Έτοιμη για όλα η ΝΔ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών- Η στρατηγική και οι θέσεις της

07:36 4/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Έφτασε εν τέλει η μέρα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η πρώτη στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με δεδομένο πως στην τελευταία σύσκεψη ακόμα μεταβατικός πρόεδρος ήταν ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Έτσι, με δεδομένες τις ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες, η ΝΔ προσέρχεται στη σύσκεψη με θέσεις και διάθεση να διαμορφωθούν κοινοί εθνικοί στόχοι, πλην όμως, όπως σημειώνουν γαλάζια στελέχη, η ΝΔ «είναι έτοιμη για όλα».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η βασική επιδίωξη του Κυριάκου

Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών θα είναι να ακούσει πρωτίστως τι έχει να πει ο Αλέξης Τσίπρας. Γαλάζια στελέχη, τα οποία αποτιμούν τον πρωθυπουργό ως απρόβλεπτο πολιτικό παίχτη, κρατούσαν έως το βράδυ της Πέμπτης μικρό καλάθι επιδιώξεων, λέγοντας πως περιμένουν να δουν τις θέσεις, με τις οποίες θα προσέλθει ο κ. Τσίπρας στη σύσκεψη. Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ήταν σε κάθε περίπτωση ένα κλικ κάτω από τα όσα διαρρέονταν τις προηγούμενες ημέρες, ακόμα και περί μονομερούς βέτο, με αποτέλεσμα στη ΝΔ να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της σύσκεψης και της συζήτησης που θα γίνει.

Με τη σειρά του, ο κ. Μητσοτάκης είναι σε απόλυτη ετοιμότητα ενόψει της σύσκεψης. Στη ΝΔ έλαβαν χώρα αλλεπάλληλες συσκέψεις την Πέμπτη ενόψει της σύσκεψης, προκειμένου να παγιωθούν οι θέσεις, με τις οποίες θα προσέλθει ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση. «Πηγαίνουμε γιατί η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Πηγαίνουμε επίσης γιατί δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί μόνος του για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιμείναμε τόσο πολύ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την επιβάλλαμε και εμείς με τη στάση μας», έλεγε χαρακτηριστικά στο KoolNews.gr ανώτερο γαλάζιο στέλεχος, περιγράφοντας τους λόγους, για τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης επέμενε στη σύγκληση μιας τέτοιας σύσκεψης.

Από εκεί και πέρα, ανεξάρτητα με το τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιδιώξει να υπάρξει κοινή εθνική γραμμή επί στόχων και εθνικών επιδιώξεων. Το πώς όμως οι τεθέντες στόχοι, αν όντως τεθούν σε συναινετική βάση, θα επιτευχθούν από την κυβέρνηση, δεν θα είναι αντικείμενο συναίνεσης για τη ΝΔ, με αποτέλεσμα αυτομάτως να καθίσταται και ανοιχτό σε κριτική. Είναι σαφές πως ο κ. Μητσοτάκης έχει πολύ σοβαρές ενστάσεις για τη διαχείριση του προβλήματος από τη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Μάλιστα, στη ΝΔ μιλούν πλέον με βάση και αριθμούς, λέγοντας πως τεκμαίρεται πλέον απόλυτα με σχέση αιτίου και αιτιατού πως ο εξαπλασιασμός των προσφυγικών ροών μέσω της Ελλάδας οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Τα εν λόγω σημεία κριτικής θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα πέσουν στο τραπέζι της συζήτησης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και αν εν γένει το πνεύμα του θα είναι συναινετικό και εποικοδομητικό.

Η αλήθεια είναι πως στη ΝΔ θα ήθελαν να προκύψει ένα κοινό ανακοινωθέν που να αποτελεί άθροισμα κοινών θέσεων και στόχων για το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, πλην όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της συζήτησης. «Η ΝΔ είναι έτοιμη για όλα», σημειώνει προς το KoolNews.gr συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, θέλοντας έτσι να καταδείξει πως η συναίνεση της ΝΔ δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να θεωρείται δεδομένη και επί παντός επιστητού. Γαλάζιοι κύκλοι επισημαίνουν πως επιδιώκουν θετικές αποφάσεις με σαφείς δεσμεύσεις από την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής και με συγκεκριμένες προβλέψεις για τον τρόπο δράσης και συνεργασίας της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές αρχές. «Θέλουμε το ανακοινωθέν να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της στήριξης προς την Ελλάδα», σημειώνουν από τη λεωφόρο Συγγρού, σχολιάζοντας παράλληλα πως απεύχονται τυχόν αδιέξοδο, μιας και μια τέτοια εξέλιξη θα παρατείνει την υπάρχουσα κατάσταση, την οποία στη ΝΔ θεωρούν ως μη διαχειρίσιμη από την κυβέρνηση. Παράλληλα, με το βλέμμα και στους Ευρωπαίους εταίρους, ζητούν το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής να μην είναι ακόμα ένα ευχολόγιο, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, μιας και κάτι τέτοιο επίσης θα επιμηκύνει την υφιστάμενη κατάσταση.

Όπως και να έχει, η ΝΔ προσέρχεται με θέσεις, τις οποίες έχει επεξεργαστεί το γαλάζιο επιτελείο και τις οποίες έχει εν μέρει παρουσιάσει και ο κ. Μητσοτάκης. Πάντως, όπως προκύπτει, οι εν λόγω θέσεις δεν είναι…θέσφατα, υπό την έννοια πως ο κ. Μητσοτάκης θα εντάξει τις όποιες προτάσεις του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Πάντως, λευκή επιταγή προς την κυβέρνηση δεν θα δοθεί σε καμία περίπτωση, ενώ από τη ΝΔ θέλουν να αποφύγουν και τυχόν σκηνικό παγίδευσης, αν και έμπειροι γαλάζιοι παράγοντες εκτιμούν πως τα περιθώρια που έχει ο πρωθυπουργός για τακτικισμούς, δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, είναι άκρως περιορισμένα.

The post Έτοιμη για όλα η ΝΔ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών- Η στρατηγική και οι θέσεις της appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα