Έπεσε, έπεσε…Διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα ο δορυφόρος αλλά 275 κιλά κατέληξαν στη Γη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε ότι ο δορυφόρος εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης νωρίς τη Δευτέρα σε μια τροχιά που πέρασε πάνω από τη Σιβηρία , το δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό , τον ανατολικό Ινδικό Ωκεανό και την Ανταρκτική .

Ο δορυφόρος διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα , αλλά περίπου το 25 τοις εκατό από αυτό - περίπου 275 κιλά (600 λίβρες) έπεσε στον Ατλαντικό μεταξύ της Ανταρκτικής και της Νότιας Αμερικής , μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις Νήσους Φόκλαντ χωρίς να προκαλέσει ζημιές.

Ο δορυφόρος ξεκίνησε το ταξίδι του το 2009 για να χαρτογραφήσουν

το βαρυτικό πεδίο της Γης . Οι πληροφορίες τουχρησιμοποιούνται για την κατανόηση των ωκεάνιων ρευμάτων , τα επίπεδα της θάλασσας και το εσωτερικό της Γης . Ο δορυφόρος είχε σταδιακά φθίνουσα τροχιά κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Περίπου 3.600 δορυφόροι παραμένουν στο διάστημα αλλά μόνο περίπου 1.000 από αυτούς είναι σε λειτουργία. Σε 56 χρόνια διαστημικών πτήσεων , συνολικά 15.000 μετρικοί τόνοι διαστημικών αντικειμένων έχουν ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα .

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί ανθρώπινοι τραυματισμο'ι ή σημαντικές υλικές ζημίες που προκλήθηκαν από διαστημικά σκουπίδια. Σε αντίθεση με μετεωρίτες , που πέφτουν στη Γη ως στερεά κομμάτια και ταξιδεύουν περίπου τρεις φορές πιο γρήγορα. Πληροφορίες λένε ότι θραύσματα από έναν δορυφόρο έπεσαν το 2011 πάνω από την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία, αλλά τα κομμάτια δεν βρέθηκαν ποτέ.

Μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις συντριβής διαστημικού σκάφους είναι αυτή του σταθμού Skylab της NASA.Περίπου ( 82 τόνοι) έπληξαν τη Γη - μερικά από τα κομμάτια έπεσαν στην Αυστραλία και τα υπόλοιπα στον Ινδικό Ωκεανό . Θραύσματα διαστημικού σταθμού Mir της Ρωσίας που ζύγιζαν περίπου 135 μετρικούς τόνους ( 149 τόνοι ), έπεσαν το 2001 με μια ελεγχόμενη βουτιά στον Ειρηνικό Ωκεανό . Πιο πρόσφατα , το 2011 , ο UARS της NASA συνετρίβη στον Ειρηνικό και ο ROSAT δορυφόρος της Γερμανίας προσγειώθηκε στον Κόλπο της Βεγγάλης . Κανένας τους δεν 'επροκάλεσε οποιαδήποτε ζημιά .

Keywords
Τυχαία Θέματα