίσει έδαφος στις τοπικές κοινωνίες.

Το AfD κέρδισε μεταξύ 12,4% και 24,3% των ψήφων στα τρία καντόνια που εξέλεξαν τα τοπικά κοινοβούλια, την Κυριακή 13 Μαρτίου. Ποσοστά που δεν είχαν ποτέ σημειωθεί στην μεταπολεμική Γερμανία, αφού το ακραίο λαϊκίστικο κόμμα ξεπέρασε σε επιδόσεις ακόμη και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία από το 1945 αντιμετωπίζει την άνοδο τέτοιων κομματικών σχηματισμών. Η πρώτη ήταν το 1960 με τους υπερ-εθνικιστές του NPD, στη συνέχεια το 1980 και στις αρχές του 1990 με τους Republikaner, ή ακόμη στα τέλη του 1990 με το DVU.

Αλλά κάθε φορά η επιτυχία αυτών των σχηματισμών αποδεικνυόταν εφήμερη και τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα CDU και CSU πετύχαιναν τελικά τον στόχο που είχαν βάλει: να εμποδίσουν την άνοδο της άκρας δεξιάς στην Γερμανία.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν εδώ και καιρό ότι όπως συνέβαινε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στη Γερμανία υπήρχε έδαφος για ένα λαϊκίστικο ξενοφοβικό κόμμα. Αλλά το ναζιστικό παρελθόν της χώρας και το αίσθημα ενοχής που είναι ακόμη διάχυτο λειτουργούσαν σαν φρένο σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες όπως η Αυστρία, η Ελβετία ή η Γαλλία, για παράδειγμα.

Με το AfD, και λόγω της δυσαρέσκειας που προκάλεσε η άφιξη 1 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών το 2015 στη χώρα, το αίσθημα της ξενοφοβίας κερδίζει έδαφος.

«Ντροπή για τη Γερμανία»

Με τις παρούσες δημοσκοπήσεις, το εν λόγω κίνημα μπορεί να εισέλθει στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική βουλή, στις βουλευτικές εκλογές του 2017 και αυτό θα αποτελούσε ένα πραγματικό σοκ για την σύγχρονη Γερμανία. Πρόκειται για ένα κόμμα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αποκαλέσει «ντροπή για τη Γερμανία».

Αρχικά, το εν λόγω κίνημα ήταν περιορισμένα στην ανατολική Γερμανία αλλά σήμερα «γίνεται ένα γερμανικό εθνικό κόμμα», όπως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αυτή η εκρηκτική άνοδος του ακραίου και ξενοφοβικού κόμματος θεωρείται από πολλούς ως άμεση συνέπεια της πολιτικής στρατηγικής της Ανγκελα Μέρκελ η οποία έφερε το κόμμα της CDU περισσότερο στο κέντρο, τα τελευταία δέκα χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ότι με την άνοδο του AfD οι σοσιαλδημοκράτες του SPD χάνουν έδαφος ενώ η δεξιά πτέρυγα του κόμματος της Μέρκελ νοιώθει προδομένη.

«Το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ, το CDU, γλίστρησε προοδευτικά προς τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας και προς τα αριστερά, επί ηγεσίας της Μέρκελ» επισημαίνει ο καθηγητής Μπέρνχαρντ Βέσελς του πανεπιστημίου Humbold του Βερολίνου, μιλώντας στο γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συντηρητική καθημερινή εφημερίδα Die Welt πάει, μάλιστα, πιο μακριά: «Το AfD είναι ένα παιδί της Μέρκελ γιατί το CDU εγκατέλειψε την ταυτότητά του».

Καιροσκόπος στο κατάλληλο timing

Ποια είναι όμως αυτή η γυναίκα που κατάφερε να ανελιχθεί τόσο ραγδαία στην ηγεσία ενός ακραία λαϊκιστικού κόμματος, καταφέρνοντας να το καταστήσει τρίτη πολιτική δύναμη στη Γερμανία;

Η 41χρονη Πέτρι έχει σπουδάσει χημικός στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία και ασχολήθηκε με την τοξικολογία και τη φαρμακολογία. Είχε παντρευτεί έναν πάστορα με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2015 χώρισαν και επισημοποιήθηκε η σχέση της με τον επικεφαλής του κόμματος στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Μάρκους Πρέτζελ.

Η Πέτρι έγινε πρόεδρος του κόμματος τον περασμένο Ιούλιο, όταν με ένα εσωτερικό «πραξικόπημα» εκθρόνισε από την ηγεσία τους προερχόμενους από τη μεσαία τάξη και την πανεπιστημιακή κοινότητα επικεφαλής, η βασική θέση των οποίων ήταν κατά του ευρώ. Από τότε μαζί με άλλους ακροδεξιούς λαϊκιστές εντός του AfD μετέτρεψαν το κόμμα σε ξενοφοβικό και αντιμεταναστευτικό, κεφαλαιοποιώντας γεγονότα, όπως π.χ. τις μαζικές επιθέσεις σε γυναίκες στην Κολωνία το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Η γραμμή της επιδοκιμάστηκε από το 60% των οπαδών της στο συνέδριο που την εξέλεξε επικεφαλής.

Σε αυτό το συνέδριο η Πέτρι ζήτησε την παραίτηση της Μέρκελ γιατί άνοιξε την πόρτα και τα σύνορα της Γερμανίας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Παραιτήσου Μέρκελ, μπορείς να το κάνεις» ήταν το σύνθημα της Πέτρι, η οποία παράφρασε το σύνθημα της καγκελαρίου «Wir schaffen das» (Μπορούμε να το κάνουμε) υπέρ των μεταναστών.

Αυτή η μελαχρινή με τα κοντά μαλλιά και τη συμπαθέστατη νεανική εμφάνιση κατόρθωσε να μετακινήσει το κόμμα της, το οποίο ως τώρα ήταν καθαρά αντι-ευρωπαϊκό, στα θέματα της μετανάστευσης. Μέσα στην προσφυγική κρίση ο πολιτικός της λόγος βρήκε απήχηση. Για πρώτη φορά, με αυτή την ευκαιρία, η Πέτρι δικαιολόγησε ακόμη και να πυροβολεί κάποιος τους μετανάστες!

«Η δύναμη των συστημικών κομμάτων, του CDU και SPD οπισθοχωρεί θεαματικά» δήλωσε η Πέτρι μετά τη μεγάλη νίκη του κόμματός της στις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Την ίδια ώρα αρνείται κάθε ομοιότητα με την ακροδεξιά ηγέτη Μαρίν Λεπέν. «Η Μαρίν Λεπέν διχάζει υπερβολικά. Είναι ακροδεξιά, το πάει πολύ μακριά», δηλώνει. «Το οικονομικό πρόγραμμά της είναι σοσιαλιστικό, ενώ το δικό μας είναι φιλελεύθερο».

The post Φράουκε Πέτρι: Η 40άρα ακροδεξιά που απειλεί την παντοδυναμία της Μέρκελ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φράουκε Πέτρι, 40άρα, Μέρκελ,fraouke petri, 40ara, merkel