Εκκωφαντικό το πρώτο διπλό του Τσίπρα στην Ευρώπη – Γράφει ο Δημήτρης Καναβαράκης

Έως και το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας θύμιζε τον… Ολυμπιακό του Ντούσαν Μπάγεβιτς, που έκανε περίπατο εντός συνόρων και έτρωγε αλλεπάλληλα «χαστούκια» εκτός. Στην κοινή ομιλία του Φρανσουά Ολάντ και της Άνγκελα Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο έβγαλε όμως το πρώτο διπλό στην Ευρώπη.

Και ήταν τόσο εντυπωσιακό όσο εκείνο των ερυθρόλευκων στη Βρέμη τον Οκτώβριο του 2007, όταν με τρία γκολ από το 73’ έως το 87’ ανέτρεψαν το 1-0 με το οποίο είχαν προηγηθεί οι Γερμανοί.

Και η πρώτη νίκη του Τσίπρα στην Ευρώπη κόντρα σε… Γερμανούς ήρθε, έστω και αν ο ίδιος δεν ήταν παρών. Μέσα στα μούτρα της Μέρκελ και ενώπιον των ευρωβουλευτών, ο Γάλλος πρόεδρος τον χαρακτήρισε «θαρραλέο πολιτικό» για την επιλογή του να οδηγήσει την Ελλάδα σε δημοψήφισμα τον περασμένο Ιούλιο και για όσους δεν κατάλαβαν, απολογήθηκε για την ερμηνεία που έδωσαν σε αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες – μαζί και ο ίδιος – όταν αξέχαστα έκαναν λόγο για διακύβευμα παραμονής ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ.

Ουσιαστικά επέκρινε τη ρητορεία απόπειρας επιρροής της ελληνικής κοινής γνώμης εκείνη τη διαβολοβδομάδα που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος με το βαρύγδουπο και διόλου τυχαίο «εγκαταλείψαμε την Ελλάδα», το οποίο θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως αιχμή ολκής στην εκ δεξιών καθήμενη «συντρόφισσα» του.

Ο Ολάντ βέβαια δεν αγάπησε ξαφνικά τον Τσίπρα. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδείχτηκε η αριστερή παρένθεση όπως πολλοί θα ήθελαν στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος αντιλήφθηκε ότι ο Έλληνας ομόλογός του αποτελεί ίσως την τελευταία ελπίδα του για να αντιστρέψει τη ροή των πραγμάτων, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Με τη δημοτικότητα του να είναι εδώ και καιρό στα Τάρταρα και τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν τους Σοσιαλιστές εκτός τρίτου γύρου αν γινόταν τώρα εκλογές (πίσω από την κεντροδεξιά συμμαχία και το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρί Λεπέν), έχει ξεκινήσει την ύστατη προσπάθεια να εξελιχθεί στον ηγέτη αλλαγής πλεύσης της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Η σχέση του με την Άνγκελα Μέρκελ έχει πια τα χαρακτηριστικά «λυκοφιλίας», αφού είναι η σκληρή γερμανική γραμμή αυτή που θέλει να απομονώσει, σε ρόλο σημαιοφόρου για μια πιο «δημοκρατική» Ευρώπη, με περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα.

Και η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας συνιστά τον πυρήνα γύρω από τον οποίο θα επιδιώξει την αποδυνάμωση των γερμανικών συμμαχιών και η ρητορική περί απομείωσης του χρέους έρχεται να προσθέσει ένα δυνατό σύμμαχο στην επιδίωξη των ΗΠΑ και του ΔΝΤ.

Πολλοί τον άκουσαν λίγοι όμως πίστεψαν τον Αλέξη Τσίπρα όταν προ τριμήνου ισχυριζόταν ότι μπορεί η ξεροκεφαλιά του να μάτωσε το κεφάλι του, προκάλεσε όμως και ρωγμές στον τοίχο της Ευρώπης. Με το δημοψήφισμα – το οποίο έγινε ουσιαστικά για ένα και μόνο λόγο – ο Τσίπρας έδειξε στους Ευρωπαίους ότι είναι αδύνατο να τον ξεφορτωθούν. Τους έστειλε με εκκωφαντικό τρόπο το μήνυμα ότι είναι αναγκασμένοι να κάνουν μαζί του χωριό αν είναι να μείνει η η Ελλάδα στην Ε.Ε.

Με τη συγκυρία των συσχετισμών στη διπλωματική σκακιέρα να μοιάζει ιδανική, πρέπει τώρα και να τους δείξει ότι οι μοναδικοί Έλληνες για τους οποίους ενδιαφέρεται δεν είναι οι… δημόσιοι υπάλληλοι. Οι κατ’ εξοχήν δηλαδή «πελάτες» του σοσιαλιστικού τερατουργήματος που παρέλυσε τη χώρα και με το οποίο τον ταυτίζουν οι πολέμιοι του.

The post Εκκωφαντικό το πρώτο διπλό του Τσίπρα στην Ευρώπη – Γράφει ο Δημήτρης Καναβαράκης appeared first on KoolNews.

Keywords