Φορολογικό απόρρητο καλύπτει τους Έλληνες καταθέτες του Λουξεμβούργου

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες όσον αφορά την πορεία της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί το ΣΔΟΕ στα στοιχεία που αφορούν καταθέσεις Ελλήνων στο Λουξεμβούργο. Ανέφερε ότι δεσμεύεται «από το φορολογικό απόρρητο και τη μυστικότητα της δικαστικής προδικασίας».

Ύστερα από σχετική ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ

Νίκου Τσούκαλη, Ασημίνας Ξηροτύρη και Βασίλη Οικονόμου για την πορεία της έρευνας που ανατέθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο ΣΔΟΕ ο Υπουργός Οικονομίας απάντησε με σχετικό έγγραφο όπου και επιβεβαιώνει πως τα στοιχεία «περιήλθαν αυθορμήτως» στο υπουργείο Οικονομικών τον Σεπτέμβριο του 2012 από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και αφορούν στοιχεία φορολογούμενων κατοίκων της Ελλάδας με καταθέσεις σε συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του Λουξεμβούργου.

«Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ελλείψεις ή ζητηθούν πρόσθετες διευκρινίσεις από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, αυτές μπορούν να αναζητηθούν με αίτημα ανταλλαγής πληροφοριών» προσθέτει στο έγγραφό του ο κ. Στουρνάρας, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «το αίτημα ανταλλαγής πληροφοριών υποβάλλεται από την αρμόδια αρχή του ενός συμβαλλόμενου κράτους προς το άλλο δυνάμει οικείων διατάξεων αφού προηγουμένως το αιτούν κράτος εξαντλήσει τα εσωτερικά μέσα πληροφόρησης που διαθέτει, σύμφωνα με το εσωτερικό του δίκαιο».

Χαρακτηριστικά αναφέρεται επίσης πως «το αίτημα διοικητικής συνδρομής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι ενέργεια αλίευσης πληροφοριών από το συμβαλλόμενο κράτος από το οποίο αποστέλλεται». Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι το Λουξεμβούργο βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο ώστε να προσαρμόσει την οδηγία που ορίζει τα ζητήματα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.

Τέλος, αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, με αφορμή και την εκφρασθείσα πρόθεση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να χορηγήσει φορολογικές πληροφορίες στις ελληνικές αρχές, «πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε σχετικό γραπτό αίτημα προς τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου».

Keywords
Τυχαία Θέματα