Έρευνα: Θα βράσει από τη ζέστη η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια!

Το “Οικοσκόπιο” εκπέμπει Σ.Ο.Σ για κλιματική αλλαγή και δασικές πυρκαγιές! Ορατός είναι ο κίνδυνος μέσα στον 21ο αιώνα να υπάρξει πενταπλασιασμός στις μέρες καύσωνα με αποτέλεσμα τα δάση να αντιμετωπίσουν μεγάλη απειλή πυρκαγιάς για 30 επιπλέον ημέρες σε σχέση με σήμερα και οι τροπικές νύχτες να γίνονται ολοένα και πιο συχνές. Αυτό προέβλεψαν οι έρευνες του ευρωπαϊκού προγράμματος CLIMRUN, από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και παρουσιάζονται στο “Οικοσκόπιο”, τη χαρτογραφική εφαρμογή του διαδικτύου του WWF Ελλάς για το περιβάλλον στον ελλαδικό χώρο. Τα στοιχεία αυτά προσομοιώνουν ποιες αλλαγές αναμένονται να συμβούν σε κάθε γωνιά της χώρας.

Μέσα από χάρτες και σχεδιαγράμματα που παρουσιάζονται, κάθε χρήστης του “Οικοσκοπίου” μπορεί να διαπιστώσει τη μεταβολή που θα προκύψει στο άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα κατά τις περιόδους 2012-2050 και 2071-2100. Πρόκειται για εννέα παραμέτρους , που σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή και τις δασικές πυρκαγιές.

O δασολόγος Πάνος Κορδοπάτης, συνεργάτης στο τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Υποστήριξης του WWF Ελλάς, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι πιο θερμές ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου , θα αυξηθούν κατά 50% την περίοδο 2021-2050, ενώ μεταξύ 2071-2100 πολύ περισσότερο φτάνοντας το 100% της αύξησης. Όσο για τις τροπικές νύχτες, όταν δηλαδή η θερμοκρασία το βράδυ δεν πέφτει κάτω από 20 βαθμούς, αυτές την περίοδο 2021-2050 θα φτάσουν τις 70 τον χρόνο και μεταξύ 2071 με 2100 τις 102, όταν ήδη παρατηρούνται 45 τροπικές νύχτες κατά μέσο όρο στην Ελλάδα.

Ο κ. Κορδοπάτης είπε μεταξύ άλλων: «Με το Οικοσκόπιο μπορεί κανείς να εστιάσει επιπλέον σε μεμονωμένες περιοχές, όπως, λόγου χάρη, στα νησιά του Αιγαίου, όπου τώρα οι τροπικές νύχτες φθάνουν τις 96 τον χρόνο, το 2021-2050 θα αυξηθούν στις 128 και το 2017-2100 θα ξεπεράσουν τις 161». Επιπροσθέτως προβλέπονται 30 επιπλέον ημέρες αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς ανά έτος, οι οποίες θα παρουσιαστούν κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, από Θράκη μέχρι και Κρήτη. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.

«Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής αλλά και στρατηγικής για να αντιμετωπίσει η Πολιτεία την κλιματική αλλαγή. Για να ανακόψουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι απαραίτητη η διαχείριση των δασών και των υδάτινων πόρων. Τα δάση μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του γενετικού αποθέματος. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έχει προβεί ακόμη στην κατάρτιση δασικών χαρτών , δεν έχει δασολόγιο, για να μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις για να προστατεύσουμε τα δάση», επισημαίνει ο δασολόγος του WWF.

Τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα για την καταστροφή των δασών αποτελεί το πώς είναι οργανωμένες οι ανθρώπινες δραστηριότητες με τις μεταφορές και τις βιομηχανίες. Στη βόρεια Μεσόγειο παρατηρούνται υπερβολικές αλλαγές στη χρήση-κατάχρηση γης, κατακερματισμός των δασικών εκτάσεων και υπ

Keywords