Έπρεπε να εκκενωθεί η ΕΡΤ αλλά όχι έτσι

Η εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μας έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο αφού πλην ελαχίστων κανείς δεν φανταζόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έκανε μια τέτοια αποφασιστική κίνηση.

Γράφει ο Γιώργος Κοκκόλης

Η διαδικασία έγινε νομότυπα, παρουσία εισαγγελέα και από άποψη τακτικής ήταν επιτυχημένη, με την έννοια ότι δημιούργησε τετελεσμένα και πρόλαβε τυχόν επεισόδια και εντάσεις που θα ήταν πολύ πιο οξυμένες αν είχε γίνει σε άλλη ώρα της ημέρας.

Δεν

θέλω να μπω στην ουσία του πράγματος, κατά πόσο δηλαδή η νόμιμη κυβέρνηση μιας χώρας έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει όταν καταπατάται η περιουσία και τα κτήριά της -ιδίως όταν περιλαμβάνουν πολύ ακριβό εξοπλισμό- γιατί θεωρώ ότι είναι αυτονόητο. Μπορεί το κλείσιμο της ΕΡΤ να ήταν αιφνιδιαστικό, ωστόσο η κατάσταση που διαμορφώθηκε στο Ραδιομέγαρο τους τελευταίους πέντε μήνες δεν ήταν εικόνα μιας σοβαρής δημοκρατίας. Ή μάλλον αντίστροφα ήταν η απολύτως ενδεικτική εικόνα του πόσο λάθος αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατία, τη λειτουργία των θεσμών και βεβαίως τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων.

Παρόλα αυτά νομίζω ότι η πολιτική δεν είναι μόνο δράσεις αλλά σε ένα βαθμό και διαχείριση συμβόλων. Για αυτό και θεωρώ ότι η εικόνα ενός κράτους που ως άλλος Νυμφίος εμφανίζεται «εν τω μέσω της νυκτός» σαν τον κλέφτη προκειμένου να δείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει κατασταλτικά και δυναμικά μάλλον γελοιοποιείται. Θα μου πείτε αν το έκανε κάποια άλλη ώρα θα είχαμε πολλά επεισόδια, ίσως το κράτος να υπαναχωρούσε και το κτήριο να μην έκλεινε. Ίσως να είναι έτσι, μα εδώ που φτάσαμε νομίζω ότι το ένα λάθος έφερε το επόμενο και η εικόνα που είδαμε στους δέκτες μας το πρωί ήταν προϊόν ενός προηγούμενου μεγαλύτερου λάθους- αυτό του αιφνίδιου λουκέτου που επιλέχθηκε πέντε μήνες πριν.

Αντί να επιλεχθεί μια λύση εκκαθάρισης εν λειτουργία, προτιμήθηκε μια αναιμική μεταρρύθμιση η οποία εξελίσσεται σε ένα σόου αυταρχισμού και μια καρικατούρα Δημόσιας Τηλεόρασης η οποία γελοιοποιεί με την παρούσα μορφή της όλη την προσπάθεια. Επιπλέον το γεγονός ότι η δικαιοσύνη δεν κινείται αυτεπαγγέλτως αλλά μόνο κατά παραγγελία της κυβέρνησης διαλύει κάθε ψευδαίσθηση ότι στην Ελλάδα υπάρχει κράτος δικαίου και διάκριση των εξουσιών. Αιχμή του επικοινωνιακού τσίρκου η εικόνα με τις χειροπέδες να λειτουργούν ως λουκέτο στην πόρτα της ΕΡΤ.

Σπασμωδικές κινήσεις όταν γίνονται συνοδεία ΜΑΤ δεν παράγουν αποτελέσματα, πολύ περισσότερο δεν αλλάζουν την πολιτική κουλτούρα. Είδαμε πόσο εύκολα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έτρεξαν στη Μεσογείων για να πάρουν ότι μπορούν από την ψήφο των εργαζομένων και των πολιτών που βρέθηκαν εκεί. Η εικόνα τους νομίζω είναι τόσο γραφική όσο ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα