Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και μόνιμο εκλογικό σύστημα ζητά ο Τσίπρας

Τις θέσεις του για μια ριζική συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας από τα Χανιά προτείνοντας μεταξύ άλλων την άμεσε εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

«Είναι ώριμο το αίτημα για εκλογή Προέδρου της

Δημοκρατίας από το λαό και το λέω εγώ που παλιά είχα αντίθετη άποψη» δηλώνει στο Real.gr ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και επικεφαλής της Επιτροπής Εργασίας για τις αλλαγές στο κράτος, το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα και προσθέτει πως πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση που δεν θα οδηγήσει τον ανώτατο άρχοντα σε υπερεξουσίες αλλά σε μια διευκόλυνση να ασκεί τα καθήκοντά του με τρόπο που δεν θα χειραγωγείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

«Είναι ίσως η μοναδική ιστορική δυνατότητα που διαμορφώνεται από τον δραματικό ξεπεσμό της μεταπολίτευσης για να γίνει συνολική αναθέσμιση της Ελληνικής Πολιτείας. Εάν δεν γίνει τώρα συνταγματικό δημοψήφισμα, πότε θα γίνει; Εάν τώρα, η αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν φτάσει στα όρια της συντακτικής αναθεώρησης, πότε θα σταματήσει η ανακύκλωση των υπολειμμάτων του διεφθαρμένου δικομματισμού; Τα μνημόνια και η επιτήρηση της Τρόικας είναι ένα καθεστώς, που αλλοιώνει τη δημοκρατική, κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας. Οι πνευματικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που δεν θέλουν μια μουμιοποιημένη πατρίδα στα οικονομετρικά εργαστήρια των τεχνοκρατών αλχημιστών, έχουν μπροστά τους την ιστορική πρόκληση για ένα κίνημα πολιτικής αναδημιουργίας», σημειώνει ο καθηγητής Μιχάλης Σμπουρδαλάκης που θα είναι μεταξύ των ομιλητών.

Η παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει σε ανοιχτή συγκέντρωση στις 20.30 το απόγευμα στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα