Φόρο και στο κρασί βάζει η κυβέρνηση – Τι θα γίνει με τα τυχερά παιχνίδια

Φόρο και στο κρασί για να ενισχυθούν τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης, μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για 30 περίπου λεπτά φόρο στο μπουκάλι.

Ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πρόσθετα ισοδύναμα - πέραν της επιβολής του ειδικού τέλους στις στήλες των τυχερών παιχνιδιών - προκειμένου να καταργηθεί ο ΦΠΑ

στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα 200 εκατομμύρια που θα καλύψουν τα ισοδύναμα στον ΦΠΑ, θα προέλθουν από την επιβολή φόρου 5 λεπτών σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Σχετικά με τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε «ο φόρος θα είναι παιχνίδια του ΟΠΑΠ και μπορεί να είναι και μεγαλύτερος επειδή δεν γνωρίζουμε όλα τα παιχνίδια. Ωστόσο τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στη εκπαίδευση είναι το μόνο προαπαιτούμενο που δεν έχει ολοκληρωθεί, μπορεί να είναι στο νομοσχέδιο αλλά μπορεί να πάει για αργότερα. Δεν θεωρείται μεγάλο ζήτημα. Αποφασίσαμε μια μικρή επιβάρυνση της τάξης των 30 λεπτών στο κρασί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι « εξετάζουμε την πρόταση, θα έχουμε δύο ακόμη εναλλακτικές».

«Αύριο το βράδυ θα το ξέρατε» είπε. Ερωτηθείς αν υπήρξαν πιέσεις από τη Γαλλία για τη μη φορολόγηση του βοδινού ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε, «αυτά ήταν το καλοκαίρι», χωρίς ούτε να διαψεύσει ούτε να επιβεβαιώσει ότι όντως ασκήθηκαν πιέσεις.

Η συνέντευξη Τύπου

«Τα σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούσαν τις τελευταίες ημέρες λύθηκαν» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με το Γιώργο Σταθάκη.

«Η συμφωνία καλύπτει τα 48 προαπαιτούμενα αλλά και ορισμένα θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα που ήρθαν μπροστά στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών «το EWG επιβεβαίωσε ότι έγινε η συμφωνία. Οι κύριοι Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί έκαναν θετικές δηλώσεις και αυτό θα βοηθήσει την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης».

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή το EWG θα επιβεβαιώσει ότι ψηφίστηκε ότι συμφωνήθηκε.

«Οι θεσμοί θα είναι εδώ μέχρι την Παρασκευή θα συζητήσουμε το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενα και τα επόμενα βήματα» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Έχουμε συμφωνία για την πρώτη κατοικία. Δεν απαιτείται νομοθετικό έργο. Θα δουλεύουμε εν καιρώ, θα υπάρχει διαφορετική στρατηγική, σε μερικές περιπτώσεις άμεσα, σε μερικές σταδιακά. Στόχος να προστατεύσουμε τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα...

Θα υπάρξει φιλελευθεροποίηση της αγοράς με ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο.Έχει βρεθεί λύση και το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, για τα φάρμακα και τις 100 δόσεις. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες.

Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Είχαμε μεγάλη πίεση χρόνου λόγω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σε ότι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση, όταν γίνει γνωστό το ποσό που θα χρειαστεί το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει η μεταβίβαση του ποσού που θα χρειαστεί από τα 10 δισ.

«Τα 2 δισ. ευρώ που αφορούν τα ληξιπρόθεσμα μπορούν να απελευθερωθούν νωρίτερα», εκτίμησε.

«Προχωράμε στα τρία βασικά βήματα μας είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ολοκληρωση της αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Είμαστε πολύ κοντά στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης σημείωσε από την πλευρά του ότι είναι «επιτυχία που διατηρούμε το ποσοστό προστασίας της πρώτης κατοικίας για τουλάχιστον το 60% των δανειοληπτών».

Αναφορικά με τα κριτήρια προστασίας των δανειοληπτών για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, υιοθετήθηκε το «διζωνικό σύστημα», με οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας για οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Η δεύτερη κατηγορία 25%-60% ο προσδιορισμός της δόσης που πρέπει να πληρώνει το νυκοκοιριό προσδιορίζεται από έναν νέο όρο την τρέχουσα εμπορική αξία που αποτιμάται το ακίνητο. Αυτή κατά κανόνα είναι χαμηλότερη σήμερα και αυτό είναι το κόστος που θα φέρει η τράπεζα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας. «Εφόσον έχει προσδιοριστεί η τρέχουσα αξία, ο δανειολήπτης καλείται να καλύψει αυτή την αξία» πρόσθεσε.

«Αν δεν μπορεί ο δανειολήπτης να καλύψει το δάνειο του, αίρεται η προστασία με την τράπεζα να καλείται να εφαρμόσει τον κώδικα» ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι υπάρχουν τρεις δικλείδες ασφαλείας για τους δανειολήπτες που είναι πάνω από το 25%. «Επιδότηση, κώδικας δεοντολογίας, οικονομική ανάλυση δανείων».

«Ήταν καλός ο νόμος Κατσέλη αλλά όμως δεν αντιμετώπισε όμως το πρόβλημα των κόκκινων δανείων» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Υπογράμμισε δε ότι «η βασική ένσταση των δανειστών ήταν η κουλτούρα της μη πληρωμής. Θεωρούν ότι είναι συστατικό προβλήματος των εσόδων... Έχουμε ανάγκη να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες ώστε να στραφούν στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης. Θέλουμε τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους, όχι απλά να έχουν το κεφάλι πάνω από το νερό».

The post Φόρο και στο κρασί βάζει η κυβέρνηση – Τι θα γίνει με τα τυχερά παιχνίδια appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα