Φάιμαν: Αναλαμβάνουμε δράση γιατί η ευρωπαϊκή λύση δεν έρχεται έγκαιρα

Στήριξη στην Ελλάδα όσον αφορά τον αγώνα κατά της λιτότητας εξέφρασε εκ νέου ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier, αλλά εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο να στέλνονται οι πρόσφυγες στην Αυστρία.

Όπως ανέφερε, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής είπε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα

όταν τίθεται θέμα να εμποδιστεί μια πολιτική λιτότητας, αλλά και ότι ούτε ο ίδιος ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επαναπαύονται στην ιδέα ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία.

Σε σχέση με τις αντιδράσεις για τη στάση της Βιέννης, ο καγκελάριος παρατήρησε πως η Αθήνα δεν μπορεί να ζητά από την Αυστρία να δεχθεί 200.000 ανθρώπους τη στιγμή που η Ελλάδα την περασμένη χρονιά δέχθηκε 11.000 αιτούντες άσυλο και η Αυστρία 90.000.

Κατά την άποψή του, στα hotspots δεν αρκεί να λαμβάνονται αποτυπώματα από τους πρόσφυγες και κατόπιν αυτοί να μεταφέρονται από τα νησιά στη στεριά από όπου συνεχίζουν το ταξίδι για την Αυστρία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα hotspots δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως πρακτορεία ταξιδίων, αλλά από αυτά θα πρέπει οι πρόσφυγες είτε να στέλνονται πίσω στην πατρίδα τους είτε να κατανέμονται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, ασκείται έντονη κριτική από την Ελλάδα και τη Γερμανία, επειδή θα τους ήταν πιο άνετο εάν αναλάμβανε όλους τους πρόσφυγες η Αυστρία.

Ο Φάιμαν υποστήριξε ότι η χώρα του πρέπει να αναλάβει δράση, επειδή η ευρωπαϊκή λύση, την οποία ο ίδιος πάντα προτιμούσε, δεν έρχεται έγκαιρα και η Αυστρία είναι στη διαδρομή των Βαλκανίων η πρώτη χώρα όπου οι πρόσφυγες όχι μόνον διέρχονται αλλά θέλουν και να παραμείνουν.

Παρατήρησε, τέλος, πως πλέον έχει αλλάξει τη στάση της και η Γερμανία. Την περασμένη χρονιά οι άνθρωποι βρίσκονταν στους σταθμούς με πανό καλωσορίσματος, όμως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πλέον, και η Αυστρία δεν μπορεί τώρα να αναλάβει το δικαίωμα στο άσυλο για ολόκληρη την ΕΕ.

Αβραμόπουλος: Καταστροφή εάν αποτύχει η σύνοδος Ε.Ε. – Τουρκίας

Καταστροφή χαρακτήρισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος την πιθανότητα να αποτύχει η έκτακτη σύνοδος Ε.Ε. - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου για το προσφυγικό.

«Εάν δεν υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία στις 7 Μαρτίου, θα οδηγηθούμε σε καταστροφή», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος από τους Δελφούς.

Μουζάλας: Θα οδηγηθούμε και εμείς σε μονομερείς ενέργειες

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες μετά τα όσα έχουν συμβεί σε διπλωματικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο αρμόδιος υπουργός για τη Μεταναστευτική πολιτική, Γιάννης Μουζάλας.

«Είναι σαφές ότι όσο αυξάνονται οι διαψεύσεις μας θα οδηγηθούμε και εμείς σε μονομερείς ενέργειες όχι επειδή θέλουμε αλλά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας στο euronews, χωρίς όμως να εξηγήσει ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι μονομερείς ενέργειες [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Δραγασάκης: Δεν θα γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες

Την ανάγκη η Ελλάδα να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας επίσης στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών .

«Είτε η Ευρώπη θα το αντιμετωπίσει συλλογικά, είτε κάθε χώρα θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο, ο οποίος δεν οδηγεί παρά στο να καταστεί ανεξέλεγκτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε δε ότι με ορθολογικά πρότυπα η Ευρώπη μπορεί να δεχθεί και 5 εκατ. πρόσφυγες. Αρκεί η κατανομή να γίνει με βάση τις αντικειμενικές δυνατότητες κάθε χώρας.

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι όραμά μας να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης», τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης και ξεκαθάρισε ότι το προσφυγικό κάνει ακόμα πιο αναγκαία την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και ιδιαίτερα το παράλληλο πρόγραμμα. Αφορμούμενος ενδεχομένως από τη σφοδρή αντίδραση των δανειστών, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι πρόκειται απλά για δράσεις που θα γίνονται παράλληλα με το μνημόνιο, για δράσεις που είναι αναγκαίες ανεξάρτητα από το αν περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές.

Παράλληλα στάθηκε στη σημασία που έχει, υπό την παρούσα συγκυρία, η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Η προσφυγική κρίση κάνει ακόμα πιο αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», είπε χαρακτηριστικά.

Αξιολόγηση και ελάφρυνση χρέους

«Οι προϋποθέσεις έχουν δημιουργηθεί και αναγνωριστεί και η όποια καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη». Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει το έναυσμα στις συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους, η θετική έκβαση των οποίων θα βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει στις αγορές και στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Στη συνέχεια η ΕΚΤ θα κάνει αυτά που προβλέπονται, ανανεώνοντας τη ροή χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει στο β' εξάμηνο του έτους.

Σε ερώτηση αν η επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης επηρεάζει τους όρους της αξιολόγησης, ο Γιάννης Δραγασάκης απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας πως όσα έπρεπε να γίνουν για την πρώτη αξιολόγηση έχουν γίνει.

Ακόμη, πρόσθεσε πως δεν αρκεί η μετάβαση από την ύφεση στην ανάκαμψη αν δε στηριχτεί σε νέους μηχανισμούς πλούτου και βαθέος μετασχηματισμό του κράτους

The post Φάιμαν: Αναλαμβάνουμε δράση γιατί η ευρωπαϊκή λύση δεν έρχεται έγκαιρα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα