Εισφορά αλληλεγγύης κάθε μήνα

Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα καταβάλλεται από όλα τα φυσικά πρόσωπα σε μηνιαία βάση με κατάργηση του ήδη ισχύον νομικού πλαισίου που προέβλεπε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες την πληρώνουν μία φορά τον χρόνο, μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Σήμερα οι μισθωτοί μόνο πληρώνουν σε μηνιαία βάση την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης,

ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα μπλοκάκια την καταβάλλουν με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο γίνεται αναφορά για επανασχεδιασμό της εισφοράς αλληλεγγύης και ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθέν σχετικά με τον επανασχεδιασμό ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του έτους που γεννάται αυτή και όχι στο επόμενο με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο η εισφορά αλληλεγγύης θα καταβάλλεται ως εξής από τα φυσικά πρόσωπα:

Συνταξιούχοι: με επικουρικές συντάξεις θα πληρώνουν σε διάστημα 12 μηνών όλο το σύνολο της εισφοράς αλληλεγγύης. Τα δύο ταμεία θα στέλνουν τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών και από την κύρια σύνταξη θα παρακρατείται το σύνολο της εισφοράς όπως θα γίνεται και με τον φόρο. Με την εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης δεν θα υπάρχει καμία οφειλή από τους συνταξιούχους.

Μισθωτοί με μπλοκάκια: Σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται μηνιαίως επί των αποδοχών του κάθε μισθωτού. Όσοι έχουν εισόδημα από μπλοκάκι την εισφορά αλληλεγγύης τη πληρώνουν μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Το νέο σύστημα πληρωμής θα έχει ως εξής:

Η εταιρεία από την οποία πληρώνεται ο εργαζόμενος θα στέλνει τα στοιχεία αποδοχών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κάθε μήνα.Η εταιρεία από την οποία πληρώνεται ο εργαζόμενος ως μπλοκάκι θα στέλνει επίσης τα στοιχεία των μηνιαίων αμοιβών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών ΣυστημάτωνΤα ηλεκτρονικά συστήματα θα αθροίζουν τα δύο ποσά και θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης και από τις δύο ή περισσότερες πηγές.Η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνεται κάθε μήνα από την επιχείρηση στην οποία ο εργαζόμενος έχει μισθωτή σχέση εργασίας. Η ίδια διαδικασία πιθανόν να ακολουθηθεί και για το τέλος επιτηδεύματος το οποίο θα επιμερίζεται στους 12 μήνες του έτους.

Με την αλλαγή πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης, το υπουργείο Οικονομικών θα καταφέρει να εισπράττει το 100% καθώς μέχρι σήμερα αρκετοί φορολογούμενοι είτε δεν κατάφερναν είτε απέφευγαν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα και υπολογίζεται ως εξής:

Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού.Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί ολόκληρου του ποσού.Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού.
Keywords
Τυχαία Θέματα