ΕΝΦΙΑ και για τους μικρούς ιδιοκτήτες, φόρος και στα ανείσπρακτα νοίκια

Νέο τσουνάμι μέτρων φέρνει για διαβούλευση το Υπουργείο Οικονομικών. Το πολυνομοσχέδιο με τα 48 προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου φέρνει ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ, στις διατάξεις σε όσους εισπράττουν ενοίκια και όχι μόνο.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται ποινές φυλάκισης για τις φορολογικές διαφορές μετά από έλεγχο της εφορίας, φόρος και στα ανείσπρακτα ενοίκια και αναδρομικές αυξήσεις φόρων για όσους εισπράττουν ενοίκια.

Με τις φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ο ΕΝΦΙΑ

διατηρείται και θα εισπραχθεί χωρίς απαλλαγές. Το φόρο θα πληρώσουν και οι πολύ μικροί ιδιοκτήτες που δεν πλήρωναν ως τώρα, επειδή το ποσό ήταν κάτω από 10 ευρώ.

Επίσης καταργείται αναδρομικά από 1.1.2015 η εξαίρεση από τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, της αξίας που έχουν εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού κτίρια που είναι προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών και τα οποία, έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή ως έργα τέχνης, καθώς και των αναλογούντων σε αυτά ποσοστών των επί των γηπέδων ή οικοπέδων στα οποία βρίσκονται.

Όσοι εισπράττουν ενοίκια θα δουν αναδρομική αύξηση από 1.1.2015 στο φόρο ενώ θα κληθούν να πληρώσουν 15% (αντί 11%) όσοι εισέπραξαν ενοίκια έως 12.000 και 35% (αντί 33%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Καταργείται επίσης και η φοροαπαλλαγή για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Η εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων στο δημόσιο, προκειμένου να μη φορολογηθούν, θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2015 και μετά, δηλαδή από τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016.

Να σημειωθεί ότι πλέον έγκλημα φοροδιαφυγής που τιμωρείται με φυλάκιση (από 1 έως και 3 χρόνια) θα αποτελούν η παράλειψη δήλωσης εισοδημάτων ή ακινήτων που οδηγεί σε μείωση ή απαλλαγή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και η μη απόδοση ΦΠΑ από 50.000 ευρώ το χρόνο.

The post ΕΝΦΙΑ και για τους μικρούς ιδιοκτήτες, φόρος και στα ανείσπρακτα νοίκια appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα