Επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία – Στην σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων

Παρένθεση στην σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ανοίγει σήμερα ο Πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στην Τουρκία, βάζοντας στην ατζέντα των ευρωπαϊκών θεμάτων της κυβέρνησης και την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις – με έμφαση στο προσφυγικό – καθώς και στις διμερείς σχέσεις όπως αυτές πλέον διαμορφώνονται από τις τρέχουσες και έκτακτες εξελίξεις. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας,

συνοδευόμενος από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και τα δεδομένα έχουν αλλάξει μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στις απόψεις της περί επίτευξης μιας ουσιαστικής συνεργασίας ΕΕ – Τουρκίας και Ελλάδας που θα προβλέπει την δημιουργία χώρων υποδοχής και εγκατάστασης προσφύγων στην γειτονική χώρα, ούτως ώστε από εκεί να δημιουργηθεί ένας χερσαίος διάδρομος ασφαλείας προς την δυτική και βόρεια Ευρώπη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να εδραιώσει τον ρόλο της χώρας ως έναν πόλο σταθερότητας στην περιοχή ξεκινά από σήμερα έναν κύκλο ταξιδιών σε Τουρκία, Ισραήλ και Παλαιστίνη. Κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν ρεαλιστικό το σχέδιο δημιουργίας hot spots στα τουρκικά εδάφη, επισημαίνοντας την ανάγκη υποστήριξης της Άγκυρας προς μια τέτοια κατεύθυνση και το μήνυμα αυτό θα μεταφέρει και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην γειτονική χώρα.

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, πηγές του Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό και αναβαθμισμένο ρόλο στην ΕΕ, με δεδομένο ότι είναι χώρα εισόδου του προσφυγικού κύματος και τονίζουν ότι με τις ελληνικές θέσεις και προτάσεις συνηγορούν και κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνοντας την περίπτωση του κ. Σουλτς, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα πηγαίνει ως εκπρόσωπος της ΕΕ με τις προτάσεις της, αλλά και του κ. Ντουσκ που μίλησε για την ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών. Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως θα καταστεί σαφές και προς την Τουρκία ότι δεν υφίσταται θέμα κοινών περιπολιών Αθηνών - Άγκυρας στο Αιγαίο.

The post Επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία – Στην σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα