Έρχονται φθηνότερα δάνεια που δίνουν «ανάσα» στην αγορά

Στην βούληση των τραπεζών περνά πλέον η σκυτάλη της μείωσης των επιτοκίων καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ρίξουν το κόστος στα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια. Το προσεχές χρονικό διάστημα και πολύ πιθανώς και μέσα στην εβδομάδα οι τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν μειώσεις σε όλο το εύρος των επιχειρηματικών τους δανείων, είτε πρόκειται για κεφάλαιο κίνησης είτε και για επενδύσεις, αλλά και στα καταναλωτικά δάνεια και

τις πιστωτικές κάρτες, τα επιτόκια των οποίων καθορίζουν οι ίδιες.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο του ευρώ την προηγούμενη Πέμπτη, ρίχνοντάς το στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,25% και δίνοντας «ανάσα» σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά. Έτσι, πέρα από τις «αυτόματες» μειώσεις στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που εξαρτάται από την ΕΚΤ, ωφελημένοι θα είναι τελικά πολύ περισσότεροι.

Οι επιχειρήσεις

Ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια, όπου η πιστωτική ασφυξία απειλεί με λουκέτο δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση αλλά και η Τρόικα πιέζουν τις τράπεζες ώστε να μετακυλήσουν το συντομότερο δυνατό τη μείωση στο βασικό επιτόκιο χορηγήσεών τους, με βάση το οποίο υπολογίζονται τα επιτόκια για κεφάλαιο κίνησης αλλά και επενδύσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, δεν αποκλείεται η μείωση να είναι ακόμη μεγαλύτερη, φτάνοντας ακόμη και το 0,5%, προκειμένου να διευκολυνθούν επιπλέον οι επιχειρήσεις. Εξάλλου, ανταποκρινόμενες στις πιέσεις για μειώσεις των επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια - που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη - οι τράπεζες είχαν προχωρήσει και στις αρχές του φθινοπώρου σε «ψαλίδισμα» που έφτανε τη μία μονάδα.

Σε απόλυτες τιμές και δεδομένου ότι τα επιχειρηματικά δάνεια είναι κατά κανόνα μεγάλα σε αξία, το όφελος μετριέται σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση έχει «ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης» 400.000 ευρώ, μια μείωση των επιτοκίων κατά 0,5% μεταφράζεται σε άμεσο κέδρος 2.000 ευρώ τον χρόνο. Αν όμως μιλάμε για μια μεγάλη εταιρεία με συνολικό ύψος δανεισμού 10 εκατ. ευρώ, το όφελος είναι της τάξης των 50.000 ευρώ κατ' έτος.

Για τις κάρτες

Αντίστοιχα, μειώσεις από 0,25% έως και 1% αναμένεται να κάνουν οι τράπεζες και στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων αλλά και των πιστωτικών καρτών. Σε αυτή την περίπτωση, τα άμεσα κέρδη για τους δανειολήπτες είναι μικρότερα, μια και (κατά κανόνα) τα χρέη σε «πλαστικό χρήμα» ή στην καταναλωτική πίστη δεν είναι τόσο μεγάλα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις δανειοληπτών με συσσωρευμένες οφειλές που μπορεί να κερδίσουν περισσότερα από 200 ευρώ τον χρόνο. Στον αντίποδα, χαμένοι θα είναι οι καταθέτες, που για ακόμη μια φορά θα δουν τις αποδόσεις των χρημάτων τους να μειώνονται.

Ήδη τους τελευταίους μήνες τα επιτόκια των προθεσμιακών έχουν πάρει την κατιούσα και η πρόσφατη μείωση από την ΕΚΤ αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις. Στις αρχές Νοεμβρίου, στις μεγαλύτερες τράπεζες υπήρχε ένα «άτυπο πλαφόν» της τάξης του 3% στα επιτόκια των προθεσμιακών μέχρι 50.000 ευρώ. Πλέον, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, το όριο θα πέσει στο 2,75%, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να διαμορφωθεί στο 2,5%.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα