«Εξωπραγματικά τα πρόστιμά σας» λέει ο Ράιχενμπαχ – Είστε σε κρίσιμη κατάσταση

Σκληρή κριτική στις ελληνικές αρχές εξαπολύει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, για τους χειρισμούς που γίνονται σχετικά με την είσπραξη του ΦΠΑ, αλλά και με τα «εξωπραγματικά» πρόστιμα όπως τα χαρακτηρίζει.

Στην 6η έκθεσή της για την Ελλάδα, η Task Force σημειώνει ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, η φοροδιαφυγή δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμούσε πως μόνο από τον ΦΠΑ

το Δημόσιο χάνει 4,7% του ΑΕΠ ετησίως. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλείται, κάτι που αντανακλάται στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία. Πέραν της φοροδιαφυγής, σοβαρά προβλήματα για την Τask Force είναι η έλλειψη ρευστότητας και οι περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης, τονίζει την ανάγκη να υιοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ, επιμένοντας στο όφελος των 5,2 δισ. ευρώ που θα επιφέρουν για την ελληνική οικονομία. Στα θετικά, η Ομάδα Δράσης του κ. Ράιχενμπαχ καταγράφει την υψηλή απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, που έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2014 θα ανακοπεί η ύφεση, ωστόσο τα θετικά σημάδια στην κοινωνία θα αργήσουν να φανούν, καθώς «η κατάσταση θα παραμείνει κρίσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα