«Φαντάσματα»: Ούτε μία φορά εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν ελεγχθεί οι ιδιώτες ελεγκτές δόμησης

Ανύπαρκτος φαίνεται πως είναι ο έλεγχος της πολιτείας στον νεοσύστατο θεσμό των ιδιωτικών ελεκτών δόμησης, ο οποίο προέκυψαν το 2011 ύστερα από την άρση δικαιώματος πολεοδομικών ελέγχων σε πολεοδομίες και την μεταφορά του δικαιώματος αυτού σε ιδιώτες μηχανικούς.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν έχει καταφέρει να ελέγξει δειγματοληπτικά ούτε έναν από τους 2.500 μηχανικούς του σώματος, ελλείψει προσωπικού και εξοπλισμού. Το υπουργείο πάντως διευκρίνισε χθες σειρά ζητημάτων που αφορούν το αντικείμενο και την αμοιβή των ιδιωτών ελεγκτών δόμησης.

Δύο

χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Ειδική Υπηρεσία Ελεγκτών Δόμησης απασχολεί μόνο 4 υπαλλήλους, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν περιοριστεί στους 2, ενώ έχει υπάρξει πρόβλεψη για αύξηση του ανθρωπίνου δυναμικού στα 8 άτομα.

Η πλήρης αδράνεια του υπουργείου Περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία του νεοσύστατου θεσμού αποδεικνύεται από δύο τινά:

Πρώτον, δεν έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα ούτε ένας έλεγχος σε ιδιώτη ελεγκτή, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν γεγονότα αδιαφάνειας.Δεύτερον, ακόμα κι αν γίνονταν έλεγχοι, δεν έχει συσταθεί το εποπτικό συμβούλιο, στο οποίο σύμφωνα με τον ν. 4030/11 θα παραπέμπονται οι παρανομούντες μηχανικοί. Με άλλα λόγια, κανείς δεν ελέγχει αν ο θεσμός των ιδιωτών ελεγκτών δόμησης καταπολέμησε τη διαπλοκή ή αν απλά η οικονομική συνδιαλλαγή άλλαξε χέρια.

Το ΥΠΕΚΑ σχεδίασε εσπευσμένα, έθεσε άμεσα σε εφαρμογή και ενέταξε, με τις «ευλογίες» του ΤΕΕ, περισσότερους από 2.500 μηχανικούς στο μητρώο των ελεγκτών δόμησης. Χθες, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, με απόφασή του προχώρησε σε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των ελεγκτών δόμησης, διορθώσεις που κρίθηκαν αναγκαίες μετά την πρώτη διετία του θεσμού.

Η αμοιβή του ελεγκτή:

100 ευρώ για κατεδαφίσεις, περιτοιχίσεις κ.λπ. και 150 ευρώ για αλλαγές χρήσης και επισκευές. 200 ή 300 ευρώ για τον πρώτο από τους δύο ελέγχους σε κτίρια μέχρι 1.000 τ.μ. και άνω των 1.000 τ.μ. αντίστοιχα. Ο δεύτερος έλεγχος ορίζεται στο 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό για κτίρια μέχρι 1.000 τ.μ. και στο 0,40 ευρώ ανά τετραγωνικό για μεγαλύτερα κτίρια (και «οροφή» τα 2.000 ευρώ). Στα βιομηχανικά ή στα κτίρια συνάθροισης κοινού ο ενδιάμεσος έλεγχος κοστίζει 0,30 ευρώ ανά τετραγωνικό, μέχρι τα 2.000 ευρώ. Επομένως, το ανώτατο που μπορεί να κοστίσουν οι τρεις έλεγχοι σε μεγάλο κτίριο είναι 5.300 ευρώ (300 + 2.000 + 3.000 ευρώ).

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μετακίνησης σε νησιά, το κόστος των εισιτηρίων και της διαμονής βαρύνει τον κατασκευαστή, πλέον της αμοιβής του ελεγκτή. Η απόφαση σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι ελεγκτές-μηχανικοί ανά νομό είναι λιγότεροι από 10, η κλήρωση πραγματοποιείται στους μηχανικούς όλης της περιφέρειας. Το 1/3 πάντως, των ελεγκτών δόμησης έχουν έδρα την Αττική, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία του θεσμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα